Kursus afsluttet

Seniorhøjskolen i Gentofte - 2

Vores populære seniorhøjskole vil igen i år sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser og oplevelser. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden onsdag kl. 10:00-12:00.

Ef­ter­år­spro­gram:

14.09.22 - En farverig rejse gennem dan­marks­hi­sto­ri­en – v/ Ole Schramm

Gobelinerne til Danmarks dronning er et overdådigt festfyrværkeri af billeder, som alle viser hen til personer, episoder og begivenheder i dan­marks­hi­sto­ri­en. Kom med på en rejse, som tager afsæt i de kunstneriske strømninger, der har formet vores syn på historien - fra vikingetidens billedverden til det 20. århundredes billedkunst. Med udgangspunkt i Bjørn Nørgaards gobeliner vil vi rejse gennem dan­marks­hi­sto­ri­en og prøve at forstå, hvordan de mange personer og fortællinger har påvirket os.

28.09.22 - Te­a­te­ra­nek­do­ter fra de skrå brædder – v/ Lars Halby

Hør spændende historier fra et liv som te­a­ter­for­mid­ler, skuespiller og rundviser i Det Kongelige Teaters tre bygninger: Operaen, Skuespilhuset og Gamle Scene samt Det Ny Teater og Folketeatret. Vi hører om de personligheder Lars har mødt i teaterverdenen og om hans mangeartede arbejdsliv med teater og film.

12.10.22 - En lille nisse rejste – v/ Anni Lave Nielsen

Museumsleder Anni lave Nielsen tager dig med ind i det Heerupske billedunivers, forbi atelierhaven fuld af finurlige stenskulpturer og skraldekunst og videre ud i det 20. århundredes kunstneriske udvikling, hvor Heerup sammen med en række samtidige søgte et ikke umiddelbart og ikke akademisk kunstnerisk udtryk. "Alt kunst bør være folkelig", som han udtrykte det. Den lille figur med den røde tophue, nissen, optræder i mange af kunstneren Henry Heerups værker og mange har oplevet kunstneren selv iført nissehue og optræde som nisse ved mangfoldige lejligheder – fx til fødselsdage, fester og ferniseringer. Men nissen i Heerups billedunivers skal ses på lige fod med andre af hans ofte anvendte symboler såsom hjertet, korset, hesteskoen, livshjulet osv. Dermed er nissen for Heerup også et væsen der kan forbindes med andet end jul.

26.10.22 – En beretning fra Stutthof - v/Niels Ole Frederiksen

Michael Tauber er født i Berlin i 1935 af jødiske forældre.  Han blev sammen med sine forældre først deporteret til ghettoen i Lodz i Polen, senere i Auschwitz, hvorfra de blev sendt videre til Stutthof. Michael var i 1944 kun 9 år gammel. Faderen døde umiddelbart efter deres ankomst til Stutthof, og moderen sad i lejrens kvindeafdeling. I Stutthof møder den 9 årige dreng den danske fange Axel Poulsen, som gavmildt delte sin Røde Kors pakke med Michael. Det blev Michaels redning. Efter befrielsen emigrerer Michael med sin mor til USA i 1948. Det er Michael Taubers beretning som formidles i denne skæb­ne­for­tæl­ling.

09.11.22 - Modist på Det Kongelige Teater, "1001 hats eventyr" v/ Pernille Rode

Som leder af teatrets hatte- og blom­ster­værk­sted, og efter mere end 33 år som modist på Det Kongelige Teatrets Hatteværksted, er Pernille den rette til at give et helt unikt indblik i livet bag scenen. "1001 hats eventyr" er et foredrag om Pernilles liv med hatte, høje parykker og mange andre fantasifulde kreationer. Glæd dig til masser af billeder, små rekvisitter, og nogle gode historier.

23.11.22 - Grønland – Verdens største ø – v/ Pia Lund Poulsen

Som følge af landets geografiske placering er Grønland blevet et geopolitisk brændpunkt, der i disse år får øget opmærksomhed fra verdens stormagter i takt med kli­ma­for­an­drin­ger­ne. Men allerede siden vikingerne i løbet af 900-tallet bosatte sig i det sydlige Grønland, har vi i Norden haft et særligt forhold til verdens største ø.
Videnskabelige ekspeditioner, bosættelser, handel og politiske forbindelser blev tidligt etableret i forsøg på at udvikle Grønland og udvinde landets na­turre­s­sour­cer.
Vi skal i foredraget se nærmere på hvordan forholdet mellem Danmark og Grønland har udviklet sig gennem tiden.

07.12.22 - Opera på Holbergs tid – v/ Henrik Engelbrecht

Frederik 5.s engelske dronning Louise er vild med opera, og hun er selv elev af selveste Händel. Hun sørger for, at københavnerne kan opleve italiensk opera i midten i 1700-tallet – selv om de fleste synes, at den slags udenlandsk underholdning er topmålet af snobberi. Én af dem er ko­me­di­e­for­fat­te­ren Ludvig Holberg – og han lægger ikke fingrene imellem. Tag med på en forrygende tur tilbage til København på Holbergs tid – og mød de italienske sangere, kapelmestre og komponister, som vender op og ned på danskernes forhold til opera.

Forårsprogram:

04.01.23 - Et sund­heds­fag­ligt perspektiv på forsvarets internationale indsats fra 1992 – v/ Erik Darre

Danmark har siden 1992 ført en såkaldt aktivistisk uden­rigs­po­li­tik – fra FN-missionerne på Balkan over til de meget res­sour­ce­kræ­ven­de indsatser i Irak og Afghanistan. Indsættelsen af de danske kampenheder i Afghanistan lærte os, at vore soldater skal forberedes fysisk på en helt ny vis. Erik Darre er speciallæge i Ortopædkirurgi og tidligere chef for Forsvarets Sund­hed­s­tje­ne­ste med titel generallæge. Som generallæge var han medicinsk ansvarlig for sund­hed­s­tje­ne­sten og herunder den fornødne felt­ho­spi­tals­støt­te under Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han har påtaget sig en stor indsats i rehabilitering af veteraner fra disse krige. 

18.01.23 - Eric Scavenius – den kon­tro­ver­si­el­le statsminister – v/ Claus H. Petersen

Han er blevet kaldt for dan­marks­hi­sto­ri­ens største statsmand, mens andre betegner ham som landsforræder. Selv den dag i dag kan navnet Erik Scavenius sætte sindene i kog. Senest kom synspunkterne til udtryk, da beboere i Lyngby ønskede at den vej han boede på, skulle opkaldes efter ham. Men modstanden var så stor, at forslaget ikke blev gennemført. Claus Hagen Petersen tegner et portræt af godsejeren, politikeren og mennesket Erik Scavenius, der kun var aktiv i politik under 1. og 2. verdenskrig.

01.02.23 -"Fordi du skal"- v/ Lise Egholm

Lise Egholm har i 18 år været leder af en skole på Nørrebro og har i flere år været en markant stemme i debatten om bl. folkeskolen, integration og socialt belastede familier. Hun blev Årets leder i 2011. Lise Egholm vil tale om opdragelse, skole og integration. Hun siger tingene ligeud og ikke altid politisk korrekt. "Hvis vi ikke stiller krav til hinanden og vores børn, falder vores familier og vores samfund ganske enkelt fra hinanden". Kys, krav og kommunikation! Så enkelt er det!

15.02.23 - Den danske kaffehistorie – v/ Annette Hoff

Annette Hoff, historiker og seniorforsker i Den Gamle By, er i gang med at udgive en ny bogserie Ny­del­ses­mid­ler­nes Dan­marks­hi­sto­rie. Dette foredrag giver et levende indblik i danskernes dagligdag med kaffen fra 1660 og helt op til vor egen tid og man får også et indblik i hvordan forholdet var mellem tedrikkere og kaffedrikkere. Et dybt greb i arkivernes og museernes samlinger har givet os helt ny viden om hvordan udviklingen er gået fra 1700-årenes luksus til nutidens hver­dags­for­brug. Det bliver også klarlagt, hvorfor vi i dag er en nation af flest kaffedrikkere, skønt teen var størst i 1700-årene.

01.03.23 - Edith Piaf – v/ Lillian Hjorth-Westh

Alle kender Edith Piaf ,- spurven med den store stemme og alle hendes skønne sange. Men ikke alle kender hendes historie.
Hendes halvsøster Simone Berteaut har skrevet om hende i bogen, Piaf - Frankrigs store sangerinde. Bogen er udgangspunktet for foredraget, der er en fortælling fra hendes fødsel til død, krydret med hendes dejlige sange. Det er en dramatisk livshistorie. Der var store op og nedture og man kan høre hende både grine og græde.
Hun blev bare 48 år men nåede de store scener overalt i verden. Det var der ingen der havde regnet med, da hun i 1915 på dramatisk vis kom til verden i det fattige Belville kvarter i Paris.

15.03.23 - Fra chefgangene i DR til førerpladsen i en taxa – v/ Jesper Grunwald

Om en ud­vik­lings­pro­ces, der ikke blev en rutsjetur. Om at gøre karriere i den redigerede virkelighed og finde tilbage til der, hvor man kommer fra. Om at sige nej til et vellønnet job, når friheden banker på. Om at være ridder af Dannebrog og tjene til livet meget tæt på en mindsteløn.

29.03.23 - En dansk krigssejlers historie - v/ Arne Woythal

Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940, befandt godt 6.300 danske søfolk sig uden for afspærringen, og de måtte hver især træffe et valg. For langt de flestes vedkommende betød det allieret krigstjeneste. Af dem vendte 1087 aldrig hjem.
I dette foredrag følger vi én af de danske sømænd, Axel Emil Martin Woythal, Arnes far, som var med i allieret tjeneste fra den første dag, og han vendte ikke tilbage til Danmark igen før den 9. marts 1946. Da havde han været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af ubåde i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stil­le­havskampag­nen i 1944 og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.
Kursusdetaljer

Charlottenlund Stationsbygning, Stationspladsen 2, 2920 Charlottenlund
Onsdag, 10:00 - 12:00
14 lektioner, 14 mødegange
Onsdag 14. september, 2022
Holdnr.: 2212102
Gentofte-Gladsaxe-Lyngby

13 ledige pladser

Salget er lukket

Underviser

Lau Frederiksen

Salget er lukket

Kursus afsluttet