AOF vinder demokrati og sundhedspris!

Johan Borups Højskole, i hjertet af København, dannede rammerne om en fest dag for aftenskolerne i hele landet. AOF var nomineret i fire kategorier ud af i alt seks, hvor AOF Nord samt Marianne Blenner Babalola fra AOF SYD kunne bryde ud i jubel, da de høstede priser og hyldest med hjem til det jyske. Vinderne i alle kategorier er fundet af en jury.  

"Der findes nok ikke noget finere end at blive anerkendt og hyldet fra folk, hvis hjerte også brænder for folkeoplysning og aftenskoler", siger John Meinert Jacobsen, Direktør i AOF Danmark. 

AOF Nord vandt årets Demokratipris, som gives til en aftenskole, der gennem sit engagement i udviklingen af lokalsamfundet styrker nærdemokratiet og den lokale sammenhængskraft. AOF Nord bringer med Den Nære Aftenskole, aftenskolen ud i lokalsamfundet. Den Nære Aftenskole findes i fire forskellige områder, der alle har borgere med sociale udfodringer og kulturelle barrierer. I Den Nære Aftenskole er aktiviteterne uformelle, og de udspringer af borgernes egne ønsker. Borgerne inddrages, så de oplever, at de er en del af et fællesskab, hvor deres ideer, ressourcer og engagement giver værdig til demokratiet i lokalsamfundet.

AOF SYD's underviser Marianne Blenner Babalola vandt Sundhedsprisen, som gives til en aftenskole eller underviser, der med sin indsats i særlig grad har været med til at fremme deltagernes sundhed og livskvalitet. Marianne Blenner Babalola gør gennem sin undervisning i varmtvandsbassin en stor positiv forskel i deltagernes liv. Med sin høje faglighed, sine pædagogiske evner og sin menneskelige omsorg styrker hun sine deltagers sundhed - både fysisk og mentalt.

FO - Aarhus var også nomineret til begge priser, men løb i stedet med Integrationsprisen og Årets Ildsjæl blev Torben Dreier, som er skoleleder hos FO - Aarhus. Odder kommune blev Årets Aftenskolekommune for det gode arbejde, de gør for folkeoplysningen i samarbejde med de lokale aftenskoler.  

Kulturminister Mette Bock deltog noget af dagen, og uddelte prisen til årets aftenskole - som gik Verninge Husflid. Kulturministeren deltog også i en debat med kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen (DF), folketingsmedlem Anni Mattiesen (V), Katrine Skov (S), formand for Kultur - Fritids - Idrætsudvalget i Gladsaxe kommune samt Per Pauludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysningssamråd, hvor aftenskolernes værdi var til debat. Ministeren efterlyste en bredere civilsamfundsstrategi end den som socialminister Mai Mercado og innovationsminister Sophie Løhde har igangsat, som kun har fokus på det frivillige sociale arbejde og ikke det folkeoplysende område. 

”Som kulturminister kommer jeg rundt i en perlerække af kulturinstitutioner, foreninger, folkeoplysningsfora og alt muligt andet, og der ved jeg jo, at uden frivilligheden, uden civilsamfundet, så er der rigtigt meget, der ikke ville blive lavet. (…) Så jeg blev også rigtig glad, da jeg så, at vi havde besluttet os for at lave en civilsamfundsstrategi, og jeg kan love dig, at jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at vi får det her bredt ud. Det her er også vigtigt på det sociale område, på sundhedsområdet osv., men det er meget bredere end som så.” 

Alle deltagere var enige om, at aftenskolerne har en vigtig rolle, men at der er brug for fornyelse og de følger med tiden, især på det digitale område. 

OM AFTENSKOLERNES PRIS:
Aftenskolernes Pris blev stiftet i 2014 og er en fejring af de aftenskoler og kommuner, der gør den folkeoplysende voksenundervisning i Danmark til noget særligt. Prisen er udviklet som et samarbejde mellem AOF, DOF, FOF, LOF, Fora og FO - Aarhus. Prisen blev i år uddelt i 6 forskellige kategorier: Demokratiprisen, integrationsprisen, sundhedsprisen, Aftenskolens Ildsjæl, Årets Aftenskole og Årets Aftenskolekommune.

Læs mere på www.aftenskolernespris.dk 

Lignende nyheder

Fra tegnsprog og tolk til samtale på dansk: Mere end 4000 voksne udlændinge har på et år fået danskundervisning hos AOF Job & Dansk

Fra tegnsprog og tolk til samtale på dansk: Mere end 4000 voksne udlændinge har på et år fået danskundervisning hos AOF Job & Dansk

17. marts 2023

I 2022 har AOF Job & Dansk hjulpet over 4000 voksne udlændinge i Syddanmark med at lære dansk.

Scandic udvikler medarbejderne i lavsæson og nyder godt af danskundervisning hos AOF

Scandic udvikler medarbejderne i lavsæson og nyder godt af danskundervisning hos AOF

20. februar 2023

AOF har i samarbejde med Scandic udviklet opkvalificeringsforløb til deres tosprogede medarbejdere, så de i lavsæsonen kan udvikle deres sprogkundskab ...

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

12. december 2022

På et hovedbestyrelsesmøde den 8. december 2022 blev Arbejdermuseet godkendt medlemskab i AOF Danmark.