Kursus afsluttet

Menneskelivet, kulten og vølven

Menneskene i vikingetiden levede med guderne og kræfterne i naturen i både tilbedelse og i skræk og rædsel. Guderne var ikke pletfrie helte, men forstørrede og karikerede men­ne­ske­lig­nen­de skikkelser. Menneskene troede mere på skæbnen end på guderne, og derfor indtog kvindelige skæbnemagter som nornerne, diserne og fylgierne en lige så vigtig plads i kulten som de mandlige guder.
Kulten foregik i naturen, på gravpladser eller i menneskenes egne boliger. Nylige arkæologiske fund har gjort os klogere på nogle af de centralt beliggende helligdomme. Kulten bestod af varseltagning, ofringer og for­fædre­dyr­kel­se, men også hellige træer har spillet en rolle.  Det diskuteres, hvem der forestod kulten i et præsteløst samfund og ny viden om vølven, der var en magtfuld kvindelig spåkone fremdrages. I kulten foregik der en kamp, og der fremtrylledes et håb om fred og heling.

Kursusdetaljer

AOF HUSET, Riddergade 16, 4700 Næstved
Mandag, 13:00 - 15:00
2 lektioner, 1 mødegang
Mandag 12. februar, 2024
Holdnr.: 6224111922
AOF-AOFNAESTVEDSUSAALANDET

24 ledige pladser

Salget er lukket

Underviser

Bodil Heiede

Min undervisning bygger på mange års erfaring som gymnasielærer i historie og religion og på et stort antal foredrag, som er blevet holdt i mange forskellige sammenhænge.
Jeg har holdt foredrag i sognegårde, i foreninger, på højskoler og på Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet og har i mange år
undervist på AOF.

Der er plads til mange emner på Bodils palet, og ud over historie har hun også arbejdet med idehistoriske og etiske temaer i form af en række samtalecafeer.

Salget er lukket

Kursus afsluttet