Højskoleformiddage - Esbjerg
Torsdag 25/1
Adam Bak
Jellingdynastiets bedrifter – magt og ret i vikingetidens Danmark.
Harald Blåtand og hans forældre, Gorm den Gamle og Dronning Thyra, var grundlæggerne af Jellingdynastiet. De overtog magten i løbet af 900-tallet efter et kaotisk århundrede med interne magtkampe på kryds og tværs i Nordeuropa. Harald Blåtand gennemførte vidtrækkende forandringer i det danske samfund inden for nogle få årtier. Foredraget vil gennemgå de store begivenheder der fører til at Danmark får en centraliseret kongemagt og en ny statsreligion, samt konsekvenserne af disse beslutninger.
Torsdag 1/2
Kurt Leth
Om krøllede typer, originaler og fantaster
Hvad Kurt har mødt af spændende mennesker igennem årene er ikke småting. Anekdoter om almindelige mennesker og fortællinger om mennesker højt på strå. Et socialt, festligt, folkeligt og berigende foredrag for unge om for ældre. Et helsende break i hverdagen og livets alvor.t har mødt af spændende mennesker igennem årene er ikke småting. Anekdoter om almindelige mennesker og fortællinger om mennesker højt på strå. Et socialt, festligt, folkeligt og berigende foredrag for unge om for ældre. Et helsende break i hverdagen og livets alvor.
Torsdag 8/2
Arne Tubæk Naamansen
New Zealand
Det eventyrlige New ZealandDet eventyrlige New Zealand
I et land langt, langt borte findes der et paradis. Landet er ungt og har ingen farlige dyr, men nogle yderst venlige indbyggere. Naturen er varieret, og hele tiden mødes du af grønne, frodige og skiftende landskaber. Landets navn er New Zealand, og det ligger så langt væk fra Danmark, som du kan komme. Et land som indtil for få årtier siden var næsten ukendt i den brede danske befolkning.
Befolkningen er meget imødekommende, og som besøgende får du indtryk af, at de bare har ventet på, at du skulle komme forbi. New Zealand har en kort historie med polynesiske og europæiske rødder, et spændende møde mellem flere kulturer samt tre officielle sprog, men hvilke? Hvad er det egentligt for et land, der ligger så langt væk, og på mange områder fremstår som meget lig Danmark.
Torsdag 22/2
Ole Blædel
Et halvt år i Gestapos kløer
Baseret på sin anmelderroste bog Et halvt år i Gestapos Kløer fører Ole Blædel publikum igennem sin morfars historie som fange i tysk koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Det er en historie om at tage en beslutning om, at gøre noget, og om at træffe nogle valg, og særligt et skæbnesvangert valg, der fik voldsomme konsekvenser. Ole Blædel er uddannet journalist og har specialiseret sig i den personlige fortælling og den danske modstandskamp under Anden Verdenskrig. Et halvt år i Gestapos kløer er hans debut som forfatter. Når ikke han skriver om krigen og modstandskampen holder han foredrag om emnet og er tillige guide i Frøslevlejren, hvor han formidler lejrens historie som tysk fangelejr under krigen.
Torsdag 29/2
Lean Pejtersen
Kunstig intelligens
Først overtog maskinerne håndens arbejde, nu træder vi over tærsklen til en epoke, hvor maskinerne, i form af kunstig intelligens som ChatGPT, også bejler til åndens arbejde. Maskinen kan skrive, og det er skræmmende, især for en, der som jeg lever af at gøre netop det. I min søgen efter trøst spurgte jeg ChatGPT, hvad dens største svagheder er som skribent. Humor og poesi, svarede den.
Torsdag 7/3
Ditte Kolbæk
Landstormen
Landstormen – den spæde begyndelse til hjemmeværnet
Danmark er ”Et lille land, og dog så vidt om jorden end høres danskens sang og mejselslag”, ja, der blev mejslet masser af guld på Første Verdenskrig: Gullaschbaronerne blev forgyldt af dåsemad til soldaterne i skyttegravene, stutterierne skovlede penge ind på eksport af heste til den tyske hær, og rederierne skabte hækbølger af guld på verdenshavene for fragtrater, der tog himmelflugten. Ved krigens afslutning var det forbi. Brændsels-og fødevarepriserne steg i Europa, og Danmarks største bank, Landmandsbanken, var lige ved at krakke i 1922. Krigen var slut, og skatteindtægterne skrumpede ind, så staten skar ned på udgifter til hæren og flåden – med 51%. Samtidig ville regeringen vise, at Sønderjylland skulle beskyttes mod syd. Hvordan kunne man stille med et forsvar af Sønderjylland, når hæren blev mere end halveret?
Torsdag 14/3
Peer Kaae
3 er løgnerens tal
Der findes ikke gode løgnere, men kun dårlige lyttere... Peer Kaae er uddannet Statement Analytiker. I dette foredrag sætter han jer ind i teknikken, som både CIA og Den Israelske Efterretningstjeneste har udviklet til at gennemskue en løgner. På to timer får du alle redskaberne til at gennemskue bedrag – blot ved at analysere på de ord, som løgnerens hjerne vælger. CIA har nemlig afdækket en række mønstre i løgnerens sprog, som Peer Kaae sætter publikum ind i ved talrige eksempler. Peer Kaae vil med udgangspunkt i sin bestsellerbog ”3 Er Løgnerens Tal” også inddrage publikum - og vise statement-analysen i aktion - både i forhold til hverdagens løgne og hele vejen op til berømte true-crime-sager som mordet på Olof Palme og John F. Kennedy og mysteriet om den forsvundne pige Maddie McCann.
Torsdag 21/3
Jazz Med To
Kai Normann og jeg
Kai Normann Andersen er af tidens førende danske komponister. Han var egentlig bankmand, men kom tidligt i gang som komponist, og bidrog til film og revyer med iørefaldende melodier. En musikalskfortælling om Kai Normann Andersen og flere af hans kolleger i branchen. Der er anekdoter og gode melodier i luften, leveret med spilleglæde og engagement.
Kursusdetaljer
850 kr./person
Underviser
Allan Laursen
850 kr./person
Tilmeld kursus