Garderhøjfortet - det største fort i Kbhs landbefæstning

I Gentofte ligger et imponerende be­fæst­nings­an­læg – faktisk det største fort i Københavns Landbefæstning. Det er ikke kun den imponerende størrelse, der adskiller Gar­der­høj­for­tet fra resten af Københavns befæstning - fortet har også en ganske usædvanlig begyndelse: Politikerne kan ikke blive enige om finansieringen, og en gruppe borgere tager affære og indsamler den svimlende sum af 1,7 millioner kroner – i en tid, hvor en øl koster fem øre – og sådan bliver Gar­der­høj­for­tet, ganske usædvanligt, opført ved hjælp af private midler.
Gar­der­høj­for­tet står næsten som da det blev nedlagt i 1920, og er udrustet med to kraftige 15 cm kanoner i det drejelige pansertårn, ob­ser­va­tions­tår­ne, mindre kanoner, maskingeværer i for­svin­ding­s­tår­ne og den glemte in­fan­te­ri­kas­ser­ne – og vi skal rundt og opleve det hele, ude som inde, med Gar­der­høj­for­tets lokale guide. Helt specielt er er det at komme til tops i fortets største kanontårn, der kan dreje 360 grader, og hvor vi selv kan prøve at skubbe tårnet i stilling. Pansertårnet er fuldt funktionelt, og det er herfra, under den tykke jernkuppel i højen, at de to store 15 cm kanoner affyres senere. Et brag af en oplevelse, der kun sker en gang om måneden – og som vi naturligvis skal se, høre og dufte – så du kan godt glæde dig.
Hvis du er lidt forbeholden over for krig, krudt og kugler, så er Gar­der­høj­for­tet så meget andet og giver et fantastisk indblik i en spændende tid i dansk historie. Turen er både for store og små og inkluderer entre, rundvisning og kanonaffyring. Efterfølgende er der mulighed for selv at gå rundt ude som inde, da entreen er betalt.

Kanonerne affyres kl. 12 (kun sidste søndag i hver måned).

Mødested: Gar­der­høj­for­tet, Garderhøjfort 4, Gentofte.

Turen egner sig desværre ikke for dårligt gående pga. kuperet terræn, og der skal kravles op ad trapper i kanontårnet. Gratis og tidsubegrænset parkering lige ved fortet og mulighed for tog til Jægersborg station. Mad kan medbringes.

Kursusdetaljer

Garderhøjfortet, Garderhøjfort 4, 2820 Gentofte
Søndag, 10:15 - 12:15
1 lektioner, 1 mødegang
Søndag 27. oktober, 2024
Hold nr.: 24222423

325 kr./person

25 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Marianne Bentzen

325 kr./person

Tilmeld kursus

Andre kurser/foredrag