Shetlandsøerne, Orkneyøerne og Hebriderne.
Fra 875 kom øerne under Norge som jarledømmet Hjaltland, og i de følgende århundreder blev de styret af nordiske jarler. Øerne fulgte i 1380 Norge ind i rigsfællesskabet med Danmark, og 1469 blev de pantsat til den skotske konge som sikkerhed for Christian d. 1.s medgift ved datteren Margrethes bryllup med den senere skotske konge, Jakob 3.
Pantet blev dog aldrig indfriet, og Danmark afstod i 1590 endegyldigt Shetlandsøerne til Skotland. Ved den engelsk-skotske union i 1707 blev de derfor en del af Storbritannien. Vi afprøver idéen om at kunne tage turen fra vikingernes nordatlantiske imperium til et bestandigt skrumpende rigsfællesskab.
Dobbeltmonarkiet Danmark-Norge er en milepæl på denne tur, men hvordan indpasses Orkneyøerne og Hebriderne?
Kursusdetaljer
130 kr./person
Underviser
Tommy P. Christensen
<p>Kulturhistoriker, seniorkonsulent AOF Næstved og Susålandet, MVO (Master i voksenuddannelse) og can.mag. (historie og kunsthistorie).</p> <p>Tommy P. Christensen har undervist på Københavns Universitet, Folkeuniversitetet, gymnasie- og hf-uddannelsen, Dagshøjskoler og AOF, bl.a. hos AOF Frederiksberg-København og AOF Næstved og Susålandet, hvor han i de seneste ti år har undervist i bl.a. slægtsforskning, kulturhistorie, militærhistorie og er konsulent på AOF Næstved og Suså-landets foredragsrækker og den årlige sommerhøjskole på Grønnegades Kaserne Kulturcenter. Han er forfatter (DFF) og mikroforlægger med forlaget "Olde Cranish Hamneda", har skrevet flere fagbøger og er fhv. redaktør på Personalhistorisk Tidsskrift, Hvem Forsker Hvad og Slægten - Forum for Slægtshistorie.</p>
130 kr./person
Tilmeld kursus