Højskoleformiddage - Aabenraa

Tirsdag 16/1
Steen Jørgensen
Hans Horn
Historien om Hans Horn den ukendte kunstner med den be­mær­kel­ses­vær­di­ge historie. En stærk beretning om en ung tysk soldat under anden verdenskrig der ender som en vellidt dansk læge i Padborg En mand med markante ar på både krop og sjæl, der har forsøgt at overleve både under og efter en verdenskrig. Hans Horn er også en multikunstner som ved siden af sin lægegerning spillede musik og skrev. Og selvom at, det er også er kunsten der er om­drej­nings­punk­tet for fortælling, er det umuligt at skille kunsten og Hans Horns livshistorie fra hinanden.

Tirsdag 23/1
Ditte Kolbæk
Alabama ekspeditionen
Hvad skal man med en gammel papkasse, der indeholder en masse hengemte papirer? Den var flere gange på kanten af småt brændbart, men Ditte Kolbæk forbarmede sig og tog den med hjem igen. Papkassen indeholdt morfarens dagbog fra Ala­ba­ma­eks­pe­di­tio­nen 1909-1910.
Pre­mi­er­løjt­nant C.H. Jørgensen sidder ren og nybarberet i sin uniform og drikker morgenkaffe på Hotel Phønix i Viborg. Året er 1909, og han læser, at Ejnar Mikkelsen vil lede en ekspedition til Nor­døst­grøn­land for at finde de forsvundne fra Danmark-ekspeditionen: Mylius-Erichsen, Høeg Hagen og Brønlund og deres kortskitser og rapporter, som er gemt i varder i det nordøstligste Grønland. Desuden vil ekspeditionen fuldføre deres mission og finde ud af, hvor Peary Kanalen fører hen. Jørgensen beslutter, at han vil med på den tur. Væk med barbering, væk med uniform, væk med den behagelige hverdag. Hvorfor gør han det?

Tirsdag 30/1
Claus Hebor
Irland
Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik - en fortælling om kamp for kultur og overlevelse”
For at forstå irernes særegne mentalitet og kultur bliver man nødt til at have et kendskab til Irlands historie. Foredraget ”Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik” giver et godt overblik over de vigtigste epoker i Irlands historie og de mange enestående gejstlige, politikere og martyrer, som betyder så meget for irerne og deres selvforståelse. Den inspirerende fortælling går fra de spirituelle stenalderfolk ved Bru Na Boinne (Newgrange) over kelterne og St. Patrick samt vikingernes opbygning af havnebyerne i Irland. Herefter skifter historien til englændernes 800 års besættelse og kolonisering af Irland over irernes utallige oprør frem til Irlands selvstændighed og opbygning til nutidens moderne republik. Det lærerige og underholdende foredrag varer ca. 2 timer og ledsages af illustrationer, fotos og film på stor skærm, som understøtter fortællingen.

Tirsdag 6/2
Hans Peter Rasmussen
To store, danske vi­den­skabs­kvin­der Inge Lehmann og Marie Hammer
To store, danske vi­den­skabs­kvin­der
To kvinder, der måtte kæmpe hårdt imod fordomme og chauvinisme for at blive anerkendt som de fremragende forskere de var. Men som begge til sidst blev verdensberømte – måske knap så meget i Danmark?? Det er først og fremmest fortællingen om nogle seje og modige kvinder, der insisterede på at være mænds jævnbyrdige. Inge Lehman, kvinden, der opdagede Jordens indre kerne. Den danske matematiker og jord­s­kælvs­for­sker Inge Lehmann kæmpede mod datidens patriarkalske sindelag – og måtte i årtier vente på at få anerkendelse for sin banebrydende videnskabelige forskning. Denne førte til en helt anden forståelse af jordens indre – og det har en meget stor betydning for moderne videnskab.
Marie Hammer, en forsker uden job og bevillinger, men verdensberømt. Hun er en usædvanlig skikkelse i dansk forsk­nings­hi­sto­rie. Hjemmegående husmor med fire børn og samtidig ulønnet zoologisk forsker og op­da­gel­ses­rej­sen­de, der udgav 40 afhandlinger og identificerede 1.000 nye arter af mosmiden. Dermed var hun bl.a. med til at bevise Kon­ti­nen­tal­drif­ten – at hele jordens faste overflade engang var ét stykke, men så drev forskellige steder hen.

Tirsdag 20/2
Tom Specht
Prinsen som fik prinsessen - men ikke det halve kongerige
I 1866 blev prins Christian af Augustenborg gift med dronning Victorias datter, prinsesse Helenena af England, og det åbnede nye perspektiver for den au­gu­sten­borg­ske hertugslægt oven på deres ”fornedrelse” og tab af ejendomme i forbindelse med det slesvig-holstenske oprør 1848-50. I foredraget tegnes et billede af dette særegne ægteskab, som i meget høj grad var underlagt dronning Victorias ”luner”. Ligeså trækkes der også linjer til dette ægtepars børn, hvoraf den yngste af sønnerne, prins Albert, var den sidste bærer af titlen ”Hertug af Augustenborg”.

Tirsdag 27/2
Ole Blædel
Et halvt år i Gestapos kløer
Baseret på sin anmelderroste bog Et halvt år i Gestapos Kløer fører Ole Blædel publikum igennem sin morfars historie som fange i tysk kon­cen­tra­tions­lejr under Anden Verdenskrig. Det er en historie om at tage en beslutning om, at gøre noget, og om at træffe nogle valg, og særligt et skæbnesvangert valg, der fik voldsomme konsekvenser. Ole Blædel er uddannet journalist og har specialiseret sig i den personlige fortælling og den danske modstandskamp under Anden Verdenskrig. Et halvt år i Gestapos kløer er hans debut som forfatter. Når ikke han skriver om krigen og mod­stand­s­kam­pen holder han foredrag om emnet og er tillige guide i Frøslevlejren, hvor han formidler lejrens historie som tysk fangelejr under krigen.

Tirsdag 5/3
René Rasmussen     
Den vilde pilot fra Sydslesvig
Ved den store gen­for­e­nings­fest på Dybbøl i 1920 fløj en flyvemaskine ind over Kongeskansen og nedkastede et Dannebrogsflag.
Det blev allerede i samtiden spekuleret over, hvem piloten var og om det mon var for at genere H.P. Hanssen, der netop holdt sin tale i samme øjeblik? Piloten var sønderjyden Christian L. Johannsen. Han var født i Bylderup sogn, men opvokset i Aabenraa, Flensborg og Hanved, hvor han fløj første gang allerede i 1911 i en hjemmebygget flyvemaskine.
Under Første Verdenskrig var han tysk krigsflyver på Vestfronten, og efter verdenskrigen var han pilot i Danmark, hvor han under navnet ”Sønderjyden” fløj opvisninger, taxiflyvning, faldskærms­ud­spring og almindelig ruteflyvning.

Tirsdag 12/3
Jazz Med To
Kai Normann og jeg
Kai Normann Andersen er af tidens førende danske komponister. Han var egentlig bankmand, men kom tidligt i gang som komponist, og bidrog til film og revyer med iørefaldende melodier. En mu­si­kalsk­for­tæl­ling om Kai Normann Andersen og flere af hans kolleger i branchen. Der er anekdoter og gode melodier i luften, leveret med spilleglæde og engagement.

Tirsdag 19/3
Anja Robanke
Mit rullende liv i en autocamper
I dette billedlige foredrag giver jeg en unik indsigt i mit minimalistiske liv og den meget anderledes hverdag jeg lever, efter at have sagt farvel til mit hus, min bil og solgt alle mine ejendele, der ikke var plads til i min autocamper. Inspirationen til min markante livs­stils­æn­dring, blev født af flere længere rejser til Island, som blev muliggjort af en chef, der gav mig frie rammer. Her så jeg hvad der i praksis kunne fungere i forhold til livsstilen, ”Work & Travel”. I dag lever jeg min drøm – til stor glæde for mig selv og de mennesker, der følger mig på de sociale medier og er inspireret af den livsstil, jeg aktivt har opsøgt og løbende poster om. Ambitionen for mig er ikke, at hele den danske befolkning skal gøre som mig. Mit håb er at kunne inspirere til, at vi alle får det bedste ud af vores liv og udlever vores drømme. Det kræver mod, handlekraft og afsavn – man må være klar til at udfordre mageligheden. Foredraget giver svar på mange af de spørgsmål, der helt naturligt melder sig, når deltagerne forestiller sig, at det var dem selv, der rejste alene ud i verden på 4 hjul:  Er du aldrig bange? Føler du dig ikke ensom? Har du en plan for hvor du skal hen? Er livet på landevejen udelukkende lyserødt, eller melder hverdagens sig også, selvom du sidder i solen på en bjergtop – og ikke skal møde fysisk op på et arbejde mandag morgen? Jeg tager jer med på eventyr og hele foredraget er fyldt med billeder og videoklip.

Kursusdetaljer

3F Aabenraa, HP Hanssensgade 21, 6200 Aabenraa
Tirsdag, 10:00 - 12:00
27 lektioner, 9 mødegange
Tirsdag 16. januar, 2024
Holdnr.: 9624111000
Center Sydjylland

850 kr./person

54 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Birgit Juul Sloth

850 kr./person

Tilmeld kursus