Højskoleformiddage - Esbjerg
Torsdag 23/1
Erik Lindsø
Livet er en historie værd
"Livet bliver til, når det bliver fortalt, men det bliver også til at forstå," siger Erik Lindsø, forfatter til en bog om livshistoriens nødvendighed. I sit foredrag præsenterer han både personlige og litterære eksempler, der illustrerer, hvordan vores liv får mening, når vi ser det som en fortælling. Lindsø forklarer, at mennesket har en unik evne til at skabe og fortælle historier, og at disse historier bærer en trøst. Med et citat fra Karen Blixen siger han: "Når vi fortæller, sætter vi noget sammen, der er gået i stykker." Uanset om vi kommer fra en urolig familie, hjælper fortællinger os med at finde sammenhæng og mening i livet. Hver livshistorie rummer beretninger om tro, håb og kærlighed – de største temaer i vores liv. Vi væver vores glæder og sorger ind i hinanden, så livet giver mening, både når det leves og forstås. Lindsø understreger, at ved at dele vores livshistorier skaber vi relationer og fællesskaber. "Skæbnefællesskaber er de stærkeste," siger han. "Selv hvis du forlader mig, vil de historier, vi har delt, altid forblive." Kom og oplev, hvordan fortællinger kan forvandle vores liv og styrke vores forbindelser til hinanden!
Torsdag 30/1
Frederik Strand
Jagten på morderne stopper aldrig
De fleste kriminalsager enten opklares forholdsvis hurtigt eller henlægges som uopklarede. Enkelte sager bliver dog, efter i en periode at være lukket eller henlagt som uopklarede, genåbnet og opklaret. Hvorfor bliver kriminalsager imidlertid genåbnet? Er det tilfældigheder? En ihærdig politiindsats eller nye forbrydelser? Hvad revitaliserer de ”døde” sager og fører dem til deres opklaring – og er en genåbnet sag altid ubetvivleligt opklaret. Frederik Strand er museumsleder på Politimuseet og ph.d. i politihistorie. Han har her dertil skrevet en lang række bøger – herunder ”Jagten på morderne stopper aldrig” om genåbnede kriminalsager.
Torsdag 6/2
Ole Caspersen
Personligheder blandt folk og fæ
Personligheder blandt folk og fæsom jeg har mødt i min tid som dyrlæge og som filmskuespiller En perlerække af morsomme og finurlige anekdoter fra et langt liv som landpraktiserende dyrlæge og som filmskuespiller i Frelles film ”Onkel”. Kom og få rørt lattermusklerne.
Torsdag 20/2
Alex Thomsen
Miraklet fra Stalins Gulag
Oplev en stærk fortælling om overlevelse og mod, når Alexander Hans Peter Thomsen deler sine forældres utrolige historie fra 2. verdenskrig og efterkrigstiden. Den danske læge Alexander Thomsen og hans lettiske kone Olite Priede blev efter krigen fanget i en brutal virkelighed af russiske fængsler og Gulag-lejre. Midt i fangenskabet, i Gorniak-lejren, blev deres søn Alexander født d. 19. december 1950. Med udgangspunkt i sin fars bog – nu i en ny udgave – vil Alexander Hans Peter Thomsen kaste lys over en vigtig, men ofte glemt del af historien. Kom og hør denne gribende beretning om menneskelig styrke, der bør mindes, så tragedien aldrig gentager sig.
Torsdag 27/2
Anja Kjølby
Tove Jansson
Oplev den magiske verden skabt af Tove Jansson – en kvinde, der ikke blot er kendt som skaberen af de elskede børnebøger om Mumidalen, men også som en talentfuld kunstner med store drømme. I dette inspirerende foredrag dykker vi ned i Tove Janssons liv, der begyndte i et kunstnerhjem i Helsinki, hvor hun fra en tidlig alder blev omgivet af kreativitet. Vi udforsker hendes rejse fra at være en ambitiøs kunstmaler til at blive en af de mest elskede forfattere i sin tid. Lad dig fascinere af Janssons kunstneriske virke og hendes fantastiske forfatterskab, hvor hun formåede at flette eventyrlige fortællinger sammen med dybe livsindsigter. Kom og hør, hvordan denne ekstraordinære kvinde satte sit præg på litteraturen og kunsten, og hvordan hendes værker fortsat inspirerer generationer i dag!
Torsdag 6/3
Linda Lassen
Sædekorn og soning
Oplev en rørende og dybt menneskelig fortælling om et usædvanligt bånd mellem to kvinder på hver sin side af historien. Foredraget udforsker den gribende relation mellem Anna Lorenzen, dømt for landsforræderi efter Anden Verdenskrig, og fængselspræsten Ruth Vermehren, som blev hendes støttende hånd i en mørk tid. Da Annas dødsdom blev omstødt til livstid, fandt hun hos Ruth en helt særlig støtte, som gav hende mod til at udholde årene i fængslet. Ruth, der blev ordineret som præst i 1948, tjente som fængselspræst i næsten 30 år og formåede at finde medmenneskelighed i selv de sværeste skæbner. Efter sin løsladelse brugte Anna de næste 30 år af sit liv på at hjælpe krigsskadede børn i Tyskland, og hun bevarede kontakten med Ruth indtil Ruths død i 1983. Inspireret af romanen Anna og Ruth – Den nazidømte og fængselspræsten stiller foredraget stærke spørgsmål om ondskab, tilgivelse og soning. Kan venlighed og menneskelig forståelse ændre en persons livsbane? Kom og få indsigt i en livsbekræftende historie, der minder os om medmenneskelighedens kraft, selv under de mørkeste omstændigheder.
Torsdag 13/3
Jimmy Gørtz
Det er bag masken
Kom og hør Jimmys stærke historie om at vokse op i en verden af svigt og vold. Født under svære omstændigheder og opvokset med en voldelig far, lærte Jimmy tidligt at kæmpe for sig selv og sin lillebror.
I dette foredrag deler han sine barske, men inspirerende erfaringer om modstandsdygtighed og om at finde styrke midt i mørket. En opløftende fortælling for alle, der ønsker indblik i, hvordan håb og vilje kan overvinde selv de mest udfordrende livsbetingelser.
Torsdag 20/3
Kamilla H Bendtsen
Bæveren
I 1999 skete der noget vildt i dansk natur!
Efter mere end 2000 års fravær bragte man bæveren tilbage.
Først til Klosterheden i Vestjylland, senere til Arresø i Nordsjælland.
I dag breder dyrene sig, og flere og flere danskere stifter bekendtskab med bæveren. Dog er bæveren stadig et forholdsvist nyt dyr i Danmark, vi kender den ikke godt endnu.
I dette foredrag kan du blive klogere på Europas største gnaver:
Hvad er bæveren for et dyr? Hvordan lever den? Hvordan påvirker den naturen?
Og hvorfor valgte vi overhovedet at genudsætte dyrene herhjemme?
Hvad sker der i naturen nu, hvor bæveren atter svinger med halen i de danske vandløb.
Foredraget ledsages af en kavalkade af helt unikke billeder fra det danske bæverland i Jylland og på Sjælland.Foredragsholdere er naturfotograf Mikkel Jézéquel og journalist Kamilla Husted Bendtsen.Sammen driver de Alopex Media i Vestjylland. Firmaet beskæftiger sig med naturformidling.
Parret er netop nu aktuel med bogen ”Bæveren i Danmark”, den første danske fagbog om bæveren.
Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.
Du kan også købe enkelt billetten online:
- Klik på 'Tilmeld Kursus'.
- Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
- Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
- Fortsæt derefter til bekræftelsen.
- Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.
Kursusdetaljer
Salget er lukket
Underviser
Allan Laursen
Jeg hjælper til som foredragsvært, har undervist i IT
Microsoft produkter. Undervist på Rybners i Esbjerg igennem AOF, undervist på Danish Crown i Herning. Arbejdet med CD ord og Tab Speak choice. Sidder som it chef i 8 år.
Samme kursus på andre tidspunkter
- Torsdage, 10:00 - 12:00Vis kursus
Salget er lukket
Afsluttet