Seniorhøjskolen i Gladsaxe
Vores populære seniorhøjskole vil igen i år sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser og oplevelser. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden torsdag kl. 10:00-12:00.
Efterårsprogram:
15.09.22 - En farverig rejse gennem danmarkshistorien – v/ Ole Schramm
Gobelinerne til Danmarks dronning er et overdådigt festfyrværkeri af billeder, som alle viser hen til personer, episoder og begivenheder i danmarkshistorien. Kom med på en rejse, som tager afsæt i de kunstneriske strømninger, der har formet vores syn på historien - fra vikingetidens billedverden til det 20. århundredes billedkunst. Med udgangspunkt i Bjørn Nørgaards gobeliner vil vi rejse gennem danmarkshistorien og prøve at forstå, hvordan de mange personer og fortællinger har påvirket os.
29.09.22 - Et sundhedsfagligt perspektiv på forsvarets internationale indsats fra 19 92 – v/Erik Darre
Danmark har siden 1992 ført en såkaldt aktivistisk udenrigspolitik – fra FN missionerne på Balkan over til de meget ressourcekrævende indsatser i Irak og Afghanistan. Indsættelsen af de danske kampenheder i Afghanistan lærte os, at voresoldater skal forberedes fysisk på en helt ny vis. Erik Darre er speciallæge i Ortopædkirurgi og tidligere chef for Forsvarets Sundhedstjeneste med titel generallæge. Som generallæge var han medicinsk ansvarlig for sundhedstjenesten og herunder den fornødne felthospitalsstøtte under Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han har påtaget sig en stor indsats i rehabilitering af veteraner fra disse krige.
13.10.22 - Religionernes billedkunst- v/Mikael Rothstein
Alle religioner, overalt i verden og til alle tider, gør brug af billeder. I dagens foredrag tager vi, med religionshistoriker Mikael Rothstein, en tur rundt i denne brogede billedverden, og undersøger hvad religionernes billeder og figurer gør og kan. Kom med på en rejse fra den fjerneste oldtid 45.000 år tilbage i tiden, til vores egen samtid, fra hulemalerier til religions-politisk propaganda.
27.10.22 - Mit liv som sufflør – v/ Line Wilton
Teaterverdenen er meget mere end skuespillere og instruktører. Line Wilton er sufflør. I 25 år har Line, som den ene og den mest erfarne af to sufflører, været fast ansat på Det Kongelige Teater. Inden da arbejdede hun inden for tv og film. Med sin baggrund i en teaterfamilie har Line dog altid vidst, at hun ville være sufflør. Hvad laver man egentlig som sufflør? Det er det vi skal høre om, for nej, Line sidder ikke bare hver aften og følger med i manuskriptet!
10.11.22 - Modist på Det Kongelige Teater, "1001 hats eventyr" v/ Pernille Rode
Som leder af teatrets hatte- og blomsterværksted, og efter mere end 33 år som modist på Det Kongelige Teatrets Hatteværksted, er Pernille den rette til at give et helt unikt indblik i livet bag scenen. "1001 hats eventyr" er et foredrag om Pernilles liv med hatte, høje parykker og mange andre fantasifulde kreationer. Glæd dig til masser af billeder, små rekvisitter, og nogle gode historier.
24.11.22 - Teateranekdoter fra de skrå brædder – v/ Lars Halby
Hør spændende historier fra et liv som teaterformidler, skuespiller og rundviser i Det Kongelige Teaters tre bygninger: Operaen, Skuespilhuset og Gamle Scene samt Det Ny Teater og Folketeatret. Vi hører om de personligheder Lars har mødt i teaterverdenen og om hans mangeartede arbejdsliv med teater og film.
08.12.22 - Opera på Holbergs tid – v/ Henrik Engelbrecht
Frederik 5.s engelske dronning Louise er vild med opera, og hun er selv elev af selveste Händel. Hun sørger for, at københavnerne kan opleve italiensk opera i midten i 1700-tallet – selv om de fleste synes, at den slags udenlandsk underholdning er topmålet af snobberi. Én af dem er komedieforfatteren Ludvig Holberg – og han lægger ikke fingrene imellem. Tag med på en forrygende tur tilbage til København på Holbergs tid – og mød de italienske sangere, kapelmestre og komponister, som vender op og ned på danskernes forhold til opera.
Forårsprogram:
05.01.23 - En dansk krigssejlers historie- v/ Arne Woythal
Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940, befandt godt 6.300 danske søfolk sig uden for afspærringen, og de måtte hver især træffe et valg. For langt de flestes vedkommende betød det allieret krigstjeneste. Af dem vendte 1087 aldrig hjem.
I dette foredrag følger vi én af de danske sømænd, Axel Emil Martin Woythal, Arnes far, som var med i allieret tjeneste fra den første dag, og han vendte ikke tilbage til Danmark igen før den 9. marts 1946. Da havde han været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af ubåde i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stillehavskampagnen i 1944 og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.
19.01.23 -"Fordi du skal"- v/ Lise Egholm
Lise Egholm har i 18 år været leder af en skole på Nørrebro og har i flere år været en markant stemme i debatten om bl. folkeskolen, integration og socialt belastede familier. Hun blev Årets leder i 2011. Lise Egholm vil tale om opdragelse, skole og integration. Hun siger tingene ligeud og ikke altid politisk korrekt. "Hvis vi ikke stiller krav til hinanden og vores børn, falder vores familier og vores samfund ganske enkelt fra hinanden". Kys, krav og kommunikation! Så enkelt er det!
02.02.23 - En lille nisse rejste – v/ Anni Lave Nielsen
Museumsleder Anni lave Nielsen tager dig med ind i det Heerupske billedunivers, forbi atelierhaven fuld af finurlige stenskulpturer og skraldekunst og videre ud i det 20. århundredes kunstneriske udvikling, hvor Heerup sammen med en række samtidige søgte et ikke umiddelbart og ikke akademisk kunstnerisk udtryk. "Alt kunst bør være folkelig", som han udtrykte det. Den lille figur med den røde tophue, nissen, optræder i mange af kunstneren Henry Heerups værker og mange har oplevet kunstneren selv iført nissehue og optræde som nisse ved mangfoldige lejligheder – fx til fødselsdage, fester og ferniseringer. Men det var da Heerup erklærede at han var formand for Nissernes Fagforening i Rødovre og Vanløse, at nissen for alvor bed sig fast som en del af hans kunstneriske fortælling. Dermed er nissen for Heerup også et væsen der kan forbindes med andet end jul.
16.02.23 - Den danske vinhistorie – v/ Annette Hoff
I Den Danske Vinhistorie er Annette Hoff gået på jagt efter fortællingerne om danskerne og vores forhold til vin fra middelalder helt op til i dag. Rødderne til nutidens vinkultur stikker dybt. De røber blandt andet, hvorfor vi siger Skål! og hvorfor hovedparten af befolkningen først for alvor gik i gang med at drikke vin for lidt over 50 år siden, skønt de liflige dråber havde været kendt her siden middelalderen. Vor tids vinkultur og -forbrug bliver sat ind i det store kulturhistoriske perspektiv, og foredraget kommer også forbi nutidens apps, vinsmagningskurser og slutter af med et kig ud i fremtiden ved besøg hos den første generation af danske vinbønder.
02.03.23 - Rundt om Oluf Høst – v/ Lillian Hjort-Westh
Bornholm, Gudhjem og Oluf Høst hænger nøje sammen. Museet ligger idag i hans hjem på Norresan i Gudhjem, og er et besøg værd.
Foredraget er ikke en analyse af malerierne, men handler om manden, maleren og Gudhjemboen Oluf Høsts liv, virke og betydning fra hans fødsel i Svaneke i marts 1884 til hans død i Gudhjem i maj 1966.
16.03.23 - Dansk Vestindien – Danmark som slavenation – v/ Claus H.Petersen.
En ny undersøgelse dokumenterer, at danskerne ved meget lidt om vores kolonihistorie. Vestindisk Pakhus skal derfor indrettes som kolonimuseum. Men det har udløst voldsom debat om, hvilke aspekter af kolonitiden museet skal formidle. Claus Hagen Petersen giver et rids af dansk kolonihistorie med særlig vægt på De Vestindiske Øer, slaveriet og øernes betydning for Danmark. De Vestindiske øer var danske kolonier fra 1672 -1917.
30.03.23 - Skotland – v/ Camilla Kornerup
Skotterne afholdt Parlamentsvalg i maj 2021, og det nationale parti SNP, som arbejder for Skotlands uafhængighed af Storbritannien, kom atter til magten. Spørgsmålet om Skotlands selvstændighed er et varmt punkt på skotternes politiske dagsorden, og diskussionerne går livligt både i parlamentsbygningen, på pubber og i gader og stræder.Men hvem er de, skotterne? og hvorfor er de så genstridige og stolte? Foredraget går under huden på skotterne og deres kultur og forhold til England, og ledsages af et lille glas af den skotske gudedrik, en single malt whisky. Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland.
Kursusdetaljer
Salget er lukket
Underviser
Helena Vangdrup
Salget er lukket
Kursus afsluttet