På tidsrejse i Ruinerne under Christiansborg

Tag med på en spændende tidsrejse i dybet under Christiansborg Slot på Slotsholmen, hvor hvileløse sjæle kaster deres lange, mørke skygger rundt i ruinen.
Måske mærker I det kølige pust fra en af de mange, der aldrig slap ud fra et af de dystre fangehuller i Blåtårn ligesom Leonora Christina, der efter sigende stadig vandrer rundt i de blafrende lysskær.

Under Chri­sti­ans­borgs Slot findes de ca. 3000 m2 borgruiner fra Absalons Borg og Københavns Slot. Gennem middelalderen beskyttede borgen den blomstrende handelsby København mod fjendtlige angreb, som ofte kom fra Hansestæderne.
Saxo fortæller, at Absalon opførte sin nye bispeborg fra 1167. Da den i 1368 var ca. 200 år gammel, blev København angrebet af det tyske Hanseforbund. De brændte byen af og afsluttede angrebet i 1369 med at rive Absalons Borg ned. Rundt om den nedrevne borg gravede man en stor voldgrav og smed jordfylden oven på ruinen af Absalons Borg. På toppen af denne blev Københavns Slot opført, og den nye borg stod færdig i 1380-erne.
Gennem tiden fik Københavns Slot en masse om- og tilbygninger, indtil det til sidst ikke kunne bære mere. Så i 1731 rev Christian 6. slottet ned og opførte i stedet et smukt barokslot, som blev kaldt for Christiansborg Slot. 
I middelalderen fungerede en borg som et helt lille samfund, der skulle kunne overleve en længere tids belejring. Derfor var det blandt andet vigtigt at have gode brønde, forrådskamre m.m. I ruinerne fra Absalons Borg ses stadig rester af øko­no­mi­byg­nin­ger­ne (bagers, bryggers og stegers) samt tre brønde. Vi stopper ved afløbet fra en "hemmelighed", og forestiller os den ikke så liflige duft fra datidens lokummer. Vi ser ruinen af Bagertårnet, som frem til midten af 1500-tallet også fungerede som krudttårn. Og vi ser nogle fornemme granitsøjler fra en af borgens fornemme bygninger. 
Inden I slipper ud af Ruinens mørke, stopper vi ved  Blåtårn, som var et berygtet fængselstårn på Københavns Slot. Her skal I høre om de uhyggelige, mørke og fugtige fangehuller med navne som Troldhullet og Den mørke Kirke, hvor politiske fanger og andre kriminelle ofte sad indespærret i mange år - og selvfølgelig om kongedatteren Leonora Christina, der var kongefamiliens personlige fange i næsten 22 år.

Kursusdetaljer

Christiansborg, Rigdagsgården, 1218 København K
Lørdag, 10:30 - 12:00
1 lektioner, 1 mødegang
Lørdag 23. november, 2024
Hold nr.: 24222651

269 kr./person

7 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Hanne Fabricius

269 kr./person

Tilmeld kursus