75 år med NATO - hvad nu?
NATO efter det amerikanske valg
NATO har af flere været udråbt som verdens stærkeste forsvarsalliance og har dannet den sikkerhedspolitiske ramme om Europas og Danmarks sikkerhed de sidste 75 år. Krigen i Ukraine og de interne spændinger mellem en uforudsigelig amerikansk linje og de europæiske landes nuværende fodslæben har dog været med til at sætte alliancen under pres.
I to på hinanden følgende forelæsninger sætter Rasmus Brun Pedersen fokus på NATOs udvikling og gør status på den transatlantiske relation efter det amerikanske præsidentvalg den 5. november og den forventede udpegning af den nye generalsekretær.
Den første forelæsning sætter fokus på, hvilken rolle og funktion organisationen har spillet for hhv. USA og europæerne, og hvordan alliancen har søgt at håndtere de forskellige ønsker om, at NATO på den ene side skal levere regional europæisk sikkerhed og samtidig være et nyttigt globalt redskab for amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Grundlæggende fungerer NATO ved, at USA leverer atomar og konventionel afskrækkelse gennem de amerikanske kapaciteter, men hvad er det, amerikanerne kræver til gengæld, og hvordan agerer europæerne i en situation, hvor deres østgrænse for alvor er truet?
Den anden forelæsning sætter fokus på nogle af de aktuelle spændinger internt i alliancen. Overordnet kommer udfaldet af det amerikanske valg til at påvirke hele NATO-rammen. Oplægget vil sætte fokus på forskellige scenarier for det fremtidige samarbejde. Frygten er, at valget for alvor kan forværre nogle af de eksisterende interne konfliktlinjer mellem de europæiske allierede. Fokus ligger her på dynamikkerne mellem Frankrig, Tyskland, Polen, Tyrkiet og Storbritannien, men også på uenighederne mellem øst, nord og syd og på, hvordan man i alliancen håndterer lande som Ungarn og Slovakiet, der på en række områder optræder som trojanske russiske heste. Hertil kommer hele samspillet mellem NATO og EU, hvor krigen i Ukraine har vist, at der er behov for øget samarbejde og koordination.
Samlet set vil de to forelæsninger sætte fokus NATO og den sikkerhedspolitiske situation i en tid, hvor alliancen er presset internt og eksternt. De vil derfor klæde os på til at forstå historiske, aktuelle og fremtidige udviklinger i NATO og den transatlantiske relation.
BIO
Rasmus Brun Pedersen er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og har en ph.d. i international politik. Han forsker i dansk og europæisk sikkerhedspolitik med særlig interesse i relationerne og samspillet med USA og betydningen af den transatlantiske dimension for dansk og europæisk sikkerhed.
Kursusdetaljer
75 kr./person
Underviser
Rasmus Brun Pedersen
75 kr./person
Tilmeld kursus