Borgerne bliver klædt på til fol­ke­af­stem­ning om for­svars­for­be­hol­det

19. maj 2022.

Fulde huse og ventelister vidner om stor efterspørgsel på oplysning om, hvad det kommer til at betyde, hvis vi beholder eller afskaffer det danske for­svars­for­be­hold.

De første de­ba­ta­r­ran­ge­men­ter om for­svars­for­be­hol­det har fundet sted hos AOF rundt omkring i landet. Publikum har mødt politikere, stillet spørgsmål og er blevet oplyste om mulige scenarier ved hhv. et ja og nej til fol­ke­af­stem­nin­gen den 1. juni.
 
Eksempelvis var der den 6. maj fuldt hus i Køge, da AOF åbnede dørene for en debat om for­svars­for­be­hol­det. Peter Munch Jørgensen, som stod i spidsen for arrangementet, fortæller, at debatten var yderst vellykket, og de 80 deltagere fik en grundig indføring i emnet.
 
”Vi afholder jo denne her type af arrangementer, fordi det er AOF’s opgave at oplyse befolkningen om aktuelle emner og begivenheder, som har indvirkning på deres liv. Det er vigtigt, at vi skaber et rum, hvor forskellige politiske holdninger kan mødes og debattere på tværs af individuelle perspektiver”, siger Peter.
 
Første del af arrangementet tog udgangspunkt i et faktuelt oplæg om begreber relateret til for­svars­for­be­hol­det, som er værd at kende. Det introducerende oplæg, som Mette Frobenius stod for, dannede grundlag for den efterfølgende debat, så deltagerne kunne få en forståelse for den om­kring­lig­gen­de kontekst. De to medlemmer af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) og Peter Kofod (DF) kom med deres bud på, hvorfor vi bør stemme henholdsvis ja eller nej til at ophæve for­svars­for­be­hol­det. 
 
”Det er mit indtryk, at folk generelt var mere afklarede efter arrangementet, og vi har fået flere positive til­ba­ge­mel­din­ger fra publikum”, siger Peter Munch Jørgensen, som aldrig har oplevet større opbakning til et de­ba­ta­r­ran­ge­ment om EU. Han afholder endnu et arrangement i Roskilde, hvor opbakningen ligeledes er stor. Faktisk så stor, at en del står på venteliste.

AOF's de­ba­ta­r­ran­ge­men­ter om for­svars­for­be­hol­det er støttet af Europa-Nævnet.