Højskoleformiddage - Fredericia
Tirsdag 23/1
Claus Hebor
Irland
Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik - en fortælling om kamp for kultur og overlevelse”
For at forstå irernes særegne mentalitet og kultur bliver man nødt til at have et kendskab til Irlands historie. Foredraget ”Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik” giver et godt overblik over de vigtigste epoker i Irlands historie og de mange enestående gejstlige, politikere og martyrer, som betyder så meget for irerne og deres selvforståelse. Den inspirerende fortælling går fra de spirituelle stenalderfolk ved Bru Na Boinne (Newgrange) over kelterne og St. Patrick samt vikingernes opbygning af havnebyerne i Irland. Herefter skifter historien til englændernes 800 års besættelse og kolonisering af Irland over irernes utallige oprør frem til Irlands selvstændighed og opbygning til nutidens moderne republik. Det lærerige og underholdende foredrag varer ca. 2 timer og ledsages af illustrationer, fotos og film på stor skærm, som understøtter fortællingen.
Tirsdag 30/1
Ole Blædel
Et halvt år i Gestapos kløer
Baseret på sin anmelderroste bog Et halvt år i Gestapos Kløer fører Ole Blædel publikum igennem sin morfars historie som fange i tysk koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Det er en historie om at tage en beslutning om, at gøre noget, og om at træffe nogle valg, og særligt et skæbnesvangert valg, der fik voldsomme konsekvenser. Ole Blædel er uddannet journalist og har specialiseret sig i den personlige fortælling og den danske modstandskamp under Anden Verdenskrig. Et halvt år i Gestapos kløer er hans debut som forfatter. Når ikke han skriver om krigen og modstandskampen holder han foredrag om emnet og er tillige guide i Frøslevlejren, hvor han formidler lejrens historie som tysk fangelejr under krigen.
Tirsdag 6/2
Adam Bak
Jellingdynastiets bedrifter – magt og ret i vikingetidens Danmark.
Harald Blåtand og hans forældre, Gorm den Gamle og Dronning Thyra, var grundlæggerne af Jellingdynastiet. De overtog magten i løbet af 900-tallet efter et kaotisk århundrede med interne magtkampe på kryds og tværs i Nordeuropa. Harald Blåtand gennemførte vidtrækkende forandringer i det danske samfund inden for nogle få årtier. Foredraget vil gennemgå de store begivenheder der fører til at Danmark får en centraliseret kongemagt og en ny statsreligion, samt konsekvenserne af disse beslutninger.
Tirsdag 20/2
Lilian Hjorth-West
Thit Jensen
Det over 100 år siden kvinderne fik stemmeret. Grundlovsændringen i juni 1915 ændrede historien i Danmark. Thit Jensen var en af kvinderne der banede vejen, og det er på sin plads at sende en kærlig tanke til HELE DANMARKS THIT. Hun oplevede at Danmark tog hende til sig, men hun havde også oplevet hvor svært det var at gå foran. Hun blev udskældt og hun følte sig ramt. Men hun var stærk, modig og en meget veltalende person. Udover at holde foredrag og skrive om kvindernes vilkår, skrev hun historiske romaner og var i mellemkrigstiden den mest læste danske forfatter. Hvem var denne Thit Jensen der voksede op i den lille by Farsø i Himmerland? Hun var en flamme!
Tirsdag 27/2
Arne Tubæk Naamansen
New Zealand
I et land langt, langt borte findes der et paradis. Landet er ungt og har ingen farlige dyr, men nogle yderst venlige indbyggere. Naturen er varieret, og hele tiden mødes du af grønne, frodige og skiftende landskaber. Landets navn er New Zealand, og det ligger så langt væk fra Danmark, som du kan komme. Et land som indtil for få årtier siden var næsten ukendt i den brede danske befolkning. Befolkningen er meget imødekommende, og som besøgende får du indtryk af, at de bare har ventet på, at du skulle komme forbi. New Zealand har en kort historie med polynesiske og europæiske rødder, et spændende møde mellem flere kulturer samt tre officielle sprog, men hvilke? Hvad er det egentligt for et land, der ligger så langt væk, og på mange områder fremstår som meget lig Danmark.
Tirsdag 5/3
Hans-Christian Davidsen
Litteratur i grænselandet
Efter årtusindskiftet og især i perioden fra 2010 til 2020 er der sket et boom i udgivelsen af skønlitteratur der tager afsæt i det dansk-tyske grænseland. fortæller jeg om den bunke af spændende romaner, der tager afsæt i Sønderjyllands og Sydslesvigs omtumlede historie: Krigen i 1864, Sønderjylland under tysk herredømme, Genforeningen i 1920, de to verdenskrige og de nationale mindretal på begge sider af grænsen.
Tirsdag 12/3
Peer Kaae
3 er løgnerens tal
Der findes ikke gode løgnere, men kun dårlige lyttere... Peer Kaae er uddannet Statement Analytiker. I dette foredrag sætter han jer ind i teknikken, som både CIA og Den Israelske Efterretningstjeneste har udviklet til at gennemskue en løgner. På to timer får du alle redskaberne til at gennemskue bedrag – blot ved at analysere på de ord, som løgnerens hjerne vælger. CIA har nemlig afdækket en række mønstre i løgnerens sprog, som Peer Kaae sætter publikum ind i ved talrige eksempler. Peer Kaae vil med udgangspunkt i sin bestsellerbog ”3 Er Løgnerens Tal” også inddrage publikum - og vise statement-analysen i aktion - både i forhold til hverdagens løgne og hele vejen op til berømte true-crime-sager som mordet på Olof Palme og John F. Kennedy og mysteriet om den forsvundne pige Maddie McCann.
Tirsdag 19/3
René Rasmussen
Den vilde pilot fra Sydslesvig
Ved den store genforeningsfest på Dybbøl i 1920 fløj en flyvemaskine ind over Kongeskansen og nedkastede et Dannebrogsflag. Det blev allerede i samtiden spekuleret over, hvem piloten var og om det mon var for at genere H.P. Hanssen, der netop holdt sin tale i samme øjeblik? Piloten var sønderjyden Christian L. Johannsen. Han var født i Bylderup sogn, men opvokset i Aabenraa, Flensborg og Hanved, hvor han fløj første gang allerede i 1911 i en hjemmebygget flyvemaskine. Under Første Verdenskrig var han tysk krigsflyver på Vestfronten, og efter verdenskrigen var han pilot i Danmark, hvor han under navnet ”Sønderjyden” fløj opvisninger, taxiflyvning, faldskærmsudspring og almindelig ruteflyvning.
Kursusdetaljer
850 kr./person
Underviser
Sanne Juhl
850 kr./person
Tilmeld kursus