Kaliningrad - en trussel mod Danmark ?
Ved grænsedragningerne efter den 2. Verdenskrig blev Østpreussen delt mellem Polen og Sovjetunionen langs en linje, der i grove træk minder om grænsedragningen i 1400-tallet mellem den kongelige, polske del af Prøjsen og den tyske del, som Den Tyske Orden beholdt som len efter nederlaget i 1410. Østpreussens hovedby Königsberg indgik i en sovjetisk - nu russisk - enklave "Oblast Kaliningrad" - der er af største strategiske betydning for præsident Putins stormagtsdrømme i Østersøregionen.
En af lektionerne fra krigen i Ukraine er, at der ikke findes fristeder fra luftangreb, og ingen stat kan opstille luftforsvar nok til at forsvare alle tæn- kelige mål en aggressor kan have fantasi til at beskyde.
I dette foredrag borer vi os ned i den russiske knytnæve mod Østersøland- ene, proppet med russiske missiler og militære styrker, oprindelig skabt som en bastion eller forpost med den klare opgave at påminde de tre baltiske stater, Polen og andre lande omkring Østersøen, om den russiske stormagt. Kaliningrad må efter angrebet på en fredelig nabo ses som en konstant påmindelse om, hvem der er stormagten i regionen. På det lille område, der er Oblast Kaliningrad råder Putin over styrker, der mindst kan måle sig med de samlede forsvarsressourcer hos flere af Østersølandene.
Kursusdetaljer
110 kr./person
Underviser
Tommy P. Christensen
110 kr./person
Tilmeld kursus