Seniorhøjskolen Asaa
De populære Seniorhøjskoler byder på:
Foredrag – Viden – Udvikling - Oplevelser – Samvær
AOF Seniorhøjskolen er for dig, der kan deltage en formiddag ugen.
Emnerne er mange og blandede. Der er sang, musik, kunst, historie og kulturmøder, hvor du får viden og indsigt i mange spændende emner. Det er kort sagt livet hele vejen rundt!
Velkommen til en ny sæson.
04. september
Afvigernes ø, Livø. Anstaltens historie
v/ professor Poul Duedahl, Aalborg Universitet
Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønsket i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af?
Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø. Staten købte Livø i Limfjorden og indrettede i 1911 en isolationsanstalt, som frem til 1961 husede i alt 743 såkaldt ”kriminelle, asociale og moralsk åndssvage mænd". Historien om Livø Anstalten er fortællingen om en helt central side – og bagside – af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie.
Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet og medforfatter til bogen ’Afvigernes ø’, og idémand bag tv-dokumentaren ”Nyrup – søn af en udstødt”, som blev sendt på DR1 i januar 2023.
11. september
Den yderste by – betjent i Østgrønland
v/ tidl. landbetjent Ulrik Elmkvist Eriksen, Dronninglund
13 gange har politibetjent Ulrik Elmkvist Eriksen fra Dronninglund været udstationeret forskellige steder i Grønland. Den sidste udstationering var 10 måneder blandt fiskere og fangere i bygden Ittoqqortoormiit på Grønlands Østkyst.
I bygden er der ti fangerfamilier. De ernærer sig primært med det, der bringes hjem fra deres fangstture. Isbjørn, narhval, hvalros, moskus og sæl er vigtige byttedyr, men vigtigst af alt er fangst af narhval. Hør Ulrik fortæller om at leve og arbejde som politimand i “Den yderste by”.
18. september
Preben Kaas & Jørgen Ryg
V/ Stig Ulrichsen, Randers
Stig Ulrichsen fortæller om makkerparret Preben Kaas og Jørgen Ryg, der sammen gav danskerne meget at grine af.
Han fortæller historien om deres opvækst, barndom, ungdom, det korte voksenliv, kvinderne, alkoholen, angsten og glæderne på deres vej igennem deres alt for korte liv. Vi hører også historien om Preben Kaas og Jørgen Rygs første møde, der endte med, at de for første gang stod på scenen sammen i 1960, hvor Stig Lommer bragte dem sammen.
Kom tæt på den formidable komik og de skrøbelige personer bag den og hør nogle af de sjove anekdoter, som Stig har fået af vennerne, når vi til dette foredrag får historien om deres glæder, succeser, nedture og alt for tidlige død.
25. september
Barndommens spejl - fortællinger fra Vendsyssel i gamle dage
v/ Birgitte Meyer, Thisted
Birgitte Meyer er bosat i Thy, nær Thisted, men hun er født og opvokset i Vendsyssel.
Hun har skrevet to bøger, der omhandler hendes barndom på et husmandssted i Sdr. Harritslev i 1960’erne.
Med udgangspunkt i sine bøger beskriver Birgitte sin barndom og ungdom med skolegang samt de forskellige sysler, der vedrørte deres husmandssted.
I Birgittes Facebook gruppe “Skildringer fra det gamle Vendsyssel”, der har 3,6 tusinde følgere, berettes om mange emner, så Birgitte har mange historier at fortælle.
02. oktober
Nat på Atlanterhavet – et drama på liv og død
v/ Brian Kronborg, AOF Sydjylland
En nat i juli 1956 skar stævnen fra det svenske skib Stockholm sig dybt ind i siden på Italiens stolthed, passagerlineren Andrea Doria. 51 mennesker omkom på Atlanterhavet den nat, men hvad skete der egentlig – og hvorfor?
Foredraget er en nervepirrende beretning om de angstfyldte timer, hvor Andrea Doria drev omkring, dødeligt såret uden brugbare redningsbåde til alle. Og det er en beretning om en katastrofe, der fødte helte og kujoner ud af helt almindelige mennesker – som den slags begivenheder altid gør.
9. oktober
Det Vendsysselske landskab i kunsten
v/ museumsinspektør Anne Sofie Jordt, Vendsyssel Kunstmuseum
Gennem generationer har kunstnere været inspireret af naturen og det vendsysselske landskab. Dette er kommet til udtryk på mange måder og med udgangspunkt i meget forskellige natursyn. Motiverne omfatter bl.a. den høje himmel, de forblæste læhegn med hældende træer og Vesterhavets imponerende kræfter.
Vi vil se nærmere på kunstnere fra Vendsyssel Kunstmuseums samling, der tæller navne som Svend Engelund, Poul Anker Bech og Joséphine Douet, der alle har brugt naturen som et vigtigt udgangspunkt for deres kunst.
23. oktober
Hellige Indien – tre generationer ved Ganges floden
v/ Johnny Lauersen, Skørping
Oplev de tusindvis af badende som ligefrem nyder Ganges møgbeskidte vand under et besøg i tre af de helligste byer i Indien. Ved foden af Himalaya bjergkæden river-rafter og body rafter vi på Ganges, og vi tager på elefantsafari i den helt unikke Corbett National Park. Vi besøger den berømte tempelby Khajuraho og Sikhernes gyldne tempel i Delhi.
Turen går også forbi en beskidt sukkerfabrik, som behandler tonsvis af sukkerrør. Vi ser produktion af mursten, der stadig foregår med håndkraft. Til slut tages vi med på en pilgrimsvandring i orange klæder, med Ganges hellige vand i plastik-dunke. Her oplever vi tiggere og dyb fattigdom, men også masser af livsglæde. En fantastisk, men også en hård rejse for især 1. generation.
30. oktober
Når livet tager en drejning – da far slog mor ihjel
v/ Helle Thorngaard Jessen, Aalborg
“Min mor døde, og min far så jeg for sidste gang, da han satte sig i på bagsædet af en politibil. Det skete på samme dag i 1971 i Redsted på Mors.”
Helle Thorngaard Jessen fortæller om, da livet tog en uventet drejning, da hun var 14 år, og om hvordan livet efterfølgende blev. Hvordan hun måtte klare livet alene fra hun blev 16 år. En beretning om fortielse, om skam og om skyld, der stadig ligger i familien.
Som Helle siger: Vi kan ikke bringe de døde tilbage til livet, men vi kan tale om dem, og om at miste forældre, om traumet, om ensomheden, berøreringsangsten og den hjemløse kærlighed.
06. november
77-års fødselsdag på Kilimanjaro
v/ Jeppe Bisgaard, Brønderslev
Den bedste fødselsgave, jeg kunne få. Sådan sagde Jeppe Bisgaard fra Brønderslev, da han på sin 77- års dag i 1918 nåede de 3800 meter til Uhuru Peak på toppen af Kilimanjaro.
Men hvordan i himlens navn havner en nordjyde lige der, tæt på sin 77-års fødselsdag?
Jo det handler om, hvordan en snak med en kammerat ender med at blive til virkelighed. Desværre uden kammeraten, der pludselig døde, førend de fik taget sig sammen.
Det handler om, hvordan man kan meget, hvis man sætter sig et mål. Hør Jeppe fortælle om en hård tur, men også om en stor sejr, da han stod der på toppen med et foto af sin kammerat, der selvfølgelig også skulle se udsigten.
13. november
Vadehavets poet – vi mindes Jens Rosendal
v/ Rita Cassøe & Poul Erik Jensen
Marskens digter, Jens Rosendal, sov stille ind lørdag d. 30. december 2023. Han blev 91 år gammel, og han er én af de største bidragsydere til den folkelige sang.
Jens Rosendal har med sine sange forenet mennesker på tværs af generationer og sat ord på, at størst af alt er kærligheden! Både når livet er smukt, og når livet udfordrer.
Vi hører om Jens Rosendals liv, bygget på optagelser fra Jens Rosendals besøg i AOF's Seniorhøjskole, krydret med at synge mange af hans dejlige sange.
Dagen afsluttes på traditionel vis med fællesspisning for dem, der har lyst til at deltage.
Kursusdetaljer
1.050 kr./person
Underviser
Rita Cassøe
1.050 kr./person
Tilmeld kursus