Højskoleformiddage - Høruphav

Tirsdag 21/1
Erik Lindsø
Livet er en historie værd

"Livet bliver til, når det bliver fortalt, men det bliver også til at forstå," siger Erik Lindsø, forfatter til en bog om livshistoriens nødvendighed. I sit foredrag præsenterer han både personlige og litterære eksempler, der illustrerer, hvordan vores liv får mening, når vi ser det som en fortælling. Lindsø forklarer, at mennesket har en unik evne til at skabe og fortælle historier, og at disse historier bærer en trøst. Med et citat fra Karen Blixen siger han: "Når vi fortæller, sætter vi noget sammen, der er gået i stykker." Uanset om vi kommer fra en urolig familie, hjælper fortællinger os med at finde sammenhæng og mening i livet. Hver livshistorie rummer beretninger om tro, håb og kærlighed – de største temaer i vores liv. Vi væver vores glæder og sorger ind i hinanden, så livet giver mening, både når det leves og forstås. Lindsø understreger, at ved at dele vores livshistorier skaber vi relationer og fællesskaber. "Skæb­ne­fæl­les­ska­ber er de stærkeste," siger han. "Selv hvis du forlader mig, vil de historier, vi har delt, altid forblive." Kom og oplev, hvordan fortællinger kan forvandle vores liv og styrke vores forbindelser til hinanden!

Tirsdag 28/1
Linda Lassen
Sko må jeg ha

Oplev en fascinerende fortælling om van­d­re­læ­re­rin­den Henriette Gubi, som sammen med mange andre dedikerede sjæle i årene efter 1864 kæmpede for at bevare det danske sprog og kulturarv – og for at få Sønderjylland genforenet med Danmark. 1864 markerede et dybt vendepunkt i dansk historie, da landet led sit største nederlag nogensinde. Med tabet af Slesvig, Holsten og Lauenburg mistede Danmark ikke kun 33 % af sit areal og 40 % af sin befolkning – det var også en iden­ti­tetskri­se. Mange mener, at vores nationale selvforståelse blev født i denne smertefulde stund, men for dem, der boede i de nu tyske områder, sluttede historien ikke dér. Deres hjerter og sind forblev danske, og gennem 56 år under fremmed herredømme opstod en dybt engageret og intens kamp for at bevare danskheden. Disse mennesker, som ofte satte deres eget til side, kæmpede for en sag, de sjældent selv fik at se resultatet af. Men hvad drev dem? Hvilke kræfter motiverede dem til at kæmpe for noget, der rakte langt ud over dem selv? Dette er spørgsmål, min roman dykker ned i, og det er netop denne lidenskabelige kamp, der danner baggrund for mit foredrag. Kom og oplev en inspirerende aften med fortællingen om, hvordan stærke værdier og viljen til at kæmpe for danskheden formede vores identitet som folk.


Tirsdag 4/2
Leo Schmidt
Vort vestlige demokrati

Kom med på en fascinerende rejse gennem historien med Sejlbåden Galadriel! I dette foredrag, ledsaget af smukke billeder, træder du ind i en verden af eventyrlige steder og afgørende øjeblikke, som har formet vores kultur og demokrati. Foredraget vækker historien til live og udforsker, hvordan de milepæle, vi besøger, har lagt fundamentet for de demokratiske værdier, vi tager for givet i dag. Med engagerende fortællinger og visuelt fortryllende bag­grunds­bil­le­der bliver du klogere på fortiden, så du bedre kan forstå nutiden – og måske endda få et glimt af fremtiden. Dette foredrag vil inspirere dig til at reflektere over, hvordan vi selv kan forme fremtidens samfund gennem indsigt i historiens spor.


Tirsdag 18/2
Jørn Buch
Brun sovs og frikadeller

Hvad er egentlig “danskhed”? I en tid, hvor mange søger svar på, hvad der gør danskerne unikke, inviterer dette foredrag dig til en dybere refleksion over dansk identitet. Er danskhed kun brun sovs og frikadeller, eller ligger der noget langt dybere bag? Med spændende perspektiver og overraskende indsigter udfordrer foredraget de gængse forestillinger og viser, at det danske fællesskab rummer meget mere end de typiske symboler. Kom og få nye vinkler på, hvad der binder danskerne sammen – og hvordan vi måske i virkeligheden skiller os ud fra resten af verden.


Tirsdag 25/2
Manfred Conrath
Kunstig intelligens

Dette foredrag dykker ned i den fascinerende verden af kunstig intelligens (AI) og viser, hvordan denne teknologi er ved at ændre vores hverdag. Sammen vil vi udforske, hvad AI er, hvordan den fungerer, og hvordan den kan være nyttig for os alle. Med enkle eksempler og spændende indblik i fremtidens muligheder får deltagerne en forståelse af, hvordan AI allerede påvirker vores samfund og åbner nye døre til læring og viden.


Tirsdag 4/3
Allan Wien
Islandske sagaer

Tag med ind i sagaernes rå og uforudsigelige verden, hvor ære, hævn og magtkampe hersker. Mød Ravnkel Frøjsgode – en høvding, så urokkelig og stærk, at han aldrig bøjede sig for nogen. Men netop denne styrke førte til hans fald... troede man. For i en overraskende slutning rejser Ravnkel sig endnu stærkere, med mere magt og gods end før. Hvordan gik det til? I dette medrivende foredrag dykker vi ned i det gamle Islands samfund og udforsker de kræfter, der styrede de stolte høvdinge. Sagaerne byder på blodige opgør og umiddelbare handlinger, som når en høvding hugger hovedet af en træl, blot fordi han ”stod så godt for hug.” Oplev, hvordan temperament, sociale normer og uforudsigelige drejninger skabte disse tidløse fortællinger – og gør dem stadig lige fascinerende.


Tirsdag 11/3
Jørgen Glerup
Da jeg var lille

Kom og oplev en stemningsfuld formiddag fuld af erindringer fra dengang, verden var i opbrud, og landet var i ro. Det var tiden, hvor hunden Laika kredsede om jorden, frøken Hansen underviste i klasselokalet, og mælkemanden Kresten Hjulmand kørte dagens mælk til mejeriet. Det var også dengang, Apollo 11 landede på månen, drengene lod håret gro, og pig­t­rå­ds­mu­sik­ken fyldte radioen. Denne fortælling tager dig tilbage til 50'erne og 60'erne med billeder, viser og sange, der vækker minderne til live – en tidsrejse for alle, der længes efter at genopleve de små, store øjeblikke fra en svunden tid.


Tirsdag 18/3
Kamilla H Bendtsen
Bæveren

I 1999 skete der noget vildt i dansk natur! Efter mere end 2000 års fravær bragte man bæveren tilbage. Først til Klosterheden i Vestjylland, senere til Arresø i Nordsjælland. I dag breder dyrene sig, og flere og flere danskere stifter bekendtskab med bæveren. Dog er bæveren stadig et forholdsvist nyt dyr i Danmark, vi kender den ikke godt endnu.
I dette foredrag kan du blive klogere på Europas største gnaver:
Hvad er bæveren for et dyr? Hvordan lever den? Hvordan påvirker den naturen?
Og hvorfor valgte vi overhovedet at genudsætte dyrene herhjemme?
Hvad sker der i naturen nu, hvor bæveren atter svinger med halen i de danske vandløb.
Foredraget ledsages af en kavalkade af helt unikke billeder fra det danske bæverland i Jylland og på Sjælland.Fored­rags­hol­de­re er naturfotograf Mikkel Jézéquel og journalist Kamilla Husted Bendtsen.Sammen driver de Alopex Media i Vestjylland. Firmaet beskæftiger sig med na­tur­for­mid­ling.
Parret er netop nu aktuel med bogen ”Bæveren i Danmark”, den første danske fagbog om bæveren.



Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.

Kursusdetaljer

Knøs Gård, Vestervej 1, 6470 Sydals
Tirsdag, 10:00 - 12:00
24 lektioner, 8 mødegange
Tirsdag 21. januar, 2025
Hold nr.: 8425111000

895 kr./person

76 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Steen Jørgensen

895 kr./person

Tilmeld kursus