Højskoleformiddage - Christiansfeld

Torsdag 25/1
Kurt Leth
Om krøllede typer, originaler og fantaster
Hvad Kurt har mødt af spændende mennesker igennem årene er ikke småting. Anekdoter om almindelige mennesker og fortællinger om mennesker højt på strå. Et socialt, festligt, folkeligt og berigende foredrag for unge om for ældre. Et helsende break i hverdagen og livets alvor.t har mødt af spændende mennesker igennem årene er ikke småting. Anekdoter om almindelige mennesker og fortællinger om mennesker højt på strå. Et socialt, festligt, folkeligt og berigende foredrag for unge om for ældre. Et helsende break i hverdagen og livets alvor.

Torsdag 1/2
Hans-Christian Davidsen          
Litteratur i grænselandet
Efter årtu­sind­skif­tet og især i perioden fra 2010 til 2020 er der sket et boom i udgivelsen af skønlitteratur der tager afsæt i det dansk-tyske grænseland. fortæller jeg om den bunke af spændende romaner, der tager afsæt i Sønderjyllands og Sydslesvigs omtumlede historie: Krigen i 1864, Sønderjylland under tysk herredømme, Genforeningen i 1920, de to verdenskrige og de nationale mindretal på begge sider af grænsen.

Torsdag 8/2
Steen Jørgensen
Hans Horn
Historien om Hans Horn den ukendte kunstner med den be­mær­kel­ses­vær­di­ge historie. En stærk beretning om en ung tysk soldat under anden verdenskrig der ender som en vellidt dansk læge i Padborg En mand med markante ar på både krop og sjæl, der har forsøgt at overleve både under og efter en verdenskrig. Hans Horn er også en multikunstner som ved siden af sin lægegerning spillede musik og skrev. Og selvom at, det er også er kunsten der er om­drej­nings­punk­tet for fortælling, er det umuligt at skille kunsten og Hans Horns livshistorie fra hinanden.

Torsdag 22/2
Lilian Hjorth-West
Thit Jensen
Det over 100 år siden kvinderne fik stemmeret. Grund­lovs­æn­drin­gen i juni 1915 ændrede historien i Danmark. Thit Jensen var en af kvinderne der banede vejen, og det er på sin plads at sende en kærlig tanke til HELE DANMARKS THIT. Hun oplevede at Danmark tog hende til sig, men hun havde også oplevet hvor svært det var at gå foran. Hun blev udskældt og hun følte sig ramt. Men hun var stærk, modig og en meget veltalende person. Udover at holde foredrag og skrive om kvindernes vilkår, skrev hun historiske romaner og var i mel­lem­krig­sti­den den mest læste danske forfatter. Hvem var denne Thit Jensen der voksede op i den lille by Farsø i Himmerland? Hun var en flamme!

Torsdag 29/2
Hans Peter Rasmussen
To store, danske vi­den­skabs­kvin­der Inge Lehmann og Marie Hammer
To store, danske vi­den­skabs­kvin­der
To kvinder, der måtte kæmpe hårdt imod fordomme og chauvinisme for at blive anerkendt som de fremragende forskere de var. Men som begge til sidst blev verdensberømte – måske knap så meget i Danmark?? Det er først og fremmest fortællingen om nogle seje og modige kvinder, der insisterede på at være mænds jævnbyrdige. Inge Lehman, kvinden, der opdagede Jordens indre kerne. Den danske matematiker og jord­s­kælvs­for­sker Inge Lehmann kæmpede mod datidens patriarkalske sindelag – og måtte i årtier vente på at få anerkendelse for sin banebrydende videnskabelige forskning. Denne førte til en helt anden forståelse af jordens indre – og det har en meget stor betydning for moderne videnskab.
Marie Hammer, en forsker uden job og bevillinger, men verdensberømt. Hun er en usædvanlig skikkelse i dansk forsk­nings­hi­sto­rie. Hjemmegående husmor med fire børn og samtidig ulønnet zoologisk forsker og op­da­gel­ses­rej­sen­de, der udgav 40 afhandlinger og identificerede 1.000 nye arter af mosmiden. Dermed var hun bl.a. med til at bevise Kon­ti­nen­tal­drif­ten – at hele jordens faste overflade engang var ét stykke, men så drev forskellige steder hen.

Torsdag 7/3
Tom Specht
Prinsen som fik prinsessen - men ikke det halve kongerige
I 1866 blev prins Christian af Augustenborg gift med dronning Victorias datter, prinsesse Helenena af England, og det åbnede nye perspektiver for den au­gu­sten­borg­ske hertugslægt oven på deres ”fornedrelse” og tab af ejendomme i forbindelse med det slesvig-holstenske oprør 1848-50. I foredraget tegnes et billede af dette særegne ægteskab, som i meget høj grad var underlagt dronning Victorias ”luner”. Ligeså trækkes der også linjer til dette ægtepars børn, hvoraf den yngste af sønnerne, prins Albert, var den sidste bærer af titlen ”Hertug af Augustenborg”.

Torsdag 14/3
René Rasmussen
Den vilde pilot fra Sydslesvig
Ved den store gen­for­e­nings­fest på Dybbøl i 1920 fløj en flyvemaskine ind over Kongeskansen og nedkastede et Dannebrogsflag. Det blev allerede i samtiden spekuleret over, hvem piloten var og om det mon var for at genere H.P. Hanssen, der netop holdt sin tale i samme øjeblik? Piloten var sønderjyden Christian L. Johannsen. Han var født i Bylderup sogn, men opvokset i Aabenraa, Flensborg og Hanved, hvor han fløj første gang allerede i 1911 i en hjemmebygget flyvemaskine. Under Første Verdenskrig var han tysk krigsflyver på Vestfronten, og efter verdenskrigen var han pilot i Danmark, hvor han under navnet ”Sønderjyden” fløj opvisninger, taxiflyvning, faldskærms­ud­spring og almindelig ruteflyvning.

Torsdag 21/3
Anja Robanke
Mit rullende liv i en autocamper
I dette billedlige foredrag giver jeg en unik indsigt i mit minimalistiske liv og den meget anderledes hverdag jeg lever, efter at have sagt farvel til mit hus, min bil og solgt alle mine ejendele, der ikke var plads til i min autocamper. Inspirationen til min markante livs­stils­æn­dring, blev født af flere længere rejser til Island, som blev muliggjort af en chef, der gav mig frie rammer. Her så jeg hvad der i praksis kunne fungere i forhold til livsstilen, ”Work & Travel”. I dag lever jeg min drøm – til stor glæde for mig selv og de mennesker, der følger mig på de sociale medier og er inspireret af den livsstil, jeg aktivt har opsøgt og løbende poster om. Ambitionen for mig er ikke, at hele den danske befolkning skal gøre som mig. Mit håb er at kunne inspirere til, at vi alle får det bedste ud af vores liv og udlever vores drømme. Det kræver mod, handlekraft og afsavn – man må være klar til at udfordre mageligheden. Foredraget giver svar på mange af de spørgsmål, der helt naturligt melder sig, når deltagerne forestiller sig, at det var dem selv, der rejste alene ud i verden på 4 hjul:  Er du aldrig bange? Føler du dig ikke ensom? Har du en plan for hvor du skal hen? Er livet på landevejen udelukkende lyserødt, eller melder hverdagens sig også, selvom du sidder i solen på en bjergtop – og ikke skal møde fysisk op på et arbejde mandag morgen? Jeg tager jer med på eventyr og hele foredraget er fyldt med billeder og videoklip.


Kursusdetaljer

Seniorhuset, Skolevej 10, 6070 Christiansfeld
Torsdag, 10:00 - 12:00
24 lektioner, 8 mødegange
Torsdag 25. januar, 2024
Holdnr.: 4724111001
Center Sydjylland

850 kr./person

45 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Kirsten Krogh

850 kr./person

Tilmeld kursus