Senior-Universitetet - Kunst
7. februar 2024 – Salonværtinder - Maja Lykketoft, kulturformidler
Kulturformidler Maja Lykketoft tager dig igennem guldalderens kvindesyn og salonværtindernes opblomstring i perioden 1780-1830.
Hun fortæller om de mest markante salonværtinders historie og bedrifter.
Vi skal høre om aristokratiske Charlotte Schimmelmann, den højborgerlige Friederike Brun og den dannelses-borgerlige Kamma Rahbek.
Kom med ind i de højloftede stuer, hvor de fremmeste mænd inden for kultur og videnskab delte deres ideer, og hvor salonværtinderne understøttede kunsten som kunstkyndige mæcener. Hør hvordan salonværtinderne udfoldede deres talenter og desuden støttede hinanden i en tid, hvor det ikke var velset at kvinder gjorde sig gældende.
21. februar 2024 – Holger Drachmann og Skagensmalerne
- Kurt Frederiksen, forfatter
Med udgangspunkt i min bog om Holger Drachmann vil jeg i foredraget fortælle dels om hans liv – især på Skagen, men også om de andre malere deroppe: Krøyer, Anna og Michael Ancher, Viggo Johansen m.fl. De kom til at danne en hel epoke i dansk malerkunst. Af de karakteristiske træk var der to ting, der især fik betydning. De gjorden lokale befolkning og deres liv til et vigtigt emne – og samtidig gjorde de sig selv og deres mere private liv til emne for deres kunst…. Og hvad kom der så ud af det? Det vil foredraget handle om.
28. februar 2024 – Kunst i København
- Lisa Elsbøll, kulturhistoriker
København er en smuk by som i århundreder er blevet udsmykket med kunst. Kunst betalt af konger, borgmestre, industri-og handelsfolk igennem århundreder og i dag af offentlige kasser og private fonde. Der er klassiske statuer med konger på hest, digtere i fordybelse og nøgne kvinder. Springvand med drager, storke og guldæbler. Gavlmalerier med røde kaniner, mælkefyldte bryster og småpiger med balloner. Kunsten er til glæde og udfordring for os alle. Den findes på torve og pladser, i gader og på huse, i parker og på kirkegårde – overalt.
Dette bliver en rundtur i København med fortællinger om kendt og ukendt kunst, kunstnerne og de som betalte. Gense konger til hest, se en alternativ havfrue, blive opmuntret af farverige gavlmalerier og blive provokeret af nonfigurativ kunst. Turen går igennem indre by, ud på broerne og i forstæderne.
Guide på turen er kulturhistoriker Lisa Elsbøll, som har rundvist i København i over 30 år og nu har skabt en ”foto-tur”, som kan nydes indendørs en kold vinterdag.
Kursusdetaljer
390 kr./person
Underviser
Lisa Elsbøll
390 kr./person
Tilmeld kursus