Aalborg under besættelsen

I år er det 80 år siden at den tyske besættelse af Danmark ophørte. Derfor sætter vi i dette foredrag med forfatter Ole Houmann fokus på be­sæt­tel­ses­ti­dens Aalborg.

Under hele besættelsen er Aalborg et mi­li­tær­stra­te­gisk vigtigt bindeled mellem det besatte Norge og Tyskland. Derfor oplever Aalborgenserne besættelsen som mere nærværende end andre danske byer.

Tyskerne igangsætter store militære an­lægs­byg­ge­ri­er, der tiltrækker omkring 20.000 byg­nings­ar­bej­de­re fra alle dele af Danmark. Til at beskytte anlæggene og til at udføre lo­gi­sti­kop­ga­ver udstationeres ca. 30.000 tyske soldater i og omkring Aalborg.

Frem til sommeren 1940 involveres Aalborg som frontby i slaget om Norge. Mange tyske skibe og soldater finder deres grav i Aalborgbugten.

Da Augustoprøret 1943 bryder ud i Aalborg, med adskillige sårede og syv dræbte aalborgensere, blander tyskerne sig for alvor i et dansk in­den­rigs­an­lig­gen­de. De hverken kan eller vil acceptere uro i Aalborg, som er det militære knudepunkt mellem Norge og Tyskland.

I be­fri­el­ses­da­ge­ne 1945 skyller en voldsom ar­re­sta­tions­bøl­ge gennem Aalborg. 700 aalborgensere anholdes mistænkt for landsskadelig virksomhed. Blandt dem er en uskyldig enke efter en politimand, der er omkommet i KZ lejren Buchenwald.

Aalborgs befolkningstal bliver hen over sommeren 1945 nærmest fordoblet med tyske flygtninge fra Østpreussen. De sidste forlader byen foråret 1949.

Ole Houmann er aalborgenser, tilknyttet Aalborg Forsvars- og Gar­ni­sons­mu­se­um som frivillig medarbejder og forfatter til de to bøger ”Dilemma” og Danmark frit – Godt og skidt”.

Kursusdetaljer

Trekanten, Sebbersundvej 2 A, 9220 Aalborg Øst
Mandag, 19:00 - 21:00
2 lektioner, 1 mødegang
Mandag 5. maj, 2025
Hold nr.: 9725111001

95 kr./person

40 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Ole Houmann

95 kr./person

Tilmeld kursus