Amagers ældste byer - Sundby Øster og Vester

Sundbyerne på Amager omtales første gang i historiske kilder i 1085. Dengang blev Amager stavet Amcum.

De to små fiskerbyer lå på øens højderyk, på hver side af landevejen. Sundby Øster havde sine strandlodder ned mod Strandlodsvej, og Sundby Vester havde sit overdrev i de lave "eng-lande" ud mod Kalvebodløbet.
Byerne har ligget mellem Øresundsvej/Englandsvej og Holmbladsgade.

Da Absalon i 1167 overtager området, lader han bygge en kirke i Tårnby. Kirkevejen ud til den, gik ud til "eng-landene", og blev senere til Englandsvej.

In­du­stri­a­li­se­rin­gen kommer til at ramme Sundbyerne hårdt. Lige uden for Københavns bygrænse vokser et stadig større industri og ar­bej­der­kvar­ter frem. Det får i 1870 sin egen kirke - Sundby Kirke - og to år efter sin egen kirkegård.
Tårnby Kommune vil ikke betale for den infrastruktur denne byudvikling kræver. Derfor tvangs­ad­skil­les Sundbyerne fra Kastrup og dermed Tårnby Kommune i 1896, og må etablerer sig som selvstændig kommune.
Det havde den nye sognekommune slet ikke skatteunderlag til. Der indgås der aftaler med København om en sammenlægning, og i mellemtiden opbygger Sundbyerne sin infrastruktur for lånte penge, garanteret af København.

1. januar 1902 bliver Sundbyerne sluttet sammen med København.

Med byhistorikeren Allan Mylius Thomsen prøver vi at følge denne byudvikling på en to timers byvandring. Vi starter ved den gamle kommunegrænse, på Vor Frelser Kirkegård.
Herfra arbejder vi os op og ned af sidegaderne på Amagerbrogade, hvor byudviklingen tog fart.

Der bliver efter ca. en time tid til et "vandhul" på Tingvej.

Mødested: Vor Frelsers kirke kirkegård. Amagerbrogade 33-35.

Kursusdetaljer

Vor Frelsers Kirke Kirkegård, Amagerbrogade 33-35, 2300 København S
Lørdag, 11:00 - 13:00
1 lektioner, 1 mødegang
Lørdag 7. september, 2024
Hold nr.: 8724210059

185 kr./person

30 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Allan Mylius Thomsen

Allan Mylius Thomsen, historiker og forfatter, som oprindeligt er uddannet reklametegner i 1971 og ma­nuskript­for­fat­ter fra Den Danske Filmskole i 1992. Har tilrettelagt en lang række radio- og tv-programmer gennem årene. Han har også skrevet for dag og ugeblade samt spe­ci­al­ma­ga­si­ner og har udgivet en hel del guides og historiske bøger bl.a. Den Danske Øl, Dansk Øl Guide, En baggårdsrod i København og senest Byen der forsvandt. Allan Mylius Thomsen har afholdt foredrag og guidet byvandringer for AOF Amager gennem mange år.

185 kr./person

Tilmeld kursus