Aftenskolerne har stort potentiale til at inddrage borgerne i den grønne omstilling!

Information bragte den 18. februar en artikel, der udfolder, at politikerne ikke har nogle konkrete forslag til, hvordan borgere og civilsamfund inddrages i den grønne omstilling, selvom det netop er et krav i den nye klimahandlingsplan.

Hos AOF er vi af den overbevisning, at den grønne omstilling kun kan ske ved at inddrage borgerne ude i de lokale samfund fx ved implementering af verdensmålene. Oplysning om klima og bæredygtighed er nemlig en af folkeoplysningens fornemmeste opgaver, som landets aftenskoler allerede i høj grad løfter.

Min opfordring til politikerne er derfor helt klar: Afsæt flere midler til folkeoplysningen – så klarer vi resten.

I dag tilbyder AOF et stigende antal borgerinddragende aktiviteter, der har fokus på klima og bæredygtighed. På programmet har vi bl.a. kurser i klimavenlig hverdagsmad og foredrag, der inspirerer til en garderobe med genbrug frem for forbrug, bare for at nævne et par eksempler.

Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, har også tidligere understreget, at de stærkeste løsninger ikke bliver udtænkt i et politisk ekkokammer. AOF deler fuldkomment denne holdning, og afstanden mellem politikere og borgere er på mange måder for stor i dag. Også her er AOF i fuld gang, når vi i løbet af foråret afholder ministermøder i hele landet, hvor lokalbefolkningen kan møde de enkelte ministre og diskutere forskellige aktuelle og relevante emner i øjenhøjde – herunder også klimaspørgsmål.

Som oplysningsforbund har vi en stor opgave foran os, som vi er parat til at gå dybere ind i. Med vores aftenskoler og i partnerskab med andre aktører er det muligt for os at klæde borgerne på til at kunne gebærde sig og være aktive medspillere i samfundets bæredygtige udvikling.

Men det kræver, at folkeoplysningen får mere opmærksomhed fremover. Så er der nemlig ingen grænser for, hvilke engagerende aktiviteter, vi ville kunne tilbyde som led i den grønne omstilling.  

/John Meinert Jacobsen, adm. direktør i AOF Danmark

Lignende nyheder

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

Arbejdermuseet bliver medlem af AOF Danmark

12. december 2022

På et hovedbestyrelsesmøde den 8. december 2022 blev Arbejdermuseet godkendt medlemskab i AOF Danmark.

DEBAT: Politikerne gambler med befolkningens mentale sundhed

DEBAT: Politikerne gambler med befolkningens mentale sundhed

25. november 2022

Danskernes mentale sundhed har taget et kraftigt slag under coronapandemien - også for dem, der ikke rammes af sygdommen.

Styrk folkesundheden gennem folkeoplysning

Styrk folkesundheden gennem folkeoplysning

4. april 2022

Læs Direktør John Meinert Jacobsens indlæg om hvordan folkeoplysningen styrker folkesundheden.