Sykursus blev en øjenåbner for Lea og hendes mentale sundhed

Lea Otte Rasmussen-Sand på 27 år er diagnosticeret med skizofreni og kan indimellem have en udfordrende hverdag, som mange andre psykisk sårbare kan genkende. Hun fungerer godt socialt, men alligevel peger hun på, at det hurtigt kan blive akavet at mødes med nye mennesker, som ikke kender til hendes psykiske sårbarhed på forhånd.

Lea er jobsøgende og bruger en stor del af sin fritid på forskellige kreative sysler som bl.a. hækling, tegning og patchwork, og listen med kreative interesser fortsætter i det uendelige. I forbindelse med et møde på det lokale jobcenter, blev hun opmærksom på, at AOF tilbyder kursusforløb målrettet psykisk sårbare, som hende selv. Der gik ikke længe, før hun tilmeldte sig det kursus i syning, som stod højt på ønskelisten.

”Det er for dyrt for mig at deltage på de ordinære kurser, så jeg blev rigtig glad og taknemlig, da jeg fandt ud af, at der var mulighed for at få tilskud i det her program”, siger hun med stor entusiasme.

 

I programmet får psykisk sårbare mulighed for at deltage på et aftenskolekursus til reduceret pris sammen med en aftenskolemakker. Makkeren er ikke en terapeut eller en mentor - det er en frivillig medkursist, som støtter op om den sårbares deltagelse, fremmøde og giver praktisk hjælp i forbindelse med kurset. Men det er også en person, som kan invitere til et trygt fællesskab og udvise medmenneskelig omsorg.

Forud for kurset mødtes Lea med en konsulent fra AOF Nordjylland og hendes kommende aftenskolemakker. Formålet med mødet var at hilse på hinanden på neutral grund og forventningsafstemme de ønsker og behov, som kunne opstå.

”Selvom jeg sådan set fungerer godt socialt, så har det været rigtig rart for mig at møde min makker på forhånd. Så fik jeg en vished om, at der i hvert fald var én person, jeg kunne snakke med og læne mig op ad på kurset”, siger hun.

Den indledende støtte fra aftenskolemakkeren gav Lea en tryg vej ind til kurset, og det sociale fællesskab viste sig at fungere over al forventning.

”Det har været så hyggeligt at være sammen med de andre kursister og bruge tid på en fælles interesse. Det er rigtig godt for mig og min mentale sundhed at komme ud af hovedet og få lov til at skabe noget med hænderne. Kurset har helt klart fået åbnet mine øjne for, at jeg godt tør give mig i kast med noget nyt og møde nye mennesker. Det er ikke farligt, og langt de fleste er faktisk åbne, søde og imødekommende”, siger Lea og slutter af med at understrege, at hun sagtens kunne forestille sig at gentage succesen.

 

Kender du en, som er i målgruppen? Læs mere her.

Om Projekt Aftenskolemakker:

For mange, der dagligt er udfordret af psykisk sårbarhed, kan det være svært at holde fast i et socialt liv. Ideen bag Projekt Aftenskolemakker er, at det er lettere at komme afsted på et aftenskolekursus, når man er to om det. En aftenskolemakker er en frivillig AOF-kursist, som tager sig lidt ekstra af den sårbare, men begge har samme interesse for det pågældende kursus. Det er uanset, om det drejer sig om madlavning, sprog eller tegning. Relationen mellem den sårbare og den frivillige medkursist tager sit afsæt i en fælles interesse med et fagligt udgangspunkt for begge, og sygdommen kan for en stund træde i baggrunden.

På baggrund af en bevilling fra Det Obelske Familiefond kan AOF tilbyde programmet i AOF Center Sydjylland, AOF Center Nordjylland, AOF Center Odense og AOF Center Sydfyn med plads til cirka 50 makkerpar pr. center. Projekt Aftenskolemakker er målrettet sårbare mellem 18 og 30 år, og der gives et tilskud på op til 600kr til den unge kursist.

 

Det obelske familiefond

Lignende nyheder

Keramiklokalet er Shobanas frirum fra psykisk sårbarhed

Keramiklokalet er Shobanas frirum fra psykisk sårbarhed

12. maj 2023

Shobana Sutharsan er én ud af mange mennesker, der har en psykisk sårbarhed i Danmark. Hun har gennem et keramikkursus hos AOF fundet det frirum i hve ...

”Fra dinosaur til digital”: DSB Vedligehold opkvalificerer medarbejdernes digitale evner

”Fra dinosaur til digital”: DSB Vedligehold opkvalificerer medarbejdernes digitale evner

25. april 2023

DSB Vedligehold har udover deres primære opgave – at vedligeholde togene i Danmark – sat fokus på at udvikle medarbejdernes digitale evner. Tidligere ...

AOF uddanner medarbejderne hos Danish Crown i Vejle

AOF uddanner medarbejderne hos Danish Crown i Vejle

12. april 2023

Mange virksomheder er i de stille perioder nødt til at sætte produktionen på pause eller skrue ned for den i et sådant omfang, at en del medarbejdere ...