Den amerikanske novelle

Ved ph.d., dr.phil. Benjamin Boysen


Novellen er en kondenseret litterær form, der i ét kort forunderligt øjeblik griber læseren og forrykker vores blik og sind. I sin fortryllende evne til at kondensere et livs erfaringer i et fortættet moment er novellen uovertruffen. Med ét falder skællene fra øjnene, og på magisk vis lærer novellen os sandheden om døden og livet og alt derimellem.


Novellens er i nyere tid blevet fuld­kom­men­gjort af de store amerikanske forfattere, der uovertruffent har gjort genren til deres med deres rige, forunderlige fortællinger, som til stadighed får os til at forbløffes over os selv og vores verden.


I dette kursus vil vi læse mesterlige noveller af de største amerikanske forfattere. Forfattere, der på afgørende vis har formet og defineret den amerikanske novelle, og som uforfærdet udforsker den menneskelige tilværelse og det univers, vi er en del af. Noveller, der vedvarende taler til os ind i det nye årtusind.


Hemingway, Ernest (1899-1961). “Indianerlejr”, "Et rent, veloplyst sted", “Stor flod med to hjerter” og “Francis Macombers korte, lykkelige liv”, fra Noveller, overs. Poul Borum (København: Lindhart og Ringhof, 1981).Flannery O’Connor (1925-64). “Åbenbaring”, fra Skæringspunkt og andre noveller, overs. Ingegerd og Torben Riis (Katolsk Forlag, 1984), “En god mand er svær at finde”, ”En kreds i ilden”, fra En god mand er svær at finde, overs. Karina Windfeld-Hansen (Grafisk, 1965).Raymond Carver (1938-88). “Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed”, ”Domkirke” fra Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed, overs. Johannes Riis (Gyldendal, 1985), ”Så meget vand så tæt på”, Her hvor jeg ringer fra, overs. Johannes Riis (Gyldendal 2010).Ursula K. Le Guin (1929-2018). De der vandrer bort fra Omelas, overs. Karsten Sand Iversen (Virkelig 2016), Vejens retning, overs. Andrea Fjordside Pontoppidan (Laboratory for Aesthetics and Ecology 2021), ”Det Ny Atlantis”, fra Det Ny Atlantis, overs. Karsten Sand Iversen (Tellerup 1987).George Saunders (1958-). ”Sem­pli­ca­pi­ger­ne”, ”Tilskyndelse” og ”Hjemme”, fra Tiende december, overs. Jakob Levinsen (Ordenes By 2014).


Kursusdetaljer

Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246, 2840 Holte
Torsdag, 14:00 - 16:00
5 lektioner, 5 mødegange
Torsdag 14. marts, 2024
Holdnr.: 414706
Nordsjælland

595 kr./person

18 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Benjamin Boysen

Jeg er ph.d. og dr.phil. i litteratur på en monografi om kær­lig­heds­te­ma­et i James Joyces forfatterskab (The Ethics of Love: An Essay on James Joyce 2013), der især beskæftiger sig med spørgsmålet om moderniteten. I 2020 udgav jeg en bog om den tidlige modernitet (Nothingness, Negativity, and Nominalism in Shakespeare and Petrarch). Udover moderniteten er jeg særligt optaget af krydsfeltet mellem litteratur og filosofi, og således har jeg skrevet en lille bog om Digtningen og filosofien hos Platon, der ligeledes udkom i 2020.

595 kr./person

Tilmeld kursus