Kursus afsluttet

AOF Seniorhøjskole mandage efterår 2023

SPØRG FOR SATAN - fra journalistens værk­sted­Kri­sti­an Sloth

Uge 38: 18-09-2023 og 19-09-2023

Hvordan arbejder den undersøgende Tv-journalist? Hvordan beskytter han sin hemmelige kilde? Er det fair at bruge skjult kamera? Hvad gør han, når interviewet løber helt løbsk?

Hør den prisvindende journalist Kristian Sloth med 25 års erfaring fra DR fortælle om de moralske og etiske dilemmaer, journalisten kommer i, når historien skal spidsvinkles og skæres til?

Kristian illustrerer dette og meget andet via klip fra egne historier, og en ting er sikkert: Det bliver ikke kedeligt.

Fortællingen om Københavns Uropatrulje fra 1969-2001Tom Olsen

Uge 39: 25-09-2023 og 26-09-2023

Foredraget har afsæt i bøgerne: De levende og de døde og: Uro’erne kommer! og Historien om Københavns Uropatrulje indefra, men naturligvis kombineret med fortællerens egne oplevelser som urobetjent i miljøerne der fortælles om.

Der vil især blive fortalt om urobetjentenes arbejde på Christiania og i Isted­ga­de­kvar­te­ret, men også om de ofte voldsomme kon­fron­ta­tio­ner, der var med byens rockerne og deltagerne i tidens BZ-miljøer. Kon­fron­ta­tio­ner der især udspandt sig i København i 1980’erne og ind i 1990`erne. 

Tiden, frem til Københavns Uropatrulje blev nedlagt i 2001, var præget af urobetjentenes arbejde i de ofte dys­funk­tio­nel­le subkulturer i København. En helt anderledes form for politiarbejde, idet den enkelte urobetjent dagligt måtte indleve sig i de miljøer der arbejdedes i, og hvor vold, markomisbrug, døde heroinbrugere, prostitution, drab og mødet med byens udstødte, var en del af arbejdsdagen.

Vejen til tingetMatilde Powers

Uge 40: 02-10-2023 og 03-10-2023

For Matilde Powers var det oplevelser fra arbejdet som sygeplejerske, der fik hende til at gå ind i politik. Da hun besluttede sig for at stille op til byrådet i Furesø, var hun derfor endnu ikke medlem af et parti. Siden har hendes politiske rejse taget fart. I dag er hun so­ci­al­de­mo­kra­tiets fore­byg­gel­ses­ord­fø­rer på Christiansborg. I Foredraget vil Matilde fortælle om hendes atypiske rejse til Folketinget, og give anekdoter fra det politiske liv på Christiansborg.

Et musikalsk foredrag om venskabRikke Forchhammer og Birgitte Raaberg

Uge 41: 09-10-2023 og 10-10-2023

Birgitte Raaberg, skuespiller og coach, og Rikke Forchhammer, tidligere forstander på Krogerup Højskole og leder af vokalgruppen Baobab Sisters, har været veninder siden de gik på Søborg Gymnasium i 1973. Dvs. et venskab, der nu har varet i 50 år. De har fulgt hinanden i tykt og tyndt, de har sunget og optrådt sammen, de har haft perioder med stor travlhed hver især, men de har trods det altid holdt en tæt forbindelse med hinanden.

Dette foredrag undersøger venskabets væsen – hvad kræver det, og hvad giver det at være venner igennem så mange år? Foredraget vil blive krydret med et par sange, som Birgitte og Rikke vil optræde med – ligesom de gjorde i de gode gamle dage.

Krigens dilemmaVictor Greve

Uge 43: 23-10-2023 og 24-10-2023

Victor Greve er feltpræst ved hæren med udsendelser i nogle af verdens farligste brændpunkter. Ud fra personlige oplevelser med krigens dilemmaer, fortæller han levende om sine udfordringer fra kampzonen samt den vanskelige hjemkomst, hvor han kom i orkanens øje, da medierne opsnappede en historie om, at han skulle have deltaget aktivt i krig og stod til livstid fængsel.

Mennesker, medmennesker og natur: Fra konflikt til harmoniLeif Sønderberg

Uge 44: 30-10-2023 og 31-10-2023

Hvordan kan vi leve i harmoni med vores medmennesker og med naturen? Hvordan kan vi genoprette balancen og samhørigheden med den verden, vi er en del af? Hvordan kan vi bruge vores viden, teknologi og kreativitet til at skabe mere bæredygtige løsninger for os selv og vores medskabninger?

I dette foredrag vil du høre om nogle af de udfordringer og muligheder, vi står over for i forhold til vores samspil med hinanden og med naturen. Vi kan ikke opnå harmoni mellem mennesker og natur uden at tage hensyn til de grundlæggende menneskelige behov som sult, tørst og sundhed. Fattigdom og sult er nogle af de største udfordringer, som mennesker står overfor i dagens samfund.

Det er vigtigt at tage disse udfordringer op, så vi kan skabe en bæredygtig fremtid for os selv og vores medskabninger.

Foredraget er både informativt og underholdende og giver mange konkrete til forslag til hvad du kan gøre for at opfylde FN’s Verdensmål om bl.a. fattigdom, sult, tørst, sundhed, ligestilling og mindre ulighed og hvordan vi kan respektere og beskytte livet såvel på land som i havet.

Dan­marks­hi­sto­ri­en i GulvhøjdeKåre Johannessen

Uge 45: 06-11-2023 og 07-11-2023

Vi ved allesammen, at det var Christian den Fjerde der byggede Rundetårn, og at Svend Poulsen Gønge ene mand besejrede hele den svenske hær (med lidt hjælp fra Tordenskjold). Rygraden i dansk hi­sto­ri­e­for­stå­el­se var gennem århundreder kongerækken. Men hvor meget betød de enkelte konger egentlig for den jævne dansker? Og hvor stor betydning havde svenskekrigene for almindelige bønder, når alt kommer til alt?

I virkeligheden var mange af de hændelser, vi har lært at opfatte som “vigtige”, uden særlig betydning for den brede befolkning. I foredraget prøver vi at viske tavlen ren, og med friske øjne se på hvilke (såkaldte!) store og afgørende begivenheder der reelt var fuldkomment uinteressante for alle andre end en lille magtelite – og hvilke virkeligt afgørende og be­tyd­nings­ful­de hændelser som er blevet helt glemt i hi­sto­ri­eskriv­nin­gen.

Udfordringen KinaJan Larsen

Uge 46: 13-11-2023 og 14-11-2023

Det aktuelle, ambitiøse og underholdende foredrag om dagens Kina. Om de store forandringer i kinesernes hverdag og arbejdsliv, den kommende supermagts svære rolle i verden - og overraskende nye sider af samfundet og folket.

Kina fremstiller mange af vores varer og påvirker vores økonomi - og tester sin su­per­magts­sta­tus, militært og politisk. Mange spørger, skal vi være bange for Kina? Andre undrer sig, er kineserne egentlig lykkelige hjemme i Kina?

Foredraget er et skarpt billede af det kinesiske samfund. Fra politik, højteknologi til moral og ulighed. Den ubestridte leder, Xi Jinping, har fået enorm magt hjemme, men også nye udfordringer i en periode, hvor landet er kommet i modvind og den vestlige verden nu betragter Kina som en rival. 

I dagligdagen bekymrer kineserne sig om det dyre sundhedsvæsen, et skolesystem der tærer på familiernes budget – og et arbejdsliv der bliver mere ekstremt og stresset. For få børn og for mange ældre påvirker samfundet og den traditionelle kultur. Censuren er benhård og overvågningen er effektiv døgnet rundt.

Jan Larsen har i snart tyve år fulgt udviklingen i Kina og blandt kineserne på tæt hold, heraf seks år som TV-avisens korrespondent i Beijing. Med sin store erfaring og mange personlige oplevelser, giver han et ærligt og direkte portræt af Kinas udfordringer både ude og hjemme.

Jeg gik catwalk hos Coco Chanel - AFLYSTKaren Høeg

Uge 47: 20-11-2023 og 21-11-2023

Få mere end et glimt af Coco Chanels univers, hør om denne interessante kvinde og hendes mannequiner, og hør den spændende beretning fra én af dem.

Karen Høeg, tidligere husmodel hos Coco Chanel, fortæller om sin tid hos ”Mademoiselle”, oplevet fra sminkerummet, systuerne og de daglige catwalks i den ”nr. 5” duftende spejlsalon for et internationalt publikum af filmstjerner, prinsesser og olie­mil­li­ar­dæ­rer.

Hør om Cocos utrolige liv på godt og ondt, omgivet af mystik og farlige eksperimenter i kærlighed og politik. Desuden om samarbejdet med 1920’ernes berømte avant­gar­de­kunst­ne­re Picasso, Igor Stravinskij, Jean Cocteau m.fl., som hun støttede økonomisk.

For Karen var det en forrygende tid i 1960’ernes Paris, men hun deler også den personlige pris, som hun betalte for glamouren i Maison Chanel.

Michael og Anna Ancher – et kunst­neræg­te­skab Birgitte Zacho

Uge 48: 27-11-2023 og 28-11-2023

Anna og Michael Ancher mødte hinanden, da han som ung kunstner kom til Skagen første gang. De blev gift og bosatte på Skagen, hvor de blev det faste om­drej­nings­punkt for kunst­n­er­ko­lo­ni­en. Deres hjem dannede rammen om festligt samvær med de mange andre kunstnere, der kom til Skagen. Men det var også rammen for et enestående ar­bejds­fæl­les­skab, i en tid hvor mange ellers mente at kunst ikke var noget for kvinder. Her skabte de hver deres bud på, hvordan den moderne kunst kunne skildre virkeligheden i årene omkring det moderne gennembrud, hvor den tidligere generations kunst blev dømt gammeldags og uinteressant. Hun med sine radikalt nye måder at bruge farverne på. Han med sine realistiske skildringer af fiskerne.

Kursusdetaljer

Farum Kulturhus, Kulturtorvet 12, 3520 Farum
Mandag, 12:30 - 14:30
10 lektioner, 10 mødegange
Mandag 18. september, 2023
Holdnr.: 211343
Nordsjælland

26 ledige pladser

Salget er lukket

Underviser

Div. foredragsholder

Salget er lukket

Kursus afsluttet