AOF opruster og udvikler for at give alle danskere mulighed for et kompetenceløft

D. 2. oktober 2024

AOF har modtaget midler fra STUK til forsøg med korte kurser, der skal motivere flere danskere til at styrke deres basale færdigheder.

Regeringen indgik i 2023 en aftale med en række politiske partier om at afsætte midler til en forsøgsordning, der fokuserer på forsøg med korte in­tro­duk­tions­kur­ser målrettet voksne med ordblindhed og andre læse- og skri­ve­van­ske­lig­he­der.

Formålet er at få større indsigt i, om korte in­tro­duk­tions­kur­ser kan øge antallet af danskere, der deltager i forberedende vok­se­nun­der­vis­ning (FVU) og ord­blin­de­un­der­vis­ning (OBU), samt udbrede viden om de læse- og skri­ve­tek­no­lo­gi­er der er tilgængelige for denne målgruppe. Der er derfor også fjernet den ellers obligatoriske forudgående screening og test inden opstart. For­søgs­pro­jek­tets to spor fokuserer på 1. Udvikling og afprøvning af indsatser og 2. Er­fa­rings­op­sam­ling og evaluering af indsatser.

’Med de korte in­tro­duk­tions­kur­ser får vi et ekstra værktøj i det opsøgende arbejde, og det vil i sig selv skabe nye muligheder og øget interesse.'

- Uffe Pedersen, Ud­dan­nel­ses­chef AOF Sydjylland

 

Styrkelse af voksne danskeres basale færdigheder er en kerneopgave i AOF. Vi håber via denne pulje at understøtte dem, der endnu ikke har benyttet sig af vores tilbud inden for FVU og OBU og få og bidrage med ny og vigtig viden på området. Projekterne gennemføres i samarbejde med andre relevante aktører på området som Ordlab og Communiko.

AOF ser mange perspektiver i de korte kurser, hvor der skabes et tydeligt og let overblik over tilgængelige læse- og skri­ve­tek­no­lo­gi­er, samt bygges bro til OBU og FVU - og så er de korte kurser tilmed gratis og med økonomisk kompensation.

Salgs- og ud­dan­nel­ses­chef hos AOF Sydjylland, Uffe Pedersen, siger følgende:

’Med de korte in­tro­duk­tions­kur­ser får vi et ekstra værktøj i det opsøgende arbejde, og det vil i sig selv skabe nye muligheder og øget interesse. Vi ser, at samarbejdet med alle pro­jek­tak­tø­rer­ne og STUK vil skabe grundlag for et boost på alle faglige niveauer inden for området.’

Projekterne har fokus på at ramme bredt, så det er tilgængeligt for så mange voksne som muligt – både i og uden for ar­bejds­mar­ke­det og deraf samarbejdes med både virksomheder, a-kasser, jobcentre m.fl. AOF forventer en høj del­ta­ger­til­freds­hed, da deltagerne vil opleve, at de efter de korte kurser kan noget, som de ikke kunne dagen før. Med den positive oplevelse og mentale glæde det giver, vil ordblindetest og FVU-screeninger være inden for rækkevidde for flere.

Kristian Møller, Teamleder for OBU og FVU i AOF, forklarer om behovet: ”Vi oplever, at personer i målgruppen har et meget begrænset kendskab til de muligheder, som især den teknologiske udvikling har medført, og kombineret med dårlige erfaringer fra skole og undervisning, er det svært at få dem til at handle på deres behov. Heldigvis svarer deres tidligere erfaringer ikke til virkeligheden på vores kurser i dag, hvor un­der­vis­nin­gens organisering er individuel og i høj grad målrettet den enkelte kursist.”

AOF mener, at de samlede erfaringer fra puljen kan skabe grundlag for nødvendige justeringer og viden om en ny og bedre praksis i forhold til markedsføring, det opsøgende arbejde, skabelse af motivation og øget tilgængelighed. Vi ser frem til at understøtte STUK’s indsats og bidrage til en nødvendig udvikling på området.

 

Har du spørgsmål kan du kontakte:

Uffe Pedersen på tlf.: 20 96 02 28