Danskuddannelse bør skrives ind i folkeoplysningsloven!

TV2 Nyhederne bragte den 18. november et indslag, hvor Radikale Venstre pointerer, at alle borgere i Danmark skal have lige mulighed for at lære dansk uanset, hvor stor en indkomst man har.  

Ligesom Radikale Venstre mener vi i AOF, at rammerne for danskuddannelse er blevet voldsomt forværret siden regeringen sidste år indførte brugerbetaling. Brugerbetalingen har betydet, at 56% færre udlændinge i dag går på sprogkursus i Danmark, fordi de ikke har råd til at betale de 12.000 kroner, som et kursus i dansk koster, når deltagerne selv betaler af egen lomme. 

I AOF vil vi gerne opfordre politikerne til kraftigt at genoverveje udlændingenes mulighed for at lære dansk. Hvis flere udlændinge modtog gratis danskundervisning, ville langt flere kunne indgå i og bidrage til det samfund, vi i fællesskab har bygget op.

Derfor mener vi i AOF, at danskuddannelse skal nedlægges som særskilt lov.

De løbende udbudsrunder i kommunerne har medført, at prisen har vundet over kvaliteten med flere længder. Det mener vi i AOF at kunne rette op på, hvis danskuddannelse bliver skrevet ind som en del af folkeoplysningsloven. Der er simpelthen behov for, at der bliver indført et nyt kapitel, hvorudfra oplysningsforbundene kan udmønte danskuddannelse, sådan som politikerne ønsker det.

Et nyt kapitel i folkeoplysningsloven vil betyde, at den jungle af mangfoldige integrationsprojekter, som ligger kommunalt, kan komme med som finansieringsgrundlag for flytningen. Dertil kommer, at oplysningsforbundene er lokalt forankret, hvilket betyder, at en sådan lovændring ikke vil fjerne den kommunale medtænkning og medansvaret i den konkrete udmøntning. Det danske sprog spiller en alt for væsentlig samfundsmæssig rolle til, at vi bare kan lade stå til!

 

/John Meinert Jacobsen, adm. direktør i AOF Danmark

Lignende nyheder

Fra tegnsprog og tolk til samtale på dansk: Mere end 4000 voksne udlændinge har på et år fået danskundervisning hos AOF Job & Dansk

Fra tegnsprog og tolk til samtale på dansk: Mere end 4000 voksne udlændinge har på et år fået danskundervisning hos AOF Job & Dansk

17. marts 2023

I 2022 har AOF Job & Dansk hjulpet over 4000 voksne udlændinge i Syddanmark med at lære dansk.

Scandic udvikler medarbejderne i lavsæson og nyder godt af danskundervisning hos AOF

Scandic udvikler medarbejderne i lavsæson og nyder godt af danskundervisning hos AOF

20. februar 2023

AOF har i samarbejde med Scandic udviklet opkvalificeringsforløb til deres tosprogede medarbejdere, så de i lavsæsonen kan udvikle deres sprogkundskab ...

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

12. december 2022

På et hovedbestyrelsesmøde den 8. december 2022 blev Arbejdermuseet godkendt medlemskab i AOF Danmark.