AOF Seniorhøjskole tirsdage forår 2024

Scientology afhopper

Robert Dam

15. og 16. januar 2024

En forårsdag i 1984 fik jeg, på Vesterbrogade i København, svaret på, hvordan jeg skulle få succes i tilværelsen. Jeg var 20 år gammel og for mig var det et meget overbevisende svar. Men efter 20 år i Scientology fandt jeg pludselig mig selv i en situation, hvor jeg var tvunget til at tage mit livs sværeste beslutning. Hele min voksne tilværelse havde været viet til bevægelsen, og jeg var kommet helt til tops i systemet, men nu var jeg blevet overmandet af en knugende indre uro, som jeg ikke kunne slippe af med. Jeg var kommet i tvivl og måtte undersøge forholdene omkring Scientologys ledelse fra uafhængige kilder. Men det var forbudt og kunne koste mig min kone og to døtre, hele mit ind­tægts­grund­lag, mit sociale netværk og min tro. Alt var på spil, men jeg MÅTTE kende sandheden om den organisation jeg havde betroet mit liv og som jeg havde støttet, i tykt og tyndt, igennem 20 år.

Da Kristeligt Dagblads forlag udgav min selvbiografi “AFHOPPEREN, mine 20 år i Scientology” blev der skabt fornyet debat om den omstridte bevægelse og dens metoder.

Sidenhen har jeg lavet TV2 dokumentaren "Opgøret med Scientology" samt podcastet "Robert og Thetanerne" og holdt foredrag rundt omkring i landet.

Foredraget "Scientologys bedrag" er en personlig fortællingen om mine vilde oplevelser i Scientology, men også, i bredere forstand, om radikalisering og vel-iscenesat manipulation og om at gøre status i sit liv, og tage de helt svære beslutninger.

Dansk politik lige nu

Jarl Cordua

22. og 23. januar 2024

I dette foredrag analyserer Cordua den aktuelle politiske situation under SVM-regeringen. Hvordan vil regeringen forandre Danmark? Hvad er oppositionens muligheder under SVM-regeringen? Og ikke mindst hvad er sand­syn­lig­he­den for, at SVM-regeringen bliver genvalgt?

Mit liv, min linedans

Sonja Oppenhagen

30. og 31. januar

I løbet af skri­ve­pro­ces­sen med Mit liv, min linedans fik Sonja Oppenhagen tid til og mulighed for at reflektere over et liv med en udfordrende opvækst, stor kærlighed og en krævende karriere på scenen, som blev hjulpet frem af en benhård selvdisciplin, som hun havde tillært sig i balletten.

Trods en tilværelse i det eftertragtede rampelys har Sonja oplevet både op og nedture og haft en lang række centrale opgør: det professionelle opgør med lil­lepi­gerol­len, et opgør med barndommen og dens tryghed og opgøret med den svigtende far.

Sonja Oppenhagens fortælling er en historie om en vedvarende insisteren på kreativitet, frihed og kunstnerisk integritet. Det er samtidig en fortælling om hendes store roller i blandt andet Matador og Badehotellet, som gjorde hende til en folkekær sku­e­spil­le­rin­de. Foredraget tager udgangspunkt i bogen af samme titel.

Puccini – operaens vilde popstjerne

Henrik Engelbrecht

5. og 6. februar 2024

Han var allerede i sin egen levetid kendt for både sine fantastiske operaer – og desuden som både bilfanatiker, storryger, kvindebedårer og modeikon. Hans tjenestepige begår selvmord, da hun bliver beskyldt for at have en affære med den velklædte komponist – og han er også om sig når det gælder de sopraner, han giver nogle af de mest elskede arier i ope­ra­re­per­toi­ret. Hør den forrygende historien om komponisten til Tosca, La bohéme, Turandot og Madame Butterfly når operaeksperten Henrik Engelbrecht tager os med til Italiens pulserende operaverden i årtierne omkring år 1900 i anledning af 100-året for Giacomo Puccinis alt for tidlige død som 65-årig i 1924 – og hør eksempler på de gribende arier, som han er blevet kendt for. Du får måske brug for et lommetørklæde undervejs …

Rundtur i Universet med astrofotos

Sune Hermit

19. og 20. februar 2024

Tag med på en storslået kosmisk rejse med udgangspunkt i fored­rags­hol­de­rens egne spektakulære fotos. Amatører har nu mulighed for at tage fantastiske fotos med ret tilgængeligt udstyr. Vi skal besøge Solsystemet og bevæger os derefter ud i vores egen Mælkevej. Senere går vi på opdagelse i fjerne galakser mange millioner lysår herfra.

Undervejs ser vi en mængde spændende fotos – oppustede gamle stjerner, su­per­nova­re­ster, stjernetåger og områder med aktiv stjer­nedan­nel­se.

Vi kommer ind på afstandene i universet, ser på stjerners fødsel og død, og ser hvordan en stjernes død er med til at berige området med de tunge grundstoffer som planeter og mennesker er dannet af.

Ud over at høre om de mange spændende fænomener kommer vi også ind på hvilket udstyr det kræver at tage avancerede astrofotos, og vi sammenligner egne billeder med nogle af de mest ikoniske billeder fra Hubble Rumteleskopet og James Webb.

Svalbard – Historie – Fauna – Flora

Uwe Lindholdt

26. og 27. februar 2024

Svalbard er kronen på det arktiske Norge. Øgruppen ligger halvvejs mellem det norske fastland og Nordpolen, så man kunne forvente, at der uudholdeligt koldt. Men takket være Golfstrømmen, kan Spitsbergen og de andre øer i øgruppen prale af et overraskende mildt klima med markante årstider. Svalbard er en øgruppe i Nordishavet på ca. 62.050 km². Svalbard har arktisk klima med et stærkt præg af kystklima. Der er midnatssol fra 20. april til 22. august og mørketid fra 27. oktober til 15. februar. Gletsjerne på Svalbard dækker 60 % af øerne. I 1596 opdagede den frisisk-nederlandske Willem Barents øerne og herefter blev Svalbard målet for en intens jagt på hvaler og hvalrosser fra især Holland, men også fra England, Tyskland, F rankrig, baskerne og Danmark-Norge. I dag kommer turisterne for at opleve Svalbard spændende natur bestående af isdækkede fjorde, gletsjere, him­mel­stræ­ben­de fjelde og et unikt dyreliv – herunder isbjørne, polarræve og den særlige svalbardren. Ganske enkelt et perfekt sted at jage nordlys, med en bred vifte af forskellige aktiviteter. På Svalbard yngler 30 fuglearter og der er 164 blomsterarter og i havet er der pga. Golfstrømmen masser af fisk, sæler og hvaler. Fored­rags­hol­de­ren har i somrene 2016 og 2019 været på ekspedition på Svalbard.

Mit liv som anklager

Jeanette Wincentz Andersen

4. og 5. marts 2024

Hvordan er det at stå ansigt til ansigt med en drabsmand? Hvordan føles det, når retfærdigheden sker fyldest? Det er blot noget af det, tidligere anklager Jeanette Wincentz Andersen fortæller om på dette foredrag. Hun har igennem 40 år ført mange spektakulære sager i de danske retssale rundt om i Danmark.

På foredraget her fortæller hun om en lang og spændende karriere. Drab på kvinder, likvideringer, æresdrab, sager om psykisk vold og voldtægt for blot at nævne nogle sagstyper.

En af de største sager, hun har ført ved retten, var æresdrabet fra Slagelse Banegårdsplads. Her blev en ung kvinde skudt og dræbt på åben gade af sin egen bror, mens hendes mand blev forsøgt slået ihjel.

Publikum hører om ef­ter­forsk­nin­gens mange detaljer, hvordan ære i nogle kulturer går forud for kærligheden til ens barn, om antropologi og sociologi og om selve retssagen, hvor ni personer blev dømt for drab og drabsforsøg.

Henry Heerup

Pernille Damsted Fonnesbech

11. og 12. marts 2024

Foredraget tager os med på en rejse 100 år tilbage til 1924, hvor Henry Heerup gennemlevede sin ’kunstneriske fødsel’. Det var Skt. Hans Aften, og Heerup var cyklet alene i Dyrehaven, hvor han satte sig foran et gammelt egetræ i Ulvedalen. Han havde medbragt malegrej og besluttede sig for at skildre egens hundredårige fremtoning med hulninger og knudret stamme. Det blev for ham en nærmest naturspirituel oplevelse, som fik fundamental betydning for ham. Heerup gentog gerne fortællingen om sin æstetiske fordybelse i egetræet, når han blev spurgt, hvorfor og hvornår han blev kunstner. Ikke kun hyldede Heerup oplevelsen i mange værker af egetræet og træer generelt. Han besøgte også på rituel vis egetræet igen og igen. Det vidner om en kunstner, der føler sig stærkt forbundet med naturen.

Jagten på liv i universet

Christina Toldbo

18. og 19. marts 2024

Det hele handler om liv. Hvor kommer vi fra og er vi alene? Indtil nu har vi kun fundet liv på Jorden, men kan det virkelig passe at vi er alene i et uendeligt univers med trillioner af stjerner?

Liv, som vi kender det, har brug for vand for at opstå og trives og derfor er jagten på liv i universet drevet af jagten på vand. Flydende vand er nøglen til liv. Indtil for få år siden troede vi at vand var en sjældenhed, men forskningen har vist os at vand findes selv de mest usandsynlige steder.

Tag med Christina på en rejse gennem vores univers fra Merkur til is-kæmperne og exoplaneterne i jagten på vand og liv. Hør bl.a. om Mars’ roveren Perseverance, der lige nu kører rundt på Mars, missionerne JUICE og Europa-Clipper, der skal lede efter liv i Jupiters måners flydende oceaner, og om muligheden for liv på exoplaneter.

På rejse med Amdi - 50 år med Tvind

Pia Elers

25. og 26. marts 2024

Med udgangspunkt i egne erfaringer fra sin tid i Tvinds Lærergruppe fortæller Pia Elers historien om den omstridte og sagnomspundne leder, Amdi Petersen, der i 1971 var hendes lærer på et af Den Rejsende Højskoles første hold. Det er en både fascinerende og skræmmende historie om en flok unge, der vælger at ofre de bedste år af deres liv på at forandre verden. De lever i et stærkt og fantastisk fællesskab, som dog med tiden udvikler sig i en gal retning, hvor gruppepres og magtmisbrug får mange til at flygte derfra.

Men der er også en anden side af historien end den, de fleste danske medier har fortalt om Tvind. Nemlig at mange unge via ophold på diverse Tvinds-skoler har fået sat en bedre kurs for deres liv, end de traditionelle skoler kunne give dem. At hovedparten af deltagerne på Den Rejsende Højskole med verden som klasseværelse fik nogle unikke oplevelser med sig derfra. Og at Tvind i dag er større end nogen sinde, da det over 50 år gamle skolesamvirke i dag har udviklet sig til en international humanitær organisation ved navn Humana, der arbejder i 45 lande rundtomkring i verden.

Foredraget vil bestå af nedslag i Tvinds 50 år lange historie med masser af billeder og anekdoter. Det hele vil blive krydret med gamle Tvind-sange, da Pia Elers udover at være forfatter og journalist også er en habil musiker.

Kursusdetaljer

Farum Kulturhus, Kulturtorvet 12, 3520 Farum
Tirsdag, 10:00 - 12:00
10 lektioner, 10 mødegange
Tirsdag 16. januar, 2024
Holdnr.: 411312
Nordsjælland

925 kr./person

24 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Div. foredragsholder

925 kr./person

Tilmeld kursus