Kursus afsluttet

Seniorhøjskolen i Gentofte

Vores populære seniorhøjskole vil igen i år sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser og oplevelser. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden onsdag kl. 10:00-12:00.

Ef­ter­år­spro­gram:

07.09.22 - Den danske vinhistorie – v/ Annette Hoff

I Den Danske Vinhistorie er Annette Hoff gået på jagt efter fortællingerne om danskerne og vores forhold til vin fra middelalder helt op til i dag. Rødderne til nutidens vinkultur stikker dybt. De røber blandt andet, hvorfor vi siger Skål! og hvorfor hovedparten af befolkningen først for alvor gik i gang med at drikke vin for lidt over 50 år siden, skønt de liflige dråber havde været kendt her siden middelalderen. Vor tids vinkultur og -forbrug bliver sat ind i det store kul­tur­hi­sto­ri­ske perspektiv, og foredraget kommer også forbi nutidens apps, vin­s­mag­nings­kur­ser og slutter af med et kig ud i fremtiden ved besøg hos den første generation af danske vinbønder.

21.09.22 - Et sund­heds­fag­ligt perspektiv på forsvarets internationale indsats fra 1992 – v/ Erik Darre Danmark har siden 1992 ført en såkaldt aktivistisk uden­rigs­po­li­tik – fra FN-missionerne på Balkan over til de meget res­sour­ce­kræ­ven­de indsatser i Irak og Afghanistan. Indsættelsen af de danske kampenheder i Afghanistan lærte os, at vore soldater skal forberedes fysisk på en helt ny vis. Erik Darre er speciallæge i Ortopædkirurgi og tidligere chef for Forsvarets Sund­hed­s­tje­ne­ste med titel generallæge. Som generallæge var han medicinsk ansvarlig for sund­hed­s­tje­ne­sten og herunder den fornødne felt­ho­spi­tals­støt­te under Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han har påtaget sig en stor indsats i rehabilitering af veteraner fra disse krige.

05.10.22 - En lille nisse rejste – v/ Anni Lave Nielsen

Museumsleder Anni lave Nielsen tager dig med ind i det Heerupske billedunivers, forbi atelierhaven fuld af finurlige stenskulpturer og skraldekunst og videre ud i det 20. århundredes kunstneriske udvikling, hvor Heerup sammen med en række samtidige søgte et ikke umiddelbart og ikke akademisk kunstnerisk udtryk. "Alt kunst bør være folkelig", som han udtrykte det. Den lille figur med den røde tophue, nissen, optræder i mange af kunstneren Henry Heerups værker og mange har oplevet kunstneren selv iført sig nissehue og optræde som nisse ved mangfoldige lejligheder – fx til fødselsdage, fester og ferniseringer. Men nissen i Heerups billedunivers skal ses på lige fod med andre af hans ofte anvendte symboler såsom hjertet, korset, hesteskoen, livshjulet osv. Dermed er nissen for Heerup også et væsen der kan forbindes med andet end jul.

19.10.22 - Modist på Det Kongelige Teater, "1001 hats eventyr" v/ Pernille Rode

Som leder af teatrets hatte- og blom­ster­værk­sted, og efter mere end 33 år som modist på Det Kongelige Teatrets Hatteværksted, er Pernille den rette til at give et helt unikt indblik i livet bag scenen. "1001 hats eventyr" er et foredrag om Pernilles liv med hatte, høje parykker og mange andre fantasifulde kreationer. Glæd dig til masser af billeder, små rekvisitter, og nogle gode historier.

02.11.22 - Islamisk Stat, radikalisering, børnene i Syrien - v/ Deniz Serinci

Ifølge Politiets Ef­ter­ret­ning­s­tje­ne­ste (PET) kommer den største terrortrussel mod Danmark fra militant islamisme, heriblandt hjemvendte Islamisk Stat (IS)-krigere. Journalist Deniz Serinci har mødt de danske IS-krigere i Syrien til timelange og dybdegående interviews for bl.a. at få svar på: Hvorfor de drog i hellig krig? Hvordan de forklarer IS’ handlinger? Hvad synes de nu, hvor IS er nedkæmpet? Er de skuffede, fortryder de og vil de tilbage til Danmark? Hvem er de 25 kvinder fra Danmark, der tog til Syrien?

16.11.22 - Te­a­te­ra­nek­do­ter fra de skrå brædder – v/ Lars Halby

Hør spændende historier fra et liv som te­a­ter­for­mid­ler, skuespiller og rundviser i Det Kongelige Teaters tre bygninger: Operaen, Skuespilhuset og Gamle Scene samt Det Ny Teater og Folketeatret. Vi hører om de personligheder Lars har mødt i teaterverdenen og om hans mangeartede arbejdsliv med teater og film.

30.11.22 - Opera på Holbergs tid – v/ Henrik Engelbrecht

Frederik 5.s engelske dronning Louise er vild med opera, og hun er selv elev af selveste Händel. Hun sørger for, at københavnerne kan opleve italiensk opera i midten i 1700-tallet – selv om de fleste synes, at den slags udenlandsk underholdning er topmålet af snobberi. Én af dem er ko­me­di­e­for­fat­te­ren Ludvig Holberg – og han lægger ikke fingrene imellem. Tag med på en forrygende tur tilbage til København på Holbergs tid – og mød de italienske sangere, kapelmestre og komponister, som vender op og ned på danskernes forhold til opera.

Forårsprogram:

11.01.23 -"Fordi du skal! - v/ Lise Egholm

Lise Egholm har i 18 år været leder af en skole på Nørrebro og har i flere år været en markant stemme i debatten om bl. folkeskolen, integration og socialt belastede familier. Hun blev Årets leder i 2011. Lise Egholm vil tale om opdragelse, skole og integration. Hun siger tingene ligeud og ikke altid politisk korrekt. "Hvis vi ikke stiller krav til hinanden og vores børn, falder vores familier og vores samfund ganske enkelt fra hinanden". Kys, krav og kommunikation! Så enkelt er det!

25.01.23 - En dansk krigssejlers historie - v/ Arne Woythal

Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940, befandt godt 6.300 danske søfolk sig uden for afspærringen, og de måtte hver især træffe et valg. For langt de flestes vedkommende betød det allieret krigstjeneste. Af dem vendte 1087 aldrig hjem.
I dette foredrag følger vi én af de danske sømænd, Axel Emil Martin Woythal, Arnes far, som var med i allieret tjeneste fra den første dag, og han vendte ikke tilbage til Danmark igen før den 9. marts 1946. Da havde han været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af ubåde i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stil­le­havskampag­nen i 1944 og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.

08.02.23 - En farverig rejse gennem dan­marks­hi­sto­ri­en – v/ Ole Schramm

Gobelinerne til Danmarks dronning er et overdådigt festfyrværkeri af billeder, som alle viser hen til personer, episoder og begivenheder i dan­marks­hi­sto­ri­en. Kom med på en rejse, som tager afsæt i de kunstneriske strømninger, der har formet vores syn på historien - fra vikingetidens billedverden til det 20. århundredes billedkunst. Med udgangspunkt i Bjørn Nørgaards gobeliner vil vi rejse gennem dan­marks­hi­sto­ri­en og prøve at forstå, hvordan de mange personer og fortællinger har påvirket os.

22.02.23 - Fra Grønland til Malaysia – Om Jørgen Riel - v/ Lillian Hjorth-Westh

Han er uddannet telegrafist og navigatør, hvilket bragte ham til Grønland i 1953. Derfra tog han til varmen i Malaysia, hvor han bor idag. Riel er mest kendt for sine grønlands skrøner, men har skrevet mange morsomme og alvorlige historier fra andre dele af verden. Denne eventyrer er et spændende bekendtskab.

08.03.23 - Grønland – Verdens største ø – v/ Pia Lund Poulsen

Som følge af landets geografiske placering er Grønland blevet et geopolitisk brændpunkt, der i disse år får øget opmærksomhed fra verdens stormagter i takt med kli­ma­for­an­drin­ger­ne. Men allerede siden vikingerne i løbet af 900-tallet bosatte sig i det sydlige Grønland, har vi i Norden haft et særligt forhold til verdens største ø.
Videnskabelige ekspeditioner, bosættelser, handel og politiske forbindelser blev tidligt etableret i forsøg på at udvikle Grønland og udvinde landets na­turre­s­sour­cer.
Vi skal i foredraget se nærmere på hvordan forholdet mellem Danmark og Grønland har udviklet sig gennem tiden.

22.03.23 – En beretning fra Stutthof - v/Niels Ole Frederiksen

Michael Tauber er født i Berlin i 1935 af jødiske forældre.  Han blev sammen med sine forældre først deporteret til ghettoen i Lodz i Polen, senere i Auschwitz, hvorfra de blev sendt videre til Stutthof. Michael var i 1944 kun 9 år gammel. Faderen døde umiddelbart efter deres ankomst til Stutthof, og moderen sad i lejrens kvindeafdeling. I Stutthof møder den 9 årige dreng den danske fange Axel Poulsen, som gavmildt delte sin Røde Kors pakke med Michael. Det blev Michaels redning. Efter befrielsen emigrerer Michael med sin mor til USA i 1948. Det er Michael Taubers beretning som formidles i denne skæb­ne­for­tæl­ling.

05.04.23 - Skotland – v/ Camilla Kornerup

Skotterne afholdt Parlamentsvalg i maj 2021, og det nationale parti SNP, som arbejder for Skotlands uafhængighed af Storbritannien, kom atter til magten. Spørgsmålet om Skotlands selvstændighed er et varmt punkt på skotternes politiske dagsorden, og diskussionerne går livligt både i par­la­ments­byg­nin­gen, på pubber og i gader og stræder. Men hvem er de, skotterne? og hvorfor er de så genstridige og stolte? Foredraget går under huden på skotterne og deres kultur og forhold til England, og ledsages af et lille glas af den skotske gudedrik, en single malt whisky. Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland. 


Kursusdetaljer

Charlottenlund Stationsbygning, Stationspladsen 2, 2920 Charlottenlund
Onsdag, 10:00 - 12:00
14 lektioner, 14 mødegange
Onsdag 7. september, 2022
Holdnr.: 2212103
Gentofte-Gladsaxe-Lyngby

6 ledige pladser

Salget er lukket

Underviser

Lau Frederiksen

Salget er lukket

Kursus afsluttet