Johanne lærte at dreje ler for et år siden. Nu underviser hun i keramik

Det er gået hurtigt for Johanne Kriegbaum, som er ny underviser hos AOF. Usikkerhed og tvivl på egne evner fyldte i hovedet, men det skulle ikke spænde ben for drømmen, som blev til virkelighed: At leve af sin hobby. 

Ventelisterne vidner om, at Johanne Kriegbaums keramikhold er populære. Det er gået over al forventning, siden hun for et års tid siden begyndte at eksperimentere med ler og glasur. Til sommer er hun færdiguddannet fol­ke­sko­le­læ­rer i dansk, engelsk og billedkunst, og sideløbende har hun gang i flere hold hos AOF i Nørresundby.

”Jeg elsker at kunne dyrke min hobby. Vi (AOF red.) er flyttet ind i nye lokaler, og det er sjovt at være med til at stable noget på benene, som er så mangfoldigt. Der er fx både yoga, snedker, sprog og så selvfølgelig keramik”, siger Johanne, som er et levende eksempel på en af de mange passionerede og dedikerede undervisere, som AOF er stolt af. 

Vejen til AOF

Trangen til at udfolde sig kreativt har længe været en del af Johannes liv. Gennem strik, syning, hækling, tegning og flere andre håndarbejdsfag  har hun konstant søgt en kreativ hverdag på forskellig vis. Keramik havde hun ikke prøvet kræfter med før indtil for et år siden, men i takt med at hun fik etableret eget værksted i hjemmet, blev hun bedre og bedre.

Efter flere besøg i Saltum, hvor hun skulle købe ler, faldt hun i snak med Ulla Aaen, som på det tidspunkt var keramik-underviser hos AOF. Ulla tilbød Johanne, at hun kunne få lov til at følge hende med henblik på at overtage holdene på sigt.

”Jeg blev virkelig grebet af Ulla, da jeg fik lov til at følge med på sidelinjen og løbende blive klogere på, hvad det vil sige at undervise i keramik. Jeg er meget taknemmelig over at have fået mulighed for at kombinere lærefaget med det at være kreativ. Jeg forstår ikke helt, at det kunne lade sig gøre, og at AOF har haft den tillid til mig. Men det er den fedeste følelse at stå her et år senere og være kommet i mål med det, jeg gerne ville”, siger Johanne begejstret.

Find Johannes hold her.

Bekymringer om at være ung underviser

Johanne indrømmer ærligt, at usikkerhed og tvivl var en del af hendes start som ung underviser.

”Jeg var enormt bevidst om, at jeg som 24-årig underviser har langt færre år på bagen med keramik. Det gjorde mig nervøs. Er jeg god nok? Ved jeg nok? Og alle mulige andre tanker, som fyldte i mit hoved”.  

Troen på sig selv voksede dog som en effekt af den opbakning, hun fik fra familie og venner og ikke mindst den garvede AOF-underviser Ulla Aaen, som støttede hende hele vejen.

”Når andre tror på én, så tror man også mere på sig selv. Jeg har generelt været igennem nogle meget formende år her i starten af 20’erne, hvor jeg er kommet til den erkendelse, at jeg er nødt til at turde gøre noget, som er godt for mig selv.”

Ifølge Johanne har det også haft afgørende betydning, at processen ikke var betinget af, om det blev en succes eller ej: ”Det gjorde, at jeg kunne slappe mere af i det og tænke, at nu prøver vi det bare af”, siger Johanne, som er glad for, at hun tog springet og kastede sig ud i at være underviser hos AOF.

Drømmen om et kreativt fællesskab

Keramik er blevet tiltagende mere og mere populært de seneste år. Johanne formoder, at den stigende interesse skyldes, at mange har behov for at få en pause fra den ellers travle hverdag.

”Jeg tror, enormt mange oplever, at det kan være terapeutisk at skabe noget med hænderne, som ikke kræver særlig viden eller evner på forhånd. Det er en form for frirum, og man kan ikke tage det med sig på samme måde som strikketøjet.”

Den glæde, som Johanne selv oplever kreativt og socialt, har hun også et stort ønske om at formidle videre til sine kursister:

”Jeg håber at kunne skabe et rummeligt, hyggeligt, kreativt rum, hvor der er plads til alle. Det er jo fedt, når man kan mødes om en fælles interesse og samtidig få nye bekendtskaber ud af det. Det er givende for både mine kursister og mig selv som underviser. Jeg ønsker også, at mine hold kan tiltrække unge, da jeg selv har manglet en plads, hvor man både som ung og nybegynder kan være en del af et fællesskab”, siger Johanne afslutningsvis.

Find Johannes hold her.

Vil du også undervise hos AOF?

Vil du også undervise hos AOF?

AOF er altid på udkig efter dygtige undervisere, som er ivrige efter at dele ud af deres viden og passion. Læs mere om hvor du henvender dig, hvilke forventninger og krav vi har til dig, og ikke mindst alle de mange fordele, der er ved at blive en del af AOF som underviser.

Bliv underviser