Naturfilosofi

Behov for en ny na­tur­for­stå­el­se?

Hvad er natur?
I naturfilosofi skal vi tænke over spørgsmål, der omhandler naturen. Det er eviggyldige spørgsmål som, hvor grænsen mellem kultur og natur går. Hvad naturen overhovedet er. Om mennesket har en bestemt natur. Spørgsmål, som har altid optaget mennesket.

Men ud over disse klassiske spørgsmål så tvinger den tid, vi lever i, med konstant klimakrise og bi­o­di­ver­si­tetskri­se os til at overveje en række nye spørgsmål. For det første, hvad gik der galt i vores na­tur­for­stå­el­se, siden vi kunne nå til, hvor vi er nu? Har vi betragtet os selv som adskilt fra naturen?
Har vi følt os hævet over naturen? Har vi set naturen som intet andet end et redskab til økonomisk vækst?

En bæredygtig vision
For det andet må vi spørge os selv, om der kunne findes mere bæredygtige måder at tænke naturen på i fremtiden. Og der findes utroligt mange bud i denne tid på, hvordan en sådan ny na­tu­ro­p­fat­tel­se må se ud. Og det er særligt alle disse meget nye og radikale ideer om naturen, vi skal lære om i dette fag.

I vores søgen efter nye na­tur­for­stå­el­ser kommer vi til at tænke på naturen og på os selv på måder, som vi aldrig har gjort før. Vi skal fx diskutere, om det giver mening at tænke, at dyr, planter, ja, måske endda sådan noget som en sten, kan have en form for bevidsthed eller kan siges at handle. Vi skal overveje, om vi skal gå tilbage til ideen om, at alle ting er beåndede, eller til ideen om Moder Jord. Vi skal tænke over, om vi skal vi lade naturen helt være, eller om vi alle sammen skal styrte ud i naturen, så vi kan få et dybt og tæt forhold til den. Eller om vi skal tage vores nye rolle som Jordens herskere på os og gennem sådan noget som geoengineering aktivt forandre Jorden til det bedre.

Andre synsvinkler
Vi kommer selvfølgelig til at beskæftige os en del med filosofi, men man behøver ikke have beskæftiget sig med filosofi før, og vi kommer også til at anskue pro­blem­stil­lin­ger­ne fra et mere litterært og kunstnerisk perspektiv. Samtidig bliver det en del af faget, at vi skal lidt udenfor for at se, hvordan det egentlig påvirker vores tænkning at være i naturen.

Kort præsentation af mig:
Jeg hedder Anders Kjeldgaard Hansen, er 30 år gammel og cand.mag. i filosofi fra Aarhus Universitet. Jeg har tidligere undervist i filosofi på Rødding
Højskole. Jeg er medstifter og redaktør på det filosofiske online-tidsskrift Paradoks og er en engageret del af det danske filosofimiljø.

Anders kan kontaktes på 24840494 eller på mail andkjehan@gmail.com

 

 

 

Kursusdetaljer

Vangede Stationsbygning, Vangedevej 143, 2820 Gentofte
Torsdag, 19:00 - 21:00
22,5 lektioner, 9 mødegange
Torsdag 10. oktober, 2024
Hold nr.: 24269113

1.470 kr./person

14 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Anders Kjeldgaard Hansen

1.470 kr./person

Tilmeld kursus