Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Fuldt betalende 150 kr/person

Kursusdage

 • 13-10-2022
  Torsdag
  19:00 - 21:00
 • 10-11-2022
  Torsdag
  19:00 - 21:00
 • 24-11-2022
  Torsdag
  19:00 - 19:45

Beskrivelse

Krig og fred: ekkoer fra det østeuropæiske folkedyb

Med Anne Haubek og Thomas Ubbesen

Den kolde krig 2.0 er allerede fortid - krigen i Europa blev med et blevet dødbringende varm. En moderne østfront - både med soldater og højteknologiske våben og også inde i vores hoveder - deler igen helt bogstavelig kontinentet. Det europæiske folkedyb er polariseret til uigenkendelighed – befolkninger på hver sin side af den nye front fodres med ”nyheder”, ”nationale fortællinger” og sandheder, som er løgn – så hvad kan man efterhånden tro?

Mød Anne Haubek og Thomas Ubbesen og hør, hvad de har observeret under deres mange og lange rejser derovre hos de andre europæere, langs de lukkede grænser, ude i de dybe skove og for enden af jordveje i de yderste flækker i den gamle kommunistiske verden.

Hvad tænker de derovre? Tror folk selv på, hvad de får fortalt? Hvordan ser de på os og på vesten som helhed? Og hvordan forholder de sig til Putin, invasionen af Ukraine og krigens forfærdende realiteter?

Haubek og Ubbesen, som er rutinerede forfattere og Østeuropajournalister giver sig ikke af med at gætte på, hvad der foregår inde i hovedet på Vladimirs Putin, til gengæld er de i løbende kontakt med almindelige mennesker i begivenhedernes centrum. De tilbyder i dette foredrag et skarpt øjebliksbillede fra en verden, som stort set var glemt eller fortrængt i tre årtier – lige indtil nu, hvor mennesker dør og alt står i flammer.

Mine 113 dage som Saddams gidsel – oplevelser fra Mellemøsten efteråret 1990

Med Niels Mogensen

Indledningsvist fortæller Niels om sit arbejdsliv for Nilfisk i Mellemøsten i årene 1985-90, hvor Niels og familien havde bopæl i Kuwait City.

Vi hører om den politiske situation, som gav afsæt for Iraks invasion af Kuwait d. 2. august 1990 – og om oplevelserne på selve invasionsdagen og de efterfølgende uger i Kuwait. Om hvordan landet ”blev lukket ned” og de derboende danske familier, der blev tilbageholdt i landet, kom i situationer, som ingen af dem havde kunnet forestille sig.

Efter tre uger i Kuwait rejste Niels i en bilkonvoj med andre danskere gennem ørkenen til Bagdad i håb om hurtigt at kunne rejse videre til Danmark. Det ufrivillige ophold for danskere og andre vesterlændinge i Bagdad blev dog langt længere end forventet – og først efter tre lange måneders tilbageholdelse, lykkedes det Niels at komme tilbage til Danmark. Opholdet i Bagdad var præget af svingende humør, godt kammeratskab, kedsomhed, organisatoriske udfordringer og ikke mindst Anker Jørgensens besøg for at få de danske gidsler frigivet.

Afslutningsvist vurderer Niels situationen i 1990 i lyset af det Mellemøsten, som vi via medierne kender i dag.

Drabsefterforskning - Virkelighed eller Fiktion?

Med Arne Woythal

Arne Woythal har som kriminalassistent beskæftiget sig med drabsefterforskning i mere end 25 år. Han har været ansat i Gladsaxe Politis afd. A, Rejseholdets Drabssektion og siden 2007 I Københavns Vestegns Politis Personfarlig Kriminalitet. Han har i sin lange karriere i politiet været med til at efterforske nogle af de mest spektakulære forbrydelser. Blandt andet æresdrabet i Slagelse på Gazala Khan og Tønder-sagen. I sin tid i drabsafdelingen i Gladsaxe Kriminalpoliti var Arne Woythal med til at efterforske et dobbeltdrab i Herlev, der resulterede i, at der for første gang i Danmarkshistorien blev afsagt to livstidsdomme til gerningsmænd i samme sag.

I sit foredrag “Drabsefterforskning – Virkelighed eller Fiktion?” tager Arne Woythal udgangspunkt i romanerne og kommer ind på politiets efterforskningsarbejde, afhøringsteknik, retsmedicin, kriminalteknisk og ikke mindst DNA-registrering.

I foredraget fortæller Arne Woythal levende om sin karriere og tager dig med ind i forbrydelsens verden, hvor du får et indblik i det minutiøse arbejde, der ligger bag drabsefterforskning.

 

Lignende kurser