Få pladserIgangværende

Vinens Verden

Vinens Verden
Seks foredrag med vinsmagning. Vi skal besøge vinsteder i Europa med en enkelt afstikker til Sydafrika.  Vi skal høre om og smage på gode vine udvalgt af de enkelte fored­rags­hol­de­re/vinfolk. Hver gang smager vi på 5-7 vine med god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du får historierne bag de enkelte vine og producenter – men også de kuriøse ”vinhistorier”. Og som vanligt skal vi også høre om druesorter, jordbund, klimaforhold, vinifikation, smagning, opbevaring m.v. Alle ”vinfolkene” har proptrækkeren klar og” snakketøjet” i orden. 

NB! Udgift til vin er inkluderet i prisen.
Husk hver gang at medbringe min. 2 vinglas.
 
2024
3. oktober kl. 19.15:  Økologiske vine – hvad, hvordan og hvorfor?
 v/Henrik Gjerulff Jensen, Sommelier fra ”Hva­d­Drik­ker­Man­Til.dk”
”Vi skal smage og snakke om økologiske vine. Vi skal bl.a. smage på pinot noir fra Bourgogne (Frankrig) og albariño fra Rias Bixas (Spanien). Hvad er de forskellige udfordringer i de forskellige områder, hvis man ønsker at lave økologiske vine? I Galicien regner det f.eks. dobbelt så meget som i Danmark. Hvad skaber det af udfordringer, når man laver vin? Hvorfor har Spanien været først, når det kommer til fokus på økologiske vine? Vi kommer også omkring de mange forskellige definitioner som naturvin, økovin, biovin, low-intervention vin, konventionel vin og naturligvis meget mere.

7. november kl. 19.15: Tyske kvalitetsvine
v. Jacob Holme, Holme vin
Tyskland – vor store nabo mod syd – er ikke et stort vinland. Med lidt over 100.000 ha er det blot en ottendedel af Frankrig og Italien. Men tysk vin ”stormer” frem. Og vel at mærkle med vine af meget høj kvalitet. Holme vin leverer tyske kvalitetsvine.fra en håndfuld producenter, hvis ”weinguts” alle ligger i de bedste tyske vinområder.
Der er ikke mere tale om ”kun” hvidvin – men også om røde, tørre og søde samt mousserende vin lavet på de tyske klassedruer som Riesling, Weisser Burgunder, Spätburgunder og Frühburgunder m.fl.
Og så skal vi også høre om det lidt ”indviklede” tyske klas­si­fi­ka­tions­sy­stem – for der er ikke meget der er så uforståeligt som en tysk vinetiket.

5. december kl. 19.15: Rhône – en region med store kontraster
v. Lars Møller, The Wine Company, Rødovre
Der er store kontraster fra nord til syd langs floden Rhône. Den nordlige del er kølig, reserveret og fornem med forskellige nuancer af en enkelt drue, er den sydlige del modsætningen: varm, sprudlende, upoleret og med en myriade af druesorter. Floden Rhône binder dem sammen.  Mod nord løber floden gennem et landskab med bjergskrå­nin­ger, mens den mod syd er mere er en flodslette med bjergene som baggrund. Over 90% af Rhônes 80.000 ha vinmarker ligger i den sydlige del. Vinene fra regionen kender vi godt: Côte Rôtie, Cornas, Gigondas, Châteauneuf-du-pape, Côtes Du Rhône og mange, mange flere. Vinene fra området er uhyre populære i Danmark.

2025
9. januar kl. 19.15:  Alsace – danskernes foretrukne hvidvinsområde. Bem: dato
v. Henrik Østerlin, Verdens Vin Import,
Vine fra Alsace adskiller sig fra alle de andre i Frankrig. Vinmarkerne ligger som et bånd i udløberne fra bjergkæden Vogeserne. Vinene er alsidige og frugtige – og temmelig usædvanligt for Frankrig er de navngivet efter den anvendte druesort. Alsaces berømte og smukke Route de Vins går gennem de to departementer Bas-Rhin og Haut- Rhin med i alt ca. 15000 ha vinmarker. De fineste vine kommer fra den centrale del af Haut-Rhin. Her giver bjergkæden Vogeserne markerne læ for stormene, der kommer fra Atlanterhavet imod vest. Der bruges mange forskellige druer i området, bl.a. Sylvaner, Riesling, Pinot Gris, Gewûrztraminer og Pinot Noir. Der lavet også en Crement D’Alsace. Her er flere af druerne tilladt.

6. februar kl. 19,15: Bordeaux – vinenes højborg
v. Jonas Laulund, Vinslottet i Greve
” Bor­deaux­di­strik­tet i det sydvestlige Frankrig har fået sin renæssance. Området som er verdens vinmekka og fremstiller mere kvalitetsvin end noget andet vindistrikt har en spændende historie, er udsat for vinspekulation på lige fod med aktier og er desuden vinen som er den perfekte ledsager til det meste gastronomi.
På denne aften gennemgår vi Bordeaux som vindistrikt, by og region. Smager på områdets typiske vine - både hvid, rød og sød. Der er meget stor divergens i Bordeaux vinene og derfor smager vi på 6 vine denne aften”.

6. marts kl. 19.15:  Sydafrika – det ”nye” vinland – fra 1600-tallet
v. Birger Born-Rasmussen, Born-Wine Import.dk
Born-Wine blev stiftet i 1997 med det formål at hjemtage og afsætte kvalitetsvine på det danske marked med hovedvægt på oversøiske vine fra udvalgte vingårde – med fokusområde på Sydafrika. Born-Wine importerer vinene fra udvalgte vingårde i landet. Selv om vi i Europa mener, at det er et nyt vinland – så går vinens historie i landet helt tilbage til midten af 1600-tallet.  De vigtigste vinområder ligger i den sydvestlige del af landet – Kaplandet samt området omkring Kap Det Gode Håb.
Sydafrika har deres egen drue Pinotage, som er en er en krydsning mellem Cinsault og Pinot Noir. Aftenen vil indeholde en spændende gennemgang af landets historie, vinområder - og vi skal smage 7 udvalgte topvine med stor karakter og smag.



Kursusdetaljer

Herlev Gl. Skole, Herlev Bygade 92, 2730 Herlev
Torsdag, 19:15 - 21:15
6 lektioner, 6 mødegange
Torsdag 3. oktober, 2024
Hold nr.: 3224211531

1.175 kr./person

3 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

John Jensen

1.175 kr./person

Tilmeld kursus