Højskoleformiddage - Rønne
Tirsdag 28/1
Deniz B. Serinci
Israel og palæstinenserne - konflikt uden ende
Titusinder af mennesker er døde i Gaza. Samtidig risikerer konflikten at eskalere til en storkrig i Mellemøsten. Deniz Serinci har for nyligt været i Israel og de palæstinensiske områder og på tæt hold oplevet krigen. Han har talt med begge parter og vil fortælle om årsag, konsekvenser og løsninger på konflikten; Israels dannelse i 1948, Seksdageskrigen i 1967, palæstinensisk terror i 1970'erne, tostatsløsning, forhindringer og årsager til den nye krig i 2023.
Tirsdag 4/2
Asbjørn S. Bruun
Eventyr med is i maven
Kom med på et grønlandseventyr. 26 måneder med hunde, slæde, ski, is, sne, hård frost, storslået natur og ubrydeligt kammeratskab. Hør om mål, motivation, selvledelse og at turde følge sine mål. Hør om drømmene, slædekørsel og det frie liv ved Slædepatruljen SIRIUS. Alt sammen krydret med en røverhistorie, en løgnehistorie og en enkelt skrøne fra den yderste forpost af rigsfællesskabet, hvor klipper, is og vilde dyr er din eneste nabo. Kedeligt bliver det ikke.
Tirsdag 25/2
Henrik Schøneberg
Den Filosofiske Undren
Filosofi begynder med undren, og med udgangspunkt i den dybeste undren vil filosof Henrik Schøneberg fremlægge en teori om tilværelsens beskaffenhed, der lægger op til diskussion, om hvem vi er, og hvordan vi finder mening i tilværelsens absurditeter. Foredraget centrerer sig om begrebet akrasia, det vil sige tendensen til at handle imod sin bedste overbevisning. Det behandler spørgsmål såsom: Hvad styrer naturlovene? Hvorfor tager verden sig ud som den går og ikke på en anden måde? Hvordan bliver vi lykkelige, og hvorfor er vi det så ofte ikke?
Tirsdag 11/3
Nina Hald
Perler - pragt, prestige og perspektiver
Perlers diskrete magt udøver en næsten mystisk tiltrækningskraft. Milde, blide og forførende kalder de både på det guddommelige og det kropslige; deres naturlige skønhed er tidløs og universel, og også derfor er perler blevet hyldet som metafor for dyd og kærlighed, visdom og retfærdighed. Perlers astronomiske priser har tidligere gjort dem til ideelle kommunikationsobjekter, som kun de rige, de mægtige eller de hellige besad. I dag er det heldigvis også helt almindelige danske kvinder forundt at eje perler - kulturperler.
Tirsdag 18/3
Jesper Hindø
Danmark - som vi kender hende
Vi vil i foredraget forsøge at få et overblik over hvad der førte til dannelsen af det Danmark, som vi kender.
Hvad er vores kulturelle baggrund og hvad forbinder vi med det at være danske?
Gennem et tilbageblik over de sidste 200 års Danmarkshistorie vil vi se på begivenheder, der har haft afgørende betydning og sammen undervejs synge nogle sange, der vil understøtte fortællingen.
Tirsdag 25/3
Liza Parnov Ryder
Kirkegård’s mange stemmer
Søren Kierkegaards forfatterskab er som livet selv: Komplekst, svært og utroligt smukt. På dette foredrag skal vi møde nogle af de karakterer, der befolker Kierkegaards univers: Forføreren Johannes, nattevægteren Vigilius og Frater Taciturnus, som under en fisketur får en ganske særlig fisk på krogen. Og selvfølgelig også etikeren Wilhelm, som minder os om ikke at lade os afskrække af det, der er svært: ”Jeg elsker Tilværelsen og det, at være et Menneske, alt for meget til at troe, at Veien til at blive et ualmindeligt Menneske er let”.
Tirsdag 1/4
Rasmus Krath
Colombia
Den danske eventyrer Rasmus Krath krydsede Darién Gap-junglen sammen med en kæmpe gruppe migranter i begyndelsen af 2024, og dokumenterede den største migrationsrute på planeten i vore dage. Hver dag lige nu kommer mere end 2.000 migranter ind i Darién Gap på en flere dage lang og farlig vandring, der krydser junglen, bjergene og floderne på grænsen mellem Colombia og Panama, det eneste landområde, der forbinder Sydamerika og Nordamerika - og et af planeterne holder ægte vildmarker. Ikke alle overlever. Rasmus Krath fulgte specifikt den venezuelanske familie introduceret i denne præsentation, med det formål at sætte menneskelige ansigter på migration i dag. Han optog mange timer med familien, lyttede til deres historie, årsager, håb og drømme – og dokumenterede deres søgen gennem Darién-gabet ved at filme deres fysiske udfordringer på ruten, deres tanker/refleksioner og deres dagligdag som familie i løbet af dagene , tilbragte de sammen i junglen.
Tirsdag 8/4
Helene Evers
Bjørn Nørgaard’s gobeliner - 25 års jubilæum
I foråret 2025 fejrer Bjørn Nørgaards gobeliner 25 års jubilæum. De farvestrålende billedtæpper hænger i Riddersalen på Christiansborg Slot, der siden slottets opførelse i starten af 1900-tallet har dannet ramme om væsentlige begivenheder i Kongehuset såsom fødselsdage og regentjubilæer, statsmiddage og diplomatkure, gallamiddage og aftenselskaber. I et symbolsk og farverigt billedsprog fortæller Bjørn Nørgaards gobeliner om de danske konger og dronningers historie, bedrifter, triumfer og nederlag gennem mere end tusind år. De fortæller også om kunstens udvikling, fordi Bjørn Nørgaard i hver gobelin både i udtryk og i indhold refererer til kendte kunstværker fra den pågældende periode. Hør om de mange historiske og kulturhistoriske begivenheder, skjulte kunstcitater og andre finurligheder, der gemmer sig i de imponerende gobeliner, der blev givet til Dronning Margrethe i forskudsgave i 1990 og siden installeret i Riddersalen i forbindelse med Dronningens 60 års fødselsdag i år 2000.
Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.
Du kan også købe billetten online:
Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.
Kursusdetaljer
895 kr./person
Underviser
Inge Munch
895 kr./person
Tilmeld kursus