Det lystige Vesterbro til den Sorte Ørn

Vesterbros for­ly­stel­ses­liv har flere hundrede år på bagen. Langs med den gamle landevej skød kroer og værtshuse op, så de rejsende og omegnens bønder kunne få slukket deres tørst og vandet deres heste på deres ture til eller fra de københavnske markedspladser.
Men vi kan også takke slagterne for lystighederne, for i slutningen af 1500-tallet rykkede de fra mid­delal­der­by­en og ud på Vesterbro, fordi det blev forbudt at slagte dyrene inden for Københavns befæstning. Og i rumpen på slagterne fulgte værtshusene.
Vi mødes på det brede fortov på hjørnet af Vesterbrogade og Helgolandsgade. Her skal I forestille jer, hvordan den gamle landevej så ud og lugtede med sine dybe grøfter på hver side, som også blev brugt til slagternes og garvernes affald.
Lige overfor ligger gaden med det sjove navn Trommesalen. Det var oprindelig navnet på kvægtorvet fra 1671, der lå mellem Gammel Kongevej og Vesterbrogade. Navnet stammede fra, at kvægmarkedet hver onsdag og lørdag blev åbnet og lukket ved trommeslagning. Trommesalen eksisterede frem til 1879, hvor Brune Kødby afløste det som byens kvægtorv.
Herfra går vi hen og ser den berygtede dansesalon Valkyrien, som stadig ligger inde i en baggård på Vesterbrogade. Bygningen blev opført i 1876 som erstatning for den endnu mere berygtede dansesalon Peders Håb. Dansesalonen skiftede herefter status til Maria Bedesal, og til sidst blev den til en alkoholfri restaurant ved navn Valhal.
Vi fortsætter hen til ølhallen Thors Hal 1861, der først fik sin storhedstid som dansesalonen Figaro fra 1871 og senere som Valencia. I dag er den gamle ølhal ombygget af Ad­vo­kat­sam­fun­det, som har afdækket den oprindelige facade, der ellers lå skjut fra ca. 1890.
Vi går videre til en ny baggård, der ligger omtrent, hvor Vesterbros Morskabsteater lå indtil 1845. På Mor­sk­ab­ste­a­tret optrådte mange cirkusfamilier bl.a. Brødrene Prices familie og den italienske familie Casorti, der medbragte Pjerrot og hele pantomimen til Danmark.
Turen afsluttes i det gamle Ørneapoteks baggård, som blev opført på grunden, hvor gæstgiveriet Den lille Fortun lå indtil 1825.

 

Kursusdetaljer

Vesterbrogade, Hjørnet ved Helgolandsgade, 1620 København V
Onsdag, 17:00 - 18:30
1 lektioner, 1 mødegang
Onsdag 11. juni, 2025
Hold nr.: 0725110197

190 kr./person

10 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Hanne Fabricius

190 kr./person

Tilmeld kursus