Slægtsforskning hos AOF

Er du nysgerrig på at finde ud af mere om dine rødder og forfædre? Så er et kursus i slægtsforskning hos AOF måske noget for dig. Hér dykker vi ned i historiske kilder, danske kirkebøger og rigsarkivet.

Hvad er slægts­forsk­ning?

Før i tiden tog det timevis at finde dokumenter i arkiver omkring grundop­lys­nin­ger om forfædre. Men internettet er blevet en guldmine af oplysninger, der med de rigtige værktøjer er nemmere at finde frem. Slægts­forsk­nin­gen er derfor blevet mere håndgribelig for enkelte personer i stedet for kun professionelle slægtsforskere. På et kursus i slægts­forsk­ning kan du lære alt om, hvordan du dykker ned i din slægtshistorie. Der er mange muligheder for at fortsætte det som en hobby. Om du er nybegynder eller øvet, så har vi hold til dig.

Slægts­forsk­ning er søgen efter oplysninger fra dine aner. Der er mange måder at søge på de mange oplysninger om ens forfædre, ofte er det også store mængder data.

Find kurser i slægts­forsk­ning her.

På et kursus i slægtsforskning lærer du især værktøjerne til:

  • Introduktion til gotisk håndskrift
  • Sy­ste­ma­ti­se­ring af de indsamlede oplysninger
  • Lære om grundlæggende kilder såsom kirkebøger, håndskrevne kilder og folketællinger.
  • Lære om supplerende kilder som skifter,  lægdsruller, godsarkiver, aviser og de særlige københavnske og originale arkivalier.
  • Læring om internettets muligheder for slægts­forsk­ning på hjemmesider som: Danish family search, Arkivalier-Online, Daisy, dansk demografisk database og flere udenlandske kilder.

Lær at forstå gotisk skriftlæsning

Hvis du i din slægts­forsk­ning støder på tekster tilbage til 1800-tallet, så er det nødvendigt at kunne læse og forstå dine forfædre på skrift, og dengang skrev de kun med gotisk skrift. Disse kilder er essensen i slægts­forsk­ning, og derfor er det vigtigt som danske slægtsforskere, at vi kan læse dem for at fortsætte tilbage i tiden. Tydning af den type skrift, for at finde oplysninger om dine slægtninge, er en tidskrævende proces. Derfor har vi hold, der fokuserer udelukkende på at læse og forstå gotisk skrift i eksempelvis kirkebøger, dødsattester og folketællinger.

Du kan finde næsten alle oplysninger, der er registreret i databaser, arkivalier, på biblioteket og dåbsattester. Eksempelvis er rigsarkivets samlinger et spændende sted at finde flere oplysninger om eksempelvis bedsteforældre osv. Samlingerne er gode at bruge til at slægtsforske i, da der blandt andet er vi­el­se­s­at­te­ster, dødsattester, foreninger, erhverv og adresser. Oplysningerne ligger ofte gemt bag netop giftemål, adresser og erhverv. De oplysninger er hjælpemidler til at fortælle os virkeligheden for mange år siden. I Danmark er de fleste oplysninger registreret, og det er spændende at gå på jagt efter dokumentation fra gamle begivenheder eller en enkelt person eller slægt.

Se vores slægts­forsk­nings­kur­ser og mange andre lige her.

Tag på en personlig rejse

Tag på en personlig rejse

Hos AOF kan du tilmelde dig kurser med fokus på personlig udvikling. Der vil blandt andet fokuseres på, hvordan du kommunikerer til dig selv, og hvordan negative tankemønstre øger stress. Du vil blive klogere på, hvordan du kan bidrage til en positiv selvudvikling.

Se vores selvudviklende kurser

Slægts­forsk­ning hos AOF

Hvor kommer du fra? Det er et spørgsmål, mange engang imellem stiller sig selv. Og med god grund, for der er meget, vi ikke ved om fortiden, men heldigvis kan man lære at dykke ned i den. Uanset om du har undersøgt det før og set på arkiverne derhjemme, så kan man altid lære mere omkring metoder til at forske i sin slægt. Der er mange arkiver og hjemmesider til rådighed, hvor oplysningerne ligger.

Du kan finde oplysninger om forældre, søskende eller bare om generelt om slægten, hvis det har interesse. Det er svært ikke at blive bidt af, når man først opdager en verden af viden. Sammen med andre interesserede på vores kurser i slægts­forsk­ning, kan du måske opdage slægts­for­ske­ren i dig selv. Holdene plejer at bære præg af en stor nysgerrighed på hinanden og en fælles passion for at undersøge en masse om fortiden for at fortælle noget om nutiden.

 

Slægts­forsk­ning for begyndere og forsættere

Slægts­forsk­ning er et stort felt at begive sig ud i, og vi har hold for både begyndere og fortsættere. Det kan være, du har de grundlæggende færdigheder, men mangler at kunne læse gotisk skrift eller blive bedre til at søge på internettet eller i rigsarkivet. Hos AOF har vi et bredt udvalg af hold, hvor du kan lære alt fra at læse indscannede arkivalier eller bare blive endnu bedre til slægts­forsk­ning som disciplin.

Nogle hold kan du også få styr på dine rødder og aner, og på den måde få hjælp til at lave din helt egen anetavle. Underviseren på holdet vil være en erfaren slægtsforsker, der kan hjælpe med stort og småt med tydning af arkivalierne eller at optimere din søgning på internettet, så du får mest mulig dokumentation om dine forfædre og slægt.

Find dit kursus i slægts­forsk­ning her.

Tag på kursus hos AOF

Er du interesseret i historie? Så har vi andre hold end slægts­forsk­ning hos AOF. Hér kan du eksempelvis tage på byvandring og lære noget om fortiden via gadernes historier om de mennesker, der levede dér. Du kan også dykke længere ned i dig selv ved at tage på kursus i coaching og lære mere den vej. Hvis du interesserer dig for personlig udvikling har vi også kurser i hele landet.

Find et kursus nær dig her

 

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp til tilmelding, så er du velkommen til at kontakte din lokale afdeling.

Find din lokale afdeling her.