Senioruniversitet i Herlev - Onsdag

Onsdag 13. september
Journalist Kaare R. Skou
Den politiske situation netop nu.                      
Som titlen fortæller, er der tale om en hel aktuel opdatering af det politiske billede men sat i perspektiv både historisk og fremadrettet. Foredraget indeholder en gennemgang af de væsentligste forslag, der er til politisk debat, og en si­tu­a­tions­be­skri­vel­se af hvert partis aktuelle tilstand.  Ikke nørdet med uforklarlige tal eller med brug af ofte orwellsk nysprog, men forklaret på almindeligt dansk, så alle kan være med.

Onsdag 20. september
Skuespiller og forfatter Viktor Melnikov
Mit møde med Dostojevskij
I et årti har skuespiller Viktor Melnikov viderebragt idéen om den store russiske litteratur til danskernes hjerter. I dette foredrag fortæller Viktor om sin opvækst og baggrund og sin skabende kærlighed til forfatteren Dostojevskij og fortolkningen af forfatterens klassiske værker på scenen.

Onsdag 27. september
Cand. Mag. Nina Hald
Makabre mesterværker
Tanker om den næsten utænkelige afslutning er blevet udtrykt i smykker, som er blevet båret i døden i årtusinder. Smykker har fulgt lig i graven - de er blevet båret, for at mindes den afdøde og for at symbolisere håbet om genopstandelse. I foredraget hører vi om dødens kulturhistorie med eksempler fra Ninas udstilling Makabre Mesterværker, der kunne opleves på Sønderborg Slot sidste år.

Onsdag 4. oktober
Kastellet: Mødested ved flagstangen
Rundvisning på Kastellet
På rundvisningen hører vi om Kastellets historie, ser hvordan soldaterne boede i midten af 1700 årene, føler gyset i Krudttårnet, der blev anvendt som fængsel i starten af 1800-tallet, besøger Den Gamle Arrest fra 1725, og ser cellen hvor Struensee var fængslet i 1772. Kastelskirken, og dens historie indgår i rundvisningen.
Der afsluttes med frokost på Café Oscar.(Drikkevarer ikke inkluderet i prisen).

Onsdag 11. oktober
Journalist og valgobservatør Karin Bergquist
I demokratiets tjeneste
At være valgobservatør er et spændende og til tider risikofyldt arbejde. Karin Bergquist observerede det første frie valg i Tunesien og valget i Tyrkiet, hvor et terrorangreb kostede flere end hundrede mennesker  livet. Ligesom hun har observeret valg i blandt andet Pakistan, hvor hun måtte have sik­ker­heds­vag­ter. Foredraget handler om både kulturmøder og valgprocesser rundt om i verden.

Onsdag 25. oktober
Tidligere fag­for­e­nings­for­mand Max Meyer
Jøde i Danmark                                              
Knap 80 år efter befrielsen af Auschwitz, 75 år efter staten Israel blev oprettet og 400 år efter at jøderne blev inviteret af Christian d. 4. til at tage ophold i Danmark kommer Max Meyer, søn af en af de få overlevende fra KZ lejrene og holder foredrag. Han fortæller om Israel, om at være dansk jøde og den stadig stigende antisemitisme i Danmark og resten af verden.

Onsdag 1. november
Huleforsker Louise Korsgaard
Huler – verdens sidste uudforskede steder
Tag med på op­da­gel­ses­rej­se til ukendte huler i bl.a. Papua New Guinea, Borneo og Spanien. Gennem billeder og filmklip viser fored­rags­hol­de­ren hulernes hemmeligheder og giver et sjældent indblik i en huleudforskers hverdag under jorden: Kilometervis af labyrinter af dybe skakter, snævre mudrede passager, underjordiske floder og gigantiske krystal-dekorerede sale.

Onsdag 8. november
Ph.d. Karen Westphal Eriksen
Billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba       
Den danske billedhugger Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) levede hovedparten af sit liv i Frankrig. Her boede hun sammen med sin mand, bil­led­kunst­ne­ren Ernest Mancoba (1904-2002) og deres søn, kunstneren Wonga Mancoba (1946-2015). Med rødder i det danske surrealistiske miljø omkring Linien-tidsskriftet og senere Høst og Cobra er hun kendt som en eksistentielt arbejdende kunstner. Med afsæt i afrikanske kunstudtryk skabte Mancoba semi-abstrakte væsens- og maskelignende skulpturer. Foredraget handler om hendes liv, kunst og æstetik.

Onsdag 15. november
Journalist Jan Larsen
Kina - på godt og ondt                          
Journalist Jan Larsen har i snart 20 år beskæftiget sig med Kina, heraf 6 år som TV-Avisens korrespondent i landet. Han fortæller om udfordringerne i dagens Kina - både som kommende supermagt og hvordan kinesernes hverdag er blevet markant ændret - og ikke altid som vi andre går og tror.

Onsdag 22. november
Sociolog René Karpantschof
De­mon­stran­ter­nes Dan­marks­hi­sto­rie
Vi ser det igen og igen, protester foran Christiansborg, optog gennem gaderne, happenings, un­der­skrif­tind­sam­lin­ger, stenkast og tåregas. Men hvem er de, hvorfor gør de det, og hvad får de ud af det? Det fortæller dette foredrag om de danske demonstranters spektakulære historie fra det begyndte i 1700-tallet, hen over 1968-oprøret og til nutidens aktivisme. Der bliver også plads til debat, for er alle de protester egentlig godt eller skidt?

Onsdag 29. november
Dr. Phil. Jakob Danneskiold-Samsøe
Europas historie gennem 10.000 år
Det moderne Europas tilblivelse: En beretning, der strækker sig fra de første ste­nal­der­men­ne­sker på kontinentet frem til begyndelsen af 1800-tallet, da det europakort, som vi kender i dag, var begyndt at tage form. I foredraget kommer Jakob også ind på de seneste 200 års europæisk historie, hvor In­du­stri­a­li­se­rin­gen byder på opfindelser, vækst og rigdom – og kummerlige vilkår for en ny arbejderklasse.

Onsdag 3. januar
Mag. Art. Birgitte Zacho
Michael og Anna Ancher - et kunst­neræg­te­skab
Anna og Michael Ancher mødte hinanden, da han som ung kunstner kom til Skagen første gang. De blev gift og bosatte sig på Skagen, hvor de blev det faste om­drej­nings­punkt for kunst­n­er­ko­lo­ni­en. Deres hjem dannede rammen om festligt samvær med de mange andre kunstnere, der kom til Skagen. Men det var også rammen for et enestående ar­bejds­fæl­les­skab, i en tid hvor mange ellers mente at kunst ikke var noget for kvinder.

Onsdag 10. januar
Musiker Ida Riegels
1.000 km Cello
Musiker Ida Riegels spiller på en cello hun selv har bygget fra grunden af. Den er specielt designet til at fremme de dybe overtoner. På programmet er klassiske værker og en håndfuld kompositioner af Ida, som er skrevet med inspiration fra oplevelser på hendes mange koncertrejser. Undervejs i koncerten /foredraget vil man kunne høre om Idas 1.000 km lange koncertrejse på cykel op gennem Europa, og hendes øvrige turneer på cykel.

Onsdag 17. januar
Søster Anna Mirijam
Søstrene af det Dyrebare Blod
ter Anna Mirijam er ordenssøster hos Søstrene af det dyrebare blod og priorinde i i klosteret i Holte. Hun fortæller om hverdagen i klosteret, om trosspørgsmål og spiritualitet og vejen ind i den katolske kirke. Og om hvorvidt ordensfolk må drikke øl og spise pizza.

Onsdag 24. januar
Cand. Mag. Emil Møller Christensen
Danske spillefilm
Foredraget er en rejse gennem dansk film: Fra nogle af de første tonefilm i 1930'erne til året 1956, hvor man kan opleve den første danske spillefilm i farver - og Nordisk Film udsender en film, der skal blive Oscar-nomineret. I de mellemliggende år sker der en enorm udvikling i den danske filmbranche. Det er fortællingen om denne udvikling: Om krig og besættelse, om nye filmgenrer, om karismatiske filmskabere til Morten Korch- og Far til fire-film.

Onsdag 31. januar
Cand. Mag. Camilla Kornerup
Fortællingen om Tranquebar
I 2020 var det 400 år siden Christian d. IVs flåde grundlagde en handelsstation i den lille by Tranquebar i Sydindien. Han­dels­sta­tio­nen eksisterede i 225 år. Det danske handelseventyr i Tranquebar sluttede i 1845 da vi solgte rettighederne til England. Under foredraget rejser vi i ord og billeder til Tranquebar. Der fortælles om handelen med krydderier og om det kulturmøde der opstod mellem danskere og indere. Vi skal også høre om dagligdagen i den lille by i dag.

Onsdag 7. februar
Forstander Anne Margrethe Dahl
Et liv med opera                
I sit foredrag fortæller Anne Margrethe Dahl om, hvad der kræves for at blive operasanger, hvad stillingen som chef for Operaakademiet indebærer, og hvorfor operaen blev hendes liv.

Onsdag 21. februar
Cand. Scient. Uwe Lindholt
Focus på ulve i Danmark
Hvad er ulven for et dyr? Hvordan er dens levevis og fødegrundlag? Det bliver vi klogere på i dette foredrag, hvor vi hører om ulvens udbredelse i Europa, og om hvordan ulve forvaltes i forskellige lande. Vi skal bl.a. også høre om, hvilke myter, sagn, fortællinger, symboler og forfølgelse, der knytter sig til ulve. Om de er farlige for mennesker og husdyr. Det er ikke et foredrag for eller imod ulve. Fored­rags­hol­de­ren forsøger at formidle den viden, der er om ulve, og de holdninger der er i befolkningen.

Onsdag 28. februar
Journalist og forfatter Kasper Nesager
Adoption og børnene i Pattaya
Hvorfor vælger en sydkoreansk adopteret 20-årig at arbejde for et thailandsk børnehjem? Eksistens er det korte svar, og oplevelserne på Pattaya Orphanage fører næsten 25 år senere til en bog om adoption og identitet. Arbejdet med forældreløse børn, bør­ne­prosti­tu­e­re­de og handicappede unge har været fundamental for fored­rags­hol­de­ren, der stadig arbejder for børnene i Pattaya, Thailand. Men hvad er det for hændelser og personligheder, som fastholder ham i det thailandske?

Onsdag 6. marts
Journalist og forfatter Marta Sørensen
Moderskab historisk set
Hvornår var det historisk bedste tidspunkt at være mor på? Hvordan kunne vikingetidens mødre finde på at sætte deres børn ud? Var land­mand­s­ko­ner­ne i 1800-tallet bedre til at amme, end vi er? Det er nogle af de spørgsmål, som Marta Sørensen forsøger at svare på i sit foredrag, på baggrund af bogen, "Høne, løve, ravn." Her taler hun med historikere, jordemødre, psykologer, fødselslæger, en langtidsammer, en rødstrømpe og mange flere for at kortlægge morens liv i Danmark fra bør­ne­ud­sæt­tel­ser til babysalmesang.

Fredag 15. marts
Fælles afslutning i Herlev Medborgerhus
Stine & Martin: To, der kan få taget til at lette
Showparret Stine & Martin, har de sidste 20 år taget publikum med storm. Deres humorfyldte og nærværende tilgang til publikum har sørget for fulde huse gang på gang.
De har en fortid i blandt andet Tivoli Cabaret, Bakkens Hvile, Skagen Revyen og Cir­kus­byg­nin­gen i København.
Stine & Martin leverer underholdning i form af revy, humoristiske historier og store syng-med showmedleys.

Kursusdetaljer

Herlev Gl. Skole, Herlev Bygade 92, 2730 Herlev
Onsdag, 10:00 - 12:00
60 lektioner, 20 mødegange
Onsdag 13. september, 2023
Holdnr.: 3223211002
AOF Center Storkøbenhavn

2.565 kr./person

22 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Anette Toustrup

2.565 kr./person

Tilmeld kursus