Kanaltur - det usynlige København

Normalt fortæller guiderne om alt det, du ser, når I sejler gennem Københavns inderhavn og kanaler.
Men dét gør Hanne altså ikke..... I stedet skal I høre fabelagtige, fantastiske og finurlige historier om middelalderens og renæssancens havneområder.
Vi mødes på Ved Stranden ved Canal Tours mole lige overfor Christiansborg.
Jo hurtigere I kommer i båden, des hurtigere kommer vi af sted, da vi kun har båden i præcis en time.

Vi sejler forbi Holmens Kirke og Børsen, som begge tilskrives Christian den 4. Men Holmens Kirke blev allerede opført i 1562-63 af hans far Frederik den 2. som ankersmedje til Bremerholm skibsværft.
Ved øen Bremerholm samlede Kong Hans den danske orlogsflåde fra 1510, og her lå orlogsskibene frem til begyndelsen af 1600-tallet, hvor de flyttede over i Christian den 4.s nye Tøjhushavn. Dog fortsatte området med at være skibsværft frem til 1856.
Vi fortsætter over mod Operaen, hvor man under udgravningerne til Operahuset fandt tre skibe, der tolkes som resterne af en skibsspærring fra 1428. Vi sejler gennem Holmen (Nyholm), som efterhånden overtog orlogsflåden og dens funktioner fra hhv. Bremerholm og Tøjhushavnen.
BEMÆRK: Det er ikke muligt at fortælle hele Holmens historie, da det er forbudt at sige noget, mens vi sejler gennem et stykke af Holmen med de nye boliger og beboere, som ønsker stil­lezo­ne­om­rå­der.
Efter Holmen går turen tilbage til kø­ben­hav­ner­si­den mod Kastellet og Toldboden, der er en del af Christian den 4.s Ny-København.
I 1628 flyttede Christian den 4. Toldboden fra Knippelsbro og ud til det nuværende toldbodsområde og gik i gang med at etablere en ny bydel. Det betød mindst en tidobling af inderhavnens areal og en fordobling af selve København.
Vi krydser havnen igen og sejler gennem Chri­sti­ans­havns Kanal, hvor blandt andet det berygtede fængsel Tugt, Rasp og Forbedringshus lå.
BEMÆRK: Her skal vi også tie helt stille på et stykke af kanalen, fordi de nye tilflyttere ønsker stillezone midt i bydelen
Undervejs passerer vi Christian den 4.s hemmelige krigshavn ”Tøjhushavnen”, der i dag kan ses i Det kongelige Biblioteks Have.
Tøjhushavnen overtog funktionen fra Bremerholm, hvorefter orlogsskibene blev ekviperet fra Tøjhuset og Proviantgården, indtil funktionen fra 1690´erne flyttede over til Ny Holm.

Kursusdetaljer

Ved Stranden, Ved Canal Tours mole 4 eller 5, 1065 København K
Torsdag, 17:00 - 18:00
1 lektioner, 1 mødegang
Torsdag 27. juni, 2024
Hold nr.: 0724110160

260 kr./person

10 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Hanne Fabricius

260 kr./person

Tilmeld kursus