Højskoleformiddage - Kolding

Mandag 20/1
Linda Lassen
Sædekorn og soning

Oplev en rørende og dybt menneskelig fortælling om et usædvanligt bånd mellem to kvinder på hver sin side af historien. Foredraget udforsker den gribende relation mellem Anna Lorenzen, dømt for landsforræderi efter Anden Verdenskrig, og fængsels­præ­sten Ruth Vermehren, som blev hendes støttende hånd i en mørk tid. Da Annas dødsdom blev omstødt til livstid, fandt hun hos Ruth en helt særlig støtte, som gav hende mod til at udholde årene i fængslet. Ruth, der blev ordineret som præst i 1948, tjente som fængselspræst i næsten 30 år og formåede at finde med­men­ne­ske­lig­hed i selv de sværeste skæbner. Efter sin løsladelse brugte Anna de næste 30 år af sit liv på at hjælpe krigsskadede børn i Tyskland, og hun bevarede kontakten med Ruth indtil Ruths død i 1983. Inspireret af romanen Anna og Ruth – Den nazidømte og fængsels­præ­sten stiller foredraget stærke spørgsmål om ondskab, tilgivelse og soning. Kan venlighed og menneskelig forståelse ændre en persons livsbane? Kom og få indsigt i en livs­be­kræf­ten­de historie, der minder os om med­men­ne­ske­lig­he­dens kraft, selv under de mørkeste omstændigheder.


Mandag 27/1
Jimmy Gørtz
Det er bag masken

Kom og hør Jimmys stærke historie om at vokse op i en verden af svigt og vold. Født under svære omstændigheder og opvokset med en voldelig far, lærte Jimmy tidligt at kæmpe for sig selv og sin lillebror.
I dette foredrag deler han sine barske, men inspirerende erfaringer om mod­stands­dyg­tig­hed og om at finde styrke midt i mørket. En opløftende fortælling for alle, der ønsker indblik i, hvordan håb og vilje kan overvinde selv de mest udfordrende livs­be­tin­gel­ser.


Mandag 3/2
Alex Thomsen
Miraklet fra Stalins Gulag

Oplev en stærk fortælling om overlevelse og mod, når Alexander Hans Peter Thomsen deler sine forældres utrolige historie fra 2. verdenskrig og ef­ter­krig­sti­den. Den danske læge Alexander Thomsen og hans lettiske kone Olite Priede blev efter krigen fanget i en brutal virkelighed af russiske fængsler og Gulag-lejre. Midt i fangenskabet, i Gorniak-lejren, blev deres søn Alexander født d. 19. december 1950. Med udgangspunkt i sin fars bog – nu i en ny udgave – vil Alexander Hans Peter Thomsen kaste lys over en vigtig, men ofte glemt del af historien. Kom og hør denne gribende beretning om menneskelig styrke, der bør mindes, så tragedien aldrig gentager sig.


Mandag 17/2
Preben Lund
Miraklet på Blegdammen

Kom og hør den utrolige, nervepirrende historie om polioepidemien, der ramte Danmark i 1952-1953. Midt i panikken og usikkerheden skete noget nær et mirakel, som kom til at redde utallige menneskeliv og ændre syg­doms­be­kæm­pel­sen for altid. Dette foredrag fletter teknologi, medicin og dan­marks­hi­sto­rie sammen i en dramatisk fortælling, der vil få dig helt ud på kanten af stolen! Hvis du elsker medrivende historier fra virkelighedens verden, der viser menneskelig opfindsomhed og viljestyrke, så må du ikke gå glip af dette foredrag.


Mandag 24/2
Jørgen Glerup
Da jeg var lille

Kom og oplev en stemningsfuld formiddag fuld af erindringer fra dengang, verden var i opbrud, og landet var i ro. Det var tiden, hvor hunden Laika kredsede om jorden, frøken Hansen underviste i klasselokalet, og mælkemanden Kresten Hjulmand kørte dagens mælk til mejeriet. Det var også dengang, Apollo 11 landede på månen, drengene lod håret gro, og pig­t­rå­ds­mu­sik­ken fyldte radioen. Denne fortælling tager dig tilbage til 50'erne og 60'erne med billeder, viser og sange, der vækker minderne til live – en tidsrejse for alle, der længes efter at genopleve de små, store øjeblikke fra en svunden tid.


Mandag 3/3
Christian Friis
Israel

Oplev den fascinerende historie om landområdet Israel – et land, hvor fortid og nutid smelter sammen! Kendt som Palæstina i tidligere tider, er Israel ikke blot en moderne stat, men også et område med dybe historiske rødder, der strækker sig tusinder af år tilbage. I dette spændende foredrag tager vi dig med på en rejse fra den bibelske æra og gennem de mange kulturer og imperiers påvirkninger, der har formet regionen. Vi dykker ned i zionismens fremkomst og den dramatiske proklamation af staten Israel i 1948. Få indsigt i de komplekse forudsætninger, der førte til dannelsen af denne moderne stat, som i dag er et centralt element i den vedvarende mellemøstlige konflikt. Hør om de kulturelle, sociale og politiske aspekter, der fortsat påvirker livet i Israel, og bliv klogere på, hvordan fortiden former nutiden i denne dynamiske del af verden. Kom og lad dig fascinere af en historie, der ikke kun handler om et land, men også om identitet, konflikt og håb for fremtiden!


Mandag 10/3
Frederik Strand
Jagten på morderne stopper aldrig

De fleste kriminalsager enten opklares forholdsvis hurtigt eller henlægges som uopklarede. Enkelte sager bliver dog, efter i en periode at være lukket eller henlagt som uopklarede, genåbnet og opklaret. Hvorfor bliver kriminalsager imidlertid genåbnet? Er det tilfældigheder? En ihærdig politiindsats eller nye forbrydelser? Hvad revitaliserer de ”døde” sager og fører dem til deres opklaring – og er en genåbnet sag altid ubetvivleligt opklaret. Frederik Strand er museumsleder på Politimuseet og ph.d. i politihistorie. Han har her dertil skrevet en lang række bøger – herunder ”Jagten på morderne stopper aldrig” om genåbnede kriminalsager.

 

Mandag 17/3
Jørn Buch
Pandoras æske

Hvad er egentlig “danskhed”? I en tid, hvor mange søger svar på, hvad der gør danskerne unikke, inviterer dette foredrag dig til en dybere refleksion over dansk identitet. Er danskhed kun brun sovs og frikadeller, eller ligger der noget langt dybere bag? Med spændende perspektiver og overraskende indsigter udfordrer foredraget de gængse forestillinger og viser, at det danske fællesskab rummer meget mere end de typiske symboler. Kom og få nye vinkler på, hvad der binder danskerne sammen – og hvordan vi måske i virkeligheden skiller os ud fra resten af verden.

 


Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.

Kursusdetaljer

KUC, Ågade 27, 6000 Kolding
Mandag, 10:00 - 12:00
24 lektioner, 8 mødegange
Mandag 20. januar, 2025
Hold nr.: 4725111000

895 kr./person

148 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Michael Lyng Wøldike Damm

895 kr./person

Tilmeld kursus