Permakulturhave - Naturens kredsløb i haven


Der findes ikke to permakultur haver der er ens, og der kan være helt forskellige formål med haverne. 


For de fleste er det interessant at vide hvad man kan få ud af at lave en permakultur have og hvordan det gøres.


Det er helt klart at permakultur haver kan være meget forskellige og kan høj grad laves som det ønskes og altid ud fra de muligheder stedet og landskabet indbyder til.


 I nogle haver handler det om at producere så meget mad som muligt. Andre skal være et dejligt sted med masser af liv og natur, et naturområde. Begge dele er muligt og alle mulige forskellige blandinger med lidt af begge dele, er også muligt. Det er kun et spørgsmål om at lave den helt rigtige permakultur design plan, som gør det helt klart hvad det er muligt at lave og hvordan det kan laves. Det starter altid med at genetablere jordens mi­kro­bi­o­lo­gi­ske fødekæde.


I alle permakultur haver er det afgørende, at genskabe det naturlige biologiske kredsløb og opsamle regnvand, Alt biologisk materiale bliver genanvendt ligesom det sker helt af sig selv i naturen.


For at kunne genetablere naturens biologiske kredsløb, skal anvendes der så mange flerårige planter, som mulig i form af træer, buske, urter og grøntsager. Der dyrkes i 7 til 9 lag, hvilket ses i en naturlig skov. Samtidig er det vigtigt med så mange forskellige dyr som muligt, der også altid er en del af en per­maku­l­tur­ha­ven. Dyrene skal have direkte eller indirekte adgang til jorden i hele haven, hvert år. Når der er tale om parcelhushaver, hvor man måske ikke kan have høns eller andre nyttedyr, handler det om at tiltrække så mange af naturens vilde dyr, som muligt.


Alt regnvand fra hustag, drivhuse og lignende skal opsamles og der skal skabes et vandmiljø ved at lave små søer som er forbundet til hinanden, gennem overløb fra den ene sø til den anden i et lukket vandkredsløb. Søerne og vandkredsløbet skal ses som et trans­port­mid­del af energi og næringsstoffer i det biologiske kredsløb, som er grundlaget for alle permakultur haver. 


Helt grundlæggende handler det hele om at genopbygge jordens frugtbarhed ved at lave en fødevare produktiv kopi af, hvad naturen ville gøre af sig selv, hvis jorden blev efterladt uberørt.


Det tager tid, men ikke så lang tid som det gjorde for bare få år siden. Ved at anvende den nyeste biologiske viden, teknikker og teknologi kan en permakultur have etableres og fungerer på 2 til 3 år. Produktionen af grøntsager, urter og især frugt, bær, nødder, osv. vil fortsætte med at stige til haven er 20 til 30 år gammel.Kursusdetaljer

Slagelse Bibliotek, Stenstuegade 3, 4200 Slagelse
Onsdag, 19:00 - 21:00
1 lektioner, 1 mødegang
Onsdag 29. maj, 2024
Hold nr.: 7724111053

50 kr./person

21 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Leif Busk

50 kr./person

Tilmeld kursus