Højskoleformiddage - Kolding

Mandag 30/9
Poul Smedegaard Andersen
Hvid­sten­grup­pen
Om Marius Fiil og Hvid­sten­grup­pen, den første modtagergruppe af nedkastet våben og sprængstof til den danske mod­stands­be­væ­gel­se under Besættelsen (1940—1945).
Landsbyen Hvidsten nord for Randers rummer et stykke Dan­marks­hi­sto­rie.
Det var her, kromanden Marius Fiil i 1943 sammen med en gruppe lokale folk tog imod nedkastede containere og faldskærmsa­gen­ter fra England. Gruppens indsats fik stor betydning for den danske modstandskamp mod Den Tyske Værnemagt. Foredraget giver et portræt at Marius Fiil. Undervejs vil vi synge nogle at de sange, der fik en særlig betydning for ham. Sange som ‘Det haver så nyligen regnet” og en lejlighedssang fra Horserød.
Sagt med jysk underdrivelse var han “lidt at en personlighed”.


Mandag 7/10
Asbjørn S Bruhn
Når frosten bider
Stjernevrimlen tændes på him­mel­hvæl­vin­gen, natten og kulden kommer med nådesløs styrke. Kulden mærkes helt ind til rygmarven. Frosten bider og den sætter spor, og det er sporene jeg følger. Sporene efter polarforskerne, pelsjægerne, slædekuskene, guldgraverne og eventyrene. Sporene har ført mig og mine ski til alle landene nord for polarcirklen.
Med spændt træ og en meter sne under fodsålerne og ryggen vendt mod syd, kæmper jeg mig frem på Iditarod sporet, til bjergene, til tundraen, til Yukonfloden og helt ud til Beringshavet på kanten af verden. Sporet følger den gamle guldgraverrute fra Anchorage til Nome og giver genlyd fra hård­t­ar­bej­den­de hundespand og deres hårdt prøvede slædekuske. Alaskas natur ridser stilheden ind i min knoglemarv.
Jeg står stille på tundraen og lytter. Ørerne fanger mine hjerteslag - dunk, dunk, dunk. Jeg lytter igen - helt stille. Den eneste lyd er blodet, der suser i mine øregange. Mit eneste selskab er stjernevrimlen, der blinker optimistisk ned til mig. Sådan står jeg alene, uden en lyd. Fuld af taknemlighed. Taknemlig og iskold


Mandag 21/10
Kaare Kristensen
Tordenskjold
Vi kender alle Tordenskiold fra tændstikkerne, og mon ikke de fleste har sunget sangen om
Tordenskiold: Jeg vil sjunge om en helt? Peter Wessel, adlet Tordenskiold, bliver betegnet som
Danmarks største søhelt, og han er i hvert fald den farverigeste.
Han udførte sine meriter under Store Nordiske Krig 1709-1720, hvor Danmark brugte helt op til 70-
80% af sit nationalbudget på krigsførelse, og hvor hans egenrådige adfærd ikke altid faldt i kongens
smag. I dette løbende billedforedrag hører vi om hans opvækst i Trondheim og om hans karriere,
indtil han som 30-årig dør i en duel i Tyskland. De fleste kender talemåden Tordenskjolds soldater,
og i foredraget får vi naturligvis også en forklaring på dette udtryk.


Mandag 28/10
Anja Kjølby
Tove Jansson bil­led­hug­ge­rens datter, Mumi-mor, kunstner og forfatter
Tove Jansson (1914-2001) er nok bedst kendt for at være ophavskvinden til de berømte børnebøger om livet i Mumidalen. Men Tove, der voksede op i et kunstnerhjem i Helsinki, var et kreativt talent og drømte mest om at bliver kunstmaler. Vi dykker ned i Janssons liv, hendes kunstneriske virke samt hendes fantastiske forfatterskab.


Mandag 4/11
Lena Bjørn
Løgnhistorier fra mit liv
I kender det godt – vi lyver altid lidt, smører lidt tykt på, når vi fortæller om noget vi har oplevet. Nå ikke? I lyver aldrig?
Det gør jeg – altså lyver. Jeg har til gengæld besluttet, at enten taler jeg sandt – eller også lyver jeg så stærkt som en hest kan rende.
I ”Løgnehistorier fra mit liv” fortæller jeg 6-8 historier fra mit liv. Halvdelen af historierne er sande og halvdelen er løgn. Det er så op til jer, kære publikum, at gætte, hvad der er hvad.
Og det er ikke helt enkelt. Jeg fortæller historier fra mine ophold i fjerne lande, som Uganda, Afghanistan og fra en kongelig arbejdsplads. Det, der lyder helt tilforladeligt, kan godt være løgn, ligesom det, der lyder langt ude, godt kan være sandt.


Mandag 11/11
Leo Schmidt
Vort vestlige demokrati
Smukke billeder danner baggrunden i dette interessante og højaktuelle foredrag. Tilhørerne er med på en rejse med Sejlbåden Galadriel til kendte steder, hvor begivenheder har ført til udviklingen af vores kultur og demokrati. Foredraget er levende fortalt. Det sætter demokratiet, som vi kender det, i et historisk perspektiv, og giver et bud på, hvad fremtiden måske kan bringe: Kend fortiden for at kunne forstå nutiden og forme fremtiden.


Mandag 18/11
Erik Lindsø
Livsglædens nødvendighed
Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen! Jeg har samlet på historier om glædesspredere og skrevet en hel bog om dem. Det var derfor, jeg begyndte at gå med hat, så jeg kan tage den af, når jeg møder dem. Bogen hedder "Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder". Foredraget bygger på bogen, og er et muntert, livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går. De sidste har jeg døbt de lang­tids­skuf­fe­de eller de be­kym­rings­pa­ra­te. Det er når denne tilstand af le­ve­brød­spe­s­si­mis­me rammer os, at vi har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Vi tror, det er nemt at være glad. Men der er ikke noget, der er nemmere at lade være med. Glæden kommer ikke af sig selv. Man må lave opsøgende virksomhed. Hvis der ikke er noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til. Ved at leve livet, erfares det, men ved at elske livet forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det handler mit foredrag om. Foredraget en poetisk rundrejse i livsglædens, smilets og den muntre alvors univers.


Mandag 25/11
Emil Møller Christensen
Astrid og Bjarne Henning-Jensen – ”Ditte Menneskebarns” forældre og ef­ter­krigs­fil­mens ”power couple”
Det er sjældent, at et ægtepar bliver filmskabere sammen. Men Astrid og Bjarne Henning-Jensen er en undtagelse. De kommer til Nordisk Film under Besættelsen og markerer sig hurtigt som nogle nytænkende og banebrydende fil­min­struk­tø­rer. Med baggrund i do­ku­men­tar­fil­men formår de at føre en helt ny og mere realistisk tone ind i dansk spillefilm – en tone, der både er med til at pro­fes­sio­na­li­se­re filmsproget og som sætter dansk film på det internationale landkort. Det sker ikke mindst med Astrid og Bjarne Henning-Jensens filmatisering af Martin Andersen Nexøs Ditte Menneskebarn – et filmværk, der siden er blevet legendarisk. Det er samtidig historien om to unge ildsjæle, som har en stærk social ret­fær­dig­heds­sans. Dette sociale engagement ses klart i deres film, hvor udsatte menneskers liv og skæbne ofte sættes i fokus. Foredraget er ikke mindst en fortælling om at være skabende filmkunstner i en tid, der påvirkes af be­sæt­tel­ses­ti­den og dets ufred. Det er fortællingen om en tid, hvor det at være kvinde i filmbranchen er en sjældenhed, men hvor Astrid Henning-Jensen med stort gåpåmod, idérigdom og stærk film­for­nem­mel­se arbejder sig frem i geledderne og viser sit værd som en klog og kyndig filmfortæller.

Kursusdetaljer

KUC, Ågade 27, 6000 Kolding
Mandag, 10:00 - 12:00
21 lektioner, 7 mødegange
Mandag 7. oktober, 2024
Hold nr.: 4724211000

850 kr./person

147 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Bente Sindahl Jensen

Siden jeg var barn, har jeg elsket at tegne og male. Jeg er optaget af materialet, at udtrykket, af pennens virkemidler og farvernes nuancer.

Jeg tegner og maler selv i eget Studio, har udover min uddannelse deltaget på adskillige kurser og senest i DR 1 programmet ”Danmarks Bedste Portrætmaler”.

Med mig i bagagen har jeg un­der­vis­ning­ser­fa­ring af både børn og voksne indenfor tegning, maleri og keramik, og så er jeg uddannet Lærer fra Seminariet og Keramiker fra Institut for Keramik på Designskolen i Kolding.

Derudover har jeg arbejdet on/off som Keramiker siden 2005 med flere udstillinger og workshops undervejs.

850 kr./person

Tilmeld kursus