Højskoleformiddage - Esbjerg

Torsdag 3/10
Ruth Østergaard
Tør du danse med døden for en aften
Ruth har været sygehuspræst på Aalborg Uni­ver­si­tets­ho­spi­tal i 20
år og har der haft utallige samtaler med døende og deres pårørende. Derfor ved hun en del om, hvad der typisk er på færde af tanker, følelser og eksistentielle overvejelser når livet nærmer sig sin afslutning. Foredraget vil komme omkring hvordan vi bliver bedre til at tale sammen om døden og forholde os til det, at vi skal dø. Foredraget er tænkt som oplæg til debat.


Torsdag 10/10
Bitten Holmsgaard
Op­da­gel­ses­rej­sen­de
Når vi taler om op­da­gel­ses­rej­ser, tænker vi tit på de store og epokegørende. Som dengang Columbus opdagede Amerika. Eller Marco Polo, som den første europæer rejste tværs gennem Asien til Kina. Men hvis vi er opmærksomme, består vores såkaldte almindelige liv også af store og små op­da­gel­ses­rej­ser. Og vi kan endda få endnu mere eventyr ind i vores hverdag med en ganske lille indsats. På underholdende vis kommer du på ekspedition med de allerstørste op­da­gel­ses­rej­sen­de fra ver­dens­hi­sto­ri­en. Men du følger også i fodsporene på nogle af de mindre kendte. Det hele bliver krydret med Bitten Holmsgaards egne større, mindre og lattervækkende eventyr.

Torsdag 24/10
Asbjørn S Bruhn
Alaska når frosten bider
Stjernevrimlen tændes på him­mel­hvæl­vin­gen, natten og kulden kommer med nådesløs styrke. Kulden mærkes helt ind til rygmarven. Frosten bider og den sætter spor, og det er sporene jeg følger. Sporene efter polarforskerne, pelsjægerne, slædekuskene, guldgraverne og eventyrene. Sporene har ført mig og mine ski til alle landene nord for polarcirklen. Med spændt træ og en meter sne under fodsålerne og ryggen vendt mod syd, kæmper jeg mig frem på Iditarod sporet, til bjergene, til tundraen, til Yukonfloden og helt ud til Beringshavet på kanten af verden. Sporet følger den gamle guldgraverrute fra Anchorage til Nome og giver genlyd fra hård­t­ar­bej­den­de hundespand og deres hårdt prøvede slædekuske. Alaskas natur ridser stilheden ind i min knoglemarv. Jeg står stille på tundraen og lytter. Ørerne fanger mine hjerteslag - dunk, dunk, dunk. Jeg lytter igen - helt stille. Den eneste lyd er blodet, der suser i mine øregange. Mit eneste selskab er stjernevrimlen, der blinker optimistisk ned til mig. Sådan står jeg alene, uden en lyd. Fuld af taknemlighed. Taknemlig og iskold.

Torsdag 31/10
Christian Friis
Israel
Landområdet Israel, der tidligere hed Palæstina, er såvel en levende, moderne stat som et land, der historisk trækker tråde flere tusinde år tilbage i tiden. Fra den bibelske periode gennem talrige kulturer og rigers påvirkninger til den nyere tid, zionismens fremkomst og endelig proklamationen af staten Israel i 1948. Foredraget sætter fokus på den nyere tid og for­ud­sæt­nin­ger­ne for staten, der stadig udgør et kernepunkt i den mellemøstlige konflikt.


Torsdag 7/11
Lena Bjørn
Løgnehistorier fra mit liv
I kender det godt – vi lyver altid lidt, smører lidt tykt på, når vi fortæller om noget vi har oplevet. Nå ikke? I lyver aldrig?
Det gør jeg – altså lyver. Jeg har til gengæld besluttet, at enten taler jeg sandt – eller også lyver jeg så stærkt som en hest kan rende.
I ”Løgnehistorier fra mit liv” fortæller jeg 6-8 historier fra mit liv. Halvdelen af historierne er sande og halvdelen er løgn. Det er så op til jer, kære publikum, at gætte, hvad der er hvad.
Og det er ikke helt enkelt. Jeg fortæller historier fra mine ophold i fjerne lande, som Uganda, Afghanistan og fra en kongelig arbejdsplads. Det, der lyder helt tilforladeligt, kan godt være løgn, ligesom det, der lyder langt ude, godt kan være sandt.

Torsdag 14/11 (OBS - Denne er på Hededammen 5)
Erik Lindsø
Livsglædens nødvendighed
Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen! Jeg har samlet på historier om glædesspredere og skrevet en hel bog om dem. Det var derfor, jeg begyndte at gå med hat, så jeg kan tage den af, når jeg møder dem. Bogen hedder "Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder". Foredraget bygger på bogen, og er et muntert, livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går. De sidste har jeg døbt de lang­tids­skuf­fe­de eller de be­kym­rings­pa­ra­te. Det er når denne tilstand af le­ve­brød­spe­s­si­mis­me rammer os, at vi har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Vi tror, det er nemt at være glad. Men der er ikke noget, der er nemmere at lade være med. Glæden kommer ikke af sig selv. Man må lave opsøgende virksomhed. Hvis der ikke er noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til. Ved at leve livet, erfares det, men ved at elske livet forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det handler mit foredrag om. Foredraget en poetisk rundrejse i livsglædens, smilets og den muntre alvors univers.


Torsdag 21/11
Leo Schmidt
Athos
Et område i Grækenland omgærdet af mystik. Foredraget er fortællingen om en pilgrimsrejse med ophold på tre forskellige klostre på halvøen Athos, et område der er omgærdet af mystik, hvor kvinder aldrig har haft adgang, hvor kræft er en meget sjælden sygdom, og hvor munkenes gen­nem­snitsal­der er høj. Munkene er vegetarer. Bøn og faste udfylder en stor del af munkenes daglige liv. Athos er den græsk ortodokse kirkes område. Det er selvstændigt, men dog en del af Grækenland.


Torsdag 28/11
Emil Møller Christensen
Astrid og Bjarne Henning Jensen
Det er sjældent, at et ægtepar bliver filmskabere sammen. Men Astrid og Bjarne Henning-Jensen er en undtagelse. De kommer til Nordisk Film under Besættelsen og markerer sig hurtigt som nogle nytænkende og banebrydende fil­min­struk­tø­rer. Med baggrund i do­ku­men­tar­fil­men formår de at føre en helt ny og mere realistisk tone ind i dansk spillefilm – en tone, der både er med til at pro­fes­sio­na­li­se­re filmsproget og som sætter dansk film på det internationale landkort. Det sker ikke mindst med Astrid og Bjarne Henning-Jensens filmatisering af Martin Andersen Nexøs Ditte Menneskebarn – et filmværk, der siden er blevet legendarisk. Det er samtidig historien om to unge ildsjæle, som har en stærk social ret­fær­dig­heds­sans. Dette sociale engagement ses klart i deres film, hvor udsatte menneskers liv og skæbne ofte sættes i fokus. Foredraget er ikke mindst en fortælling om at være skabende filmkunstner i en tid, der påvirkes af Be­sæt­tel­ses­ti­den og dets ufred. Det er fortællingen om en tid, hvor det at være kvinde i filmbranchen er en sjældenhed, men hvor Astrid Henning-Jensen med stort gåpåmod, idérigdom og stærk film­for­nem­mel­se arbejder sig frem i geledderne og viser sit værd som en klog og kyndig filmfortæller.


Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.


Kursusdetaljer

Hovedbiblioteket, Nørregade 19, 6700 Esbjerg
Torsdag, 10:00 - 12:00
24 lektioner, 8 mødegange
Torsdag 3. oktober, 2024
Hold nr.: 1124211000

850 kr./person

120 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Allan Laursen

Jeg hjælper til som foredragsvært, har undervist i IT
Microsoft produkter. Undervist på Rybners i Esbjerg igennem AOF, undervist på Danish Crown i Herning. Arbejdet med CD ord og Tab Speak choice. Sidder som it chef i 8 år.


850 kr./person

Tilmeld kursus