Seniorhøjskolen i Gentofte - 2

Vores populære seniorhøjskole vil igen i år sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser og oplevelser. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden onsdag kl. 10:00-12:00.

 

Ef­ter­år­spro­gram:

13.09.23 - Tyrkiet - v/Deniz Serinci
Med udgangspunkt i sin bog "Tyrkiet – Fra Atatürk til Erdogan" fører journalisten Deniz Serinci os gennem Tyrkiets moderne historie fra oprettelsen af republikken i 1923 til dagens Tyrkiet under Erdogan. Undervejs vil han blandt andet dykke ned i sharialovens afskaffelse, sekularismen, de mange militærkup og spændingerne mellem land og by. Desuden vil han belyse den kurdiske konflikt, både i Tyrkiet og i Syrien, hvor Tyrkiet nu har en militær konflikt kørende. Der vil også blive tid til at komme ind på ønsket om at blive en del af EU trods Erdogans konflikt med EU-landene, islams mere og mere fremtrædende rolle og landets varmere forhold til de andre lande i Mellemøsten. Kort sagt hvad sker der i Tyrkiet, det land, der indtil for nylig var i top tre af danskernes feriemål? Hvor er det på vej hen?


27.09.23
Mit liv i Den Kongelige Ballet - v/Henriette Brøndsholm

Vi hører om Henriettes personlige oplevelser på Nationalscenen, fra op­ta­gel­ses­prø­ven og de mange spændende år frem til hendes 40-års fødselsdag, hvor hun dansede af i tre af koreografen George Balanchines store balletter på Operaens Store Scene i København. Henriette har arbejdet tæt sammen med en række af de største koreografer og kunstnere både i ind- og udland. Samarbejdet med Hendes Majestæt Dronningen berøres, samt æren og oplevelsen af at blive inviteret til Hofbal på Christiansborg Slot. Vi ser billeder og der er mulighed for at komme tæt på nogle kostumer og et af dansernes vigtigste værktøjer: Tåspidsskoene.

11.10.23
Hvad blev der egentlig af Vikingerne? - v/Kåre Johannesen

Vi ser nærmere på vore stolte, øksesvingende forfædre for tusind år siden – og især på, hvad de har måttet lægge navn og ansigt til sidenhen! Vikingerne er blevet brugt og misbrugt som få andre; de er blevet brugt til at sælge alt fra operaer over nazisme til leverpostej, hotdogs og vvs-installationer. Vikingerne er simpelthen ét af de allerstærkeste brands, Danmark overhovedet kan byde på.


25.10.23
Sporskifte - et liv i verdens brændpunkter - v/Anna Eckhoff

Dette er Anna Eckhoffs personlige fortælling om at turde gå efter sine drømme, selvom omgivelserne ryster på hovedet ad en, og om den udvikling, hun gennemgår i verdens brændpunkter. Som 56-årig skifter Anna Eckhoff den trygge tilværelse i Allerød ud med krævende opgaver i krigszoner, hvor hun bliver udstationeret første gang. Og selvom der er mange udfordringer ved at ændre livsstil så sent i livet, er Anna Eckhoff aldrig i tvivl – det er i verdens brændpunkter, hun hører til. I løbet af de næste 15 år er Anna Eckhoff udstationeret i 10 forskellige lande, blandt andet Irak, Sudan, Palæstina, Afghanistan, Libyen og Rusland. Her møder hun et væld af internationale medarbejdere og lokale – et liv med både givende og opslidende relationer, der indimellem får hende til at føle, hun er deltager i Robinson Ekspeditionen. Anna Eckhoff får arbejde i både ngo-, EU- og FN-regi og oplever de vidt forskellige interesser, der styrer verdens gang. Som 71-årig vender hun hjem til sine 6 børn og 12 børnebørn i Danmark.

08.11.23
Om Storm P. - v/Bjarne Lundis

Robert Storm Petersen var noget af en multikunstner og en af de mest populære danskere nogensinde. Især kendt for hans satiriske tegninger og tekster: Vi husker stadig den med: "Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det. "Storm P. var en personlighed, der om nogen kom til at tegne dansk humor og selvforståelse i det 20. århundrede. I sine talrige daglige striber skildrede han livet på en måde, som gjorde ham til en betydningsfuld del af dansk identitet og kulturarv.

Storm P’s værker handler om at være menneske, og om hvordan vi agerer i forhold til hinanden. En enestående danske kunstner, der også i dag kan få os til at se på os selv og samfundet omkring os med nye øjne.

22.11.23
Skotland - v/Camilla Kornerup

Skotterne afholdt Parlamentsvalg i maj 2021, og det nationale parti SNP, som arbejder for Skotlands uafhængighed af Storbritannien, kom atter til magten. Spørgsmålet om Skotlands selvstændighed er et varmt punkt på skotternes politiske dagsorden, og diskussionerne går livligt både i par­la­ments­byg­nin­gen, på pubber og i gader og stræder. Men hvem er de, skotterne? og hvorfor er de så genstridige og stolte? Foredraget går under huden på skotterne og deres kultur og forhold til England, og ledsages af et lille glas af den skotske gudedrik, en single malt whisky. Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland.

06.12.23
1.000 km Cello v/ IdaRiegels

Mød cellist og cyklist Ida Riegels til et foredrag med musik.
Ida Riegels er uddannet fra Det Kongelige Danske Mu­sik­kon­ser­va­to­ri­um og har turneret i flere dele af verden. Både USA og Europa, men også fjerne steder som Indien, Bhutan, Thailand og Japan.
Hun har gennem de seneste år etableret sig som cyklende cellist og vandt i 2020 DR P2 'Ildsjæleprisen'. I 2022 vandt hendes debut CD ‘Cello Stories’ DR P2 årets album, Lytterprisen.
Ida spiller på en cello, hun selv har bygget fra grunden af. Den er specielt designet til at fremme de dybe overtoner. På programmet er klassiske værker og kompositioner af Ida Riegels. Undervejs i kon­cert­fored­ra­get vil vi blandt andet høre om Idas 1.000 km lange koncertrejse på cykel op gennem Europa, og hendes øvrige turneer.

 

Forårsprogram:

03.01.24
Regnskovens religion - v/Mikael Rothstein

Med udgangspunkt i sin bog "Regnskovens religion", fortæller re­li­gions­hi­sto­ri­ker og forfatter Mikael Rothstein, om sine mange forsk­nings­rej­ser til de sidste nomadiske jæger-samlere i den malaysiske delstat Sarawak. Ingen ved hvor længe penanerne har levet i det centrale Borneos regnskov. Selv fortæller de, at de altid har været der. Verden har ingen begyndelse, og det har menneskenes historie heller ikke, siger de. Indtil for få årtier siden havde de fleste penaner kun et vagt kendskab til verden omkring dem, men tømmerdrift, mo­der­ni­se­rings­be­stræ­bel­ser og kristen mission har forandret deres verden radikalt. Nu ved de, at verden har en ende. Deres kultur er ved at bukke under. Vi hører om penanernes begreber om levende og døde, dyr og ånder, tid, steder, de fysiske omgivelser og meget mere.

17.01.24
Politiet i internationale missioner - v/Arne WoythalArne

Woythal tager udgangspunkt i sin bog I krig med politiet og sine egne erfaringer fra en lang række missioner for dansk politi. Arne har i to omgange været udsendt som rådgiver for højtstående kri­mi­nal­po­li­ti­che­fer i Afghanistan. Missioner, der har budt på store udfordringer og ef­ter­forsk­nin­ger i meget vanskeligt og ekstremt farligt miljø. Et foredrag, der bestemt ikke er blevet mindre aktuelt set i lyset af den seneste udvikling i Afghanistan. Hans virke for Rigspolitiet har også ført ham til en lang række lande i Mellemøsten og Afrika. Herunder Irak, Libanon, Kosovo, Kenya, Malawi, Sydafrika, Ghana, Rwanda og Sydsudan.


31.01.24
Det moderne menneske som nomade - v/Lene Rishede

Fem unge danskere ville udfordre sig selv og hinanden ved at tage på en flere tusind kilometer lang rejse på hesteryg fra Mongoliet til Danmark. Den 6000 km lange færd gik gennem Sibiriens taiga, det centrale Rusland via Finland til Danmark. Ekspeditionen begyndte i foråret 1999 og varede til vinteren 2000. De mongolske heste klarede turen. De græsser nu fredeligt på dansk jord. Ekspeditionens leder, Lene Rishede, fortæller om og viser billeder fra den lange og til tider dramatiske rejse gennem vildmark, urskov og lukkede grænser.

14.02.24
Da lysekronen faldt ned i lagkagen - v/Niels Ole Frederiksen

Titlen på dette foredrag skulle nok have været "Danmarks-historier" fra de sidste 76 år!". Altså handler foredraget om historie. Tilbageblikket som det hedder, når man som gammel, gør sig tanker om det liv, man har levet. Altså i det omfang man kan huske det og ikke mindst i det omfang, man synes visse begivenheder har haft betydning for ens liv. Foredraget handler altså ikke om lagkager og lysekroner. Men derimod om nogle historiske begivenheder som har gjort indtryk på mig. Det er ikke erin­drings­portræt­ter i gængs forstand, men snarere anekdotiske erin­drings­glimt med en historisk reference tilsat lidt biografisk gemyse. Det er ikke heller ikke faglig korrekt Dan­marks­hi­sto­rie, men subjektive fortællinger fra de sidste 76 års Dan­marks­hi­sto­rie betragtet og vurderet af mig.

28.02.24
Rundt om Lillian Hjorth-Westh - v/Lillian Hjort-Westh
Lillian, som gennem mange år har arbejdet som fored­rags­hol­der i højsko­le­for­e­nin­ger, pen­sio­ni­st­for­e­nin­ger, me­nig­heds­kred­se, Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet, klubber og lign. er født og opvokset på bondegård i Rutsker på Bornholm. Hun blev læreruddannet på Tønder Seminarium. Siden 1977 har Lillian arbejdet i højsko­le­ver­de­nen, først på Højskolen Rude Strand, og fra 1983 – 2017 på Bornholms Højskole. De sidste 10 år som en del af for­stan­der­par­ret sammen med Axel Lasthein-Madsen. Kom med på en personlig rundrejse sammen med be­mær­kel­ses­vær­di­ge personer gennem tiden, til følelsesladede indblik i skøn­lit­te­ra­tu­rens tidløse milepæle.


13.03.24
KOEN – fra verdens vigtigste husdyr til klimasynder- v/Anton Raundal

For 10.000 år siden blev omkring 100 urokser tæmmet et sted i Mellemøsten. Denne begivenhed fik uvurderlig betydning for vores civilisation. I første del af foredraget fortælles om koens store rolle i religion, myter, kunst og kultur. Det illustreres blandt andet med en mængde – for de fleste ukendte - malerier med køer på. I dag er koen blevet ensbetydende med klimakrise, men sandheden er noget mere nuanceret. I anden del bliver vi klogere på de faktiske forhold. Anton Raundahl fik i 2021 udgivet bogen Ko – næsten alt om verdens vigtigste dyr, som blandt andet fik seks hjerter af Søren Ryge i Politiken.

27.03.24 
Indvandringens Dan­marks­hi­sto­rie - v/Claus Hagen Petersen

Indvandring er et gammelt fænomen i vores historie. Flygtninge kom fordi de var politisk forfulgte eller var blevet drevet i landflygtighed på grund af deres religion. Andre blev inviterede, fordi de besad kompetencer som magthaverne efterlyste. Allerede i 1521 inviterede Christian 2. således hollandske bønder til Store Magleby på Amager. Hollænderne havde ry for deres ekspertise, når det handlede om dyrkning af alskens former for grøntsager. Hør bl.a. om hollænderne, huguenotterne, herrnhuterne, de russiske jøder og de polske roe-piger som et historisk perspektiv i den aktuelle ind­van­drer­de­bat.

 

Kursusdetaljer

Charlottenlund Stationsbygning, Stationspladsen 2, 2920 Charlottenlund
Onsdag, 10:00 - 12:00
14 lektioner, 14 mødegange
Onsdag 13. september, 2023
Holdnr.: 2312102
Gentofte-Gladsaxe-Lyngby

1.775 kr./person

16 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Lau Frederiksen

1.775 kr./person

Tilmeld kursus