Debatindlæg: På karruseltur med De Radikale

De radikale gør, hvad de plejer at gøre: Først den ene vej og så den anden vej – og så er vi tilbage igen, uden at vi har bevæget os nogen væsentlige steder hen. 

Som bekendt var det i sin tid Radikale Venstres ønske at få folkeoplysningen flyttet fra Undervisningsministeriet til Kulturministeriet. Det lykkedes så i forhandlingerne i det sorte tårn, forud for Helle Thorning regeringens tiltrædelse. Med to efterfølgende Radikale kulturministre ved kulturministeriets bordende, må jeg konstatere, at der ikke kom nogen nævneværdige ideer ud af det. Ingen retning, ingen prioritering, andet end de mange sædvanlige og velmenende ord på et stykke hvidt papir. Så de Radikales kritik af Kulturministeren er hul – faktisk uendeligt hul. Nu kan jeg så forstå, at de Radikale, som ellers altid har omfavnet folkeoplysningen og særligt højskolerne, nu kun ser en nødvendighed i at lægge særlige spor for kunst og idræt. Er de Radikale virkelig blevet spidsborgere uden øje for bredden i vores fælles og mangfoldige kultur?  

At få folkeoplysningen tilbage til Undervisningsministeriet er ikke en ubetinget dårlig ide, men hvad vil de Radikale med det? Igen – ingen retning for kulturen foruden en centralt besluttet årlig bogudgivelse til samtlige unge. Mærkelig ide, der kun leder tankerne tilbage til den pietistiske enevældskonge Christan den 5., som ville indoktrinere ungdommen med lærdom om, hvad der var de rigtige og forkerte dyder. I Mangel på egen retning hos de Radikale synes svaret derfor at være: Lad os rykke rundt på ting og lave nye organisationer.

Siden de Radikale fik flyttet folkeoplysningen sidst, har de i Undervisningsministeriet helt glemt at stave til ordet forening i samtlige bekendtgørelser. Her er næserne i stedet begravet i systembevarende tanker om sikring af institutioner, der har haft deres bedste tid bag sig, når det gælder voksen- og efteruddannelse. Sikke et ærgerligt tab af muligheder og fornyelse, der dermed blev revet væk fra Undervisningsministeriets værktøjskasse, da de Radikales drøm om at styrke kulturen med folkeoplysningen gik i opfyldelse.

Hvis vi fortsat skal holde liv i demokratiets tandhjul, bør folkeoplysningen blive prioriteret mere seriøst, så vi kan sikre aktiviteter i øjenhøjde med folket. Det gør aftenskolerne og voksenundervisningen allerede i dag, og derfor har Danmark brug for mere af det, som folkeoplysningen kan. Jeg glæder mig til, at de Radikale får formuleret visionerne for folkeoplysningen, frem for at kaste den ned mellem to stole uden nogen reel ansvarstagelse. AOF stiller sig hellere end gerne til rådighed med ideer og inspiration – også for de Radikale.

 

/ Adm. direktør i AOF Danmark, John Meinert Jacobsen.

Lignende nyheder

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

12. december 2022

På et hovedbestyrelsesmøde den 8. december 2022 blev Arbejdermuseet godkendt medlemskab i AOF Danmark.

DEBAT: Politikerne gambler med befolkningens mentale sundhed

DEBAT: Politikerne gambler med befolkningens mentale sundhed

25. november 2022

Danskernes mentale sundhed har taget et kraftigt slag under coronapandemien - også for dem, der ikke rammes af sygdommen.

Styrk folkesundheden gennem folkeoplysning

Styrk folkesundheden gennem folkeoplysning

4. april 2022

Læs Direktør John Meinert Jacobsens indlæg om hvordan folkeoplysningen styrker folkesundheden.