Shetlandsøerne, Orkneyøerne og Hebriderne.

Spor efter beboelse på Shetlandsøerne går omkring 5.000 år tilbage. Øerne har imponerende rester af bebyggelser fra bronzealderen og fremefter ved Jarlshof og Skotlands mest velbevarede forhistoriske forsvarstårn ved Mousa Broch. Vikingernes bosættelser fra 700-tallet blev af afgørende betydning for øerne, og stednavne og sprog har stadig et stærkt nordisk præg.
Fra 875 kom øerne under Norge som jarledømmet Hjaltland, og i de følgende århundreder blev de styret af nordiske jarler. Øerne fulgte i 1380 Norge ind i rigs­fæl­les­ska­bet med Danmark, og 1469 blev de pantsat til den skotske konge som sikkerhed for Christian d. 1.s medgift ved datteren Margrethes bryllup med den senere skotske konge, Jakob 3.
Pantet blev dog aldrig indfriet, og Danmark afstod i 1590 endegyldigt Shetlandsøerne til Skotland. Ved den engelsk-skotske union i 1707 blev de derfor en del af Storbritannien. Vi afprøver idéen om at kunne tage turen fra vikingernes nordatlantiske imperium til et bestandigt skrumpende rigsfællesskab.
Dob­belt­mo­nar­ki­et Danmark-Norge er en milepæl på denne tur, men hvordan indpasses Orkneyøerne og Hebriderne?

Kursusdetaljer

Grønnegades Kaserne, Grønnegade 10, 4700 Næstved
Fredag, 13:00 - 15:30
3 lektioner, 1 mødegang
Fredag 15. december, 2023
Holdnr.: 6223211955
Næstved og Susålandet

130 kr./person

16 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Tommy P. Christensen

<p>Kulturhistoriker, seniorkonsulent AOF Næstved og Susålandet, MVO (Master i voksenuddannelse) og can.mag. (historie og kunsthistorie).</p> <p>Tommy P. Christensen har undervist på Københavns Universitet, Folkeuniversitetet, gymnasie- og hf-uddannelsen, Dagshøjskoler og AOF, bl.a. hos AOF Frederiksberg-København og AOF Næstved og Susålandet, hvor han i de seneste ti år har undervist i bl.a. slægtsforskning, kulturhistorie, militærhistorie og er konsulent på AOF Næstved og Suså-landets foredragsrækker og den årlige sommerhøjskole på Grønnegades Kaserne Kulturcenter. Han er forfatter (DFF) og mikroforlægger med forlaget "Olde Cranish Hamneda", har skrevet flere fagbøger og er fhv. redaktør på Personalhistorisk Tidsskrift, Hvem Forsker Hvad og Slægten - Forum for Slægtshistorie.</p>

130 kr./person

Tilmeld kursus