Højskoleformiddage - Vejen

Mandag 30/9
Ditte Kolbæk
Alabama ekspeditionen
Hvad skal man med en gammmel papkasse, der indeholder en masse hengemte papirer? Den var flere gange på kanten af småt brændbart, men Ditte Kolbæk forbarmede sig og tog den med hjem igen. Papkassen indeholder morfarens dagbog fra Ala­ba­ma­eks­pe­di­tio­nen 1909-1910.  Pre­mi­er­løjt­nant C.H.Jørgensen sidder ren og nybarberet i sin uniform og drikker morgenkaffe på Hotel Phønix i Viborg. Året er 1909, og han læser, at Ejnar Mikkelsen vil lede en ekspedition til Nor­døst­grøn­land for at finde de forsvundne fra Danmarks-ekspeditionen. Jørgensen beslutter, at han vil med på den tur.

Mandag 7/10
Anja Kjølby
Tove Jansson bil­led­hug­ge­rens datter, Mumi-mor, kunstner og forfatter
Tove Jansson (1914-2001) er nok bedst kendt for at være ophavskvinden til de berømte børnebøger om livet i Mumidalen. Men Tove, der voksede op i et kunstnerhjem i Helsinki, var et kreativt talent og drømte mest om at bliver kunstmaler. Vi dykker ned i Janssons liv, hendes kunstneriske virke samt hendes fantastiske forfatterskab.

Mandag 21/10
Christian Friis
Israel
Landområdet Israel, der tidligere hed Palæstina, er såvel en levende, moderne stat som et land, der historisk trækker tråde flere tusinde år tilbage i tiden. Fra den bibelske periode gennem talrige kulturer og rigers påvirkninger til den nyere tid, zionismens fremkomst og endelig proklamationen af staten Israel i 1948. Foredraget sætter fokus på den nyere tid og for­ud­sæt­nin­ger­ne for staten, der stadig udgør et kernepunkt i den mellemøstlige konflikt.

Mandag 28/10
Bitten Holmsgaard
Op­da­gel­ses­rej­sen­de
Når vi taler om op­da­gel­ses­rej­ser, tænker vi tit på de store og epokegørende. Som dengang Columbus opdagede Amerika. Eller Marco Polo, som den første europæer rejste
tværs gennem Asien til Kina. Men hvis vi er opmærksomme, består vores såkaldte almindelige liv også af store og små op­da­gel­ses­rej­ser. Og vi kan endda få endnu mere
eventyr ind i vores hverdag med en ganske lille indsats. På underholdende vis kommer du på tur med de allerstørste op­da­gel­ses­rej­sen­de fra
ver­dens­hi­sto­ri­en. Men du følger også i fodsporene på mindre kendte. Undervejs deler journalist, rejseleder og lokalguide, Bitten Holmsgaard, ud af sine egne større og mindre
eventyr. Du kan ikke undgå at blive ramt af ny indsigt, inspiration og oplevelseslyst.

Mandag 4/11
Kaare Kristensen
Tordenskjold
Vi kender alle Tordenskjold fra tændstikkerne, og mon ikke de fleste har sunget sangen om Tordenskjold: Jeg vil sjunge om en helt? Peter Wessel, adlet Tordenskjold, bliver betegnet som Danmarks største søhelt, og han er i hvert fald den farverigeste. Han udførte sine meriter under Store Nordiske Krig 1709-1720, hvor Danmark brugte helt op til 70-80% af sit nationalbudget på krigsførelse, og hvor hans egenrådige adfærd ikke altid faldt i kongens smag. I dette løbende billedforedrag hører vi om hans opvækst i Trondheim og om hans karriere, indtil han som 30-årig dør i en duel i Tyskland. De fleste kender talemåden Tordenskjolds soldater, og i foredraget får vi naturligvis også en forklaring på dette udtryk.

Mandag 11/11
Lena Bjørn
Løgnhistorier fra mit liv
I kender det godt – vi lyver altid lidt, smører lidt tykt på, når vi fortæller om noget vi har oplevet. Nå ikke? I lyver aldrig?
Det gør jeg – altså lyver. Jeg har til gengæld besluttet, at enten taler jeg sandt – eller også lyver jeg så stærkt som en hest kan rende.
I ”Løgnehistorier fra mit liv” fortæller jeg 6-8 historier fra mit liv. Halvdelen af historierne er sande og halvdelen er løgn. Det er så op til jer, kære publikum, at gætte, hvad der er hvad.
Og det er ikke helt enkelt. Jeg fortæller historier fra mine ophold i fjerne lande, som Uganda, Afghanistan og fra en kongelig arbejdsplads. Det, der lyder helt tilforladeligt, kan godt være løgn, ligesom det, der lyder langt ude, godt kan være sandt.

Mandag 18/11
Emil Møller Christensen
Astrid og Bjarne Henning-Jensen – ”Ditte Menneskebarns” forældre og ef­ter­krigs­fil­mens ”power couple”
Det er sjældent, at et ægtepar bliver filmskabere sammen. Men Astrid og Bjarne Henning-Jensen er en undtagelse. De kommer til Nordisk Film under Besættelsen og markerer sig hurtigt som nogle nytænkende og banebrydende fil­min­struk­tø­rer. Med baggrund i do­ku­men­tar­fil­men formår de at føre en helt ny og mere realistisk tone ind i dansk spillefilm – en tone, der både er med til at pro­fes­sio­na­li­se­re filmsproget og som sætter dansk film på det internationale landkort. Det sker ikke mindst med Astrid og Bjarne Henning-Jensens filmatisering af Martin Andersen Nexøs Ditte Menneskebarn – et filmværk, der siden er blevet legendarisk. Det er samtidig historien om to unge ildsjæle, som har en stærk social ret­fær­dig­heds­sans. Dette sociale engagement ses klart i deres film, hvor udsatte menneskers liv og skæbne ofte sættes i fokus. Foredraget er ikke mindst en fortælling om at være skabende filmkunstner i en tid, der påvirkes af be­sæt­tel­ses­ti­den og dets ufred. Det er fortællingen om en tid, hvor det at være kvinde i filmbranchen er en sjældenhed, men hvor Astrid Henning-Jensen med stort gåpåmod, idérigdom og stærk film­for­nem­mel­se arbejder sig frem i geledderne og viser sit værd som en klog og kyndig filmfortæller.

Mandag 25/11
Erik Lindsø
Livsglædens nødvendighed
Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen! Jeg har samlet på historier om glædesspredere og skrevet en hel bog om dem. Det var derfor, jeg begyndte at gå med hat, så jeg kan tage den af, når jeg møder dem. Bogen hedder "Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder". Foredraget bygger på bogen, og er et muntert, livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går. De sidste har jeg døbt de lang­tids­skuf­fe­de eller de be­kym­rings­pa­ra­te. Det er når denne tilstand af le­ve­brød­spe­s­si­mis­me rammer os, at vi har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Vi tror, det er nemt at være glad. Men der er ikke noget, der er nemmere at lade være med. Glæden kommer ikke af sig selv. Man må lave opsøgende virksomhed. Hvis der ikke er noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til. Ved at leve livet, erfares det, men ved at elske livet forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det handler mit foredrag om. Foredraget en poetisk rundrejse i livsglædens, smilets og den muntre alvors univers.


Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.

Kursusdetaljer

Vejen Bibliotek, Vestergade 2, 6600 Vejen
Mandag, 10:00 - 12:00
24 lektioner, 8 mødegange
Mandag 30. september, 2024
Hold nr.: 9024211200

850 kr./person

81 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Lis Stucke

850 kr./person

Tilmeld kursus