Lær at hækle 

Drømmer du om at lære at hækle? Så er der mange forskellige kurser, hvor du kan lære at hækle hos AOF. Det har altid været en disciplin, mange ældre generationer har lært fra barnsben af, hvor strikke- og hækletøj kom frem om vinteren. Ligesom at strikke er det i nyere tid blevet populært at hækle igen.

Tag på hæklekursus og lær at hækle 

At hækle består kun af én hæklenål, modsat at strikke, der består af to strikkepinde. Det siges derfor, at det at lære at hækle ofte er en smule mere enkelt og lidt nemmere end at strikke. På et hæklekursus lærer du de mest basale teknikker. Du lærer eksempelvis at hækle alle masker. Der er flere forskellige slags. Du lærer også at slutte af, som det hedder at slutte et arbejde på 'hæklesprog'.

På hæklekursus lærer du bl.a.:

  • At hækle masker - fra første maske til sidste maske
  • Hækle fastmasker
  • Hækle stangmasker
  • Hækle luftmasker
  • Hækle kædemasker
  • Hækle en vendemaske
  • At vende arbejdet
  • Læse hæk­le­op­skrif­ter
  • Lære om farveskift og mønster

Øvelse gør mester

Jo mere du hækler, jo nemmere bliver det at hækle dit arbejde stramt, og jo pænere resultat får du. Dit arbejde skal nok blive flot med en hjælpende hånd fra andre kursister og en erfaren underviser på et hæklekursus hos AOF. Det er altid muligt at starte forfra, hvis du laver fejl med det, du har hæklet. Heldigvis er det nemt at lære at hækle, når du først forstår hæk­le­op­skrif­ter. Så er det frem med hæklenålen og lidt bomuldsgarn, og så kan du hækle smukke gaver til hele familien eller dig selv. Lær at hækle i fællesskab med andre og nyd fællesskabet med et hæklekursus hos AOF.

Find vores hæklekurser her.

Lær at forstå de forskellige masker og teknikker 

Lær at hækle, uanset om du har prøvet det før eller ej. Alle masker kræver lidt øvelse, men på et kursus gentager du processen så meget i hvert projekt, at du nærmest kan hækle stangmasker i søvne. Fra første maske til sidste maske øver du dig på at få garnet igennem, så garnet strammes, og det bliver til hækling.

Hvad kræver det at begynde på dit hæklearbejde? Først og fremmest lysten til at lære og tålmodigheden til, at det lige tager lidt tid, før teknikken er helt på plads. På et kursus hos AOF vil du få hjælp og gode råd fra undervisningen af en erfaren hækler. Vi har hold både for dig, der er nybegynder, og dig der er øvet. Om du hækler tæpper, karklude eller om du skal udvide garderoben med hækling, så er det nemmere, end du tror, at springe ud i at lære at hækle fra bunden.

En karklud et godt projekt til dig som begynder, da det er nemt at overskue, og du kan variere sværhedsgraden, alt efter hvilken slags masketyper du vælger at hækle. Teknikken du skal bruge til at hækle små ting som nybegynder er ret simpel. Opskriften du bruger til at hækle eksempelvis en karklud består af 2 slags masker, luftmasker og stangmasker. Det gør det nemt, når du hækler frem og tilbage. Opskrifter på karklude er gode til dig, der vil lære at hækle, så dit arbejde bliver stramt og flot.

Vil du gerne udforske dine hækleevner?

Vil du gerne udforske dine hækleevner?

Du kan finde mange forskellige hæklekurser hos AOF. Du kan for eksempel lære at hækle tasker eller tøj. Du vil blive introduceret til de forskellige teknikker, der kan udvikle dine hækleevner.

Se vores hæklekurser her

Hvad kan du hækle? 

Med sociale medier er hækling blevet populært igen, hvor forskellige teknikker bruges til at lave smukke mønstre og anderledes kunstneriske udtryk, og hvor en hækleopskrift bliver et produkt i sig selv. Unge som gamle deler hæk­le­op­skrif­ter, og selvom du starter med de nemme projekter og be­gyn­der­ven­li­ge opskrifter, så bliver de fleste bidt af det efterfølgende. Pludselig er der altid garn og hæklenåle i tasken, uanset hvor du tager hen.

Som nybegynder kan du hurtigt komme i gang, så snart du har lært at tage garnet igennem hæklenålen. Gentag, vend arbejdet og brug de mest basale teknikker, og så vil du kunne hækle både nemme og svære masker. Træk garnet fra første maske til sidste maske, gentag, vend arbejdet og sådan laver du en magisk ring af gentagelser, der kan skabe et mønster og blive til det, du drømmer om at hækle.

Hæklekursus for begyndere og øvede

På kurset lærer du at læse en opskrift og at tyde forkortelserne. Det gør det nemmere at holde styr på opskriften, så det glider let og ubesværet, og du ved hvilken størrelse hæklenål, hvilken type masker og hvilken type garn du skal bruge. At hækle er en rar ting at have i hænderne, når man eksempelvis sidder foran fjernsynet, er til møde på arbejdet eller er i transport. Så er det også god viden, at der er flere forskellige slags hæklenåle med forskellige egenskaber. Alt efter hvilken hækleopskrift, så er det godt at have styr på de grundlæggende ting, såsom hvilken slags garn og størrelse, der skal bruges til lige det arbejde, du hækler. Det er også godt at vide, om det er en luftmaske, fastmaske, stangmaske, eller kædemaske, der skal hækles, når du starter på en ny omgang.

Mange garntyper skal du være opmærksom på, for de kan opføre sig forskelligt, når der skal hækles. Uanset om du skal hækle trøstebamser, hækle et halstørklæde eller et tæppe, er det altid en god idé at finde ud af, hvilket garn der skal bruges. Især boleroer kun med hæklede arme i forskellige farver med store huller, er blevet populære blandt de unge. Det er også blevet populært med alt fra hæklede madvarer til legekøkkenet eller en sød blæks­p­rut­te­bam­se til den lille nyfødte baby.

Du kan finde vores udvalg af hæklekurser her

Det skal du medbringe

Lær at hækle og få indblik i en verden af kreativitet og basale teknikker til at springe ud i at lave dine egne karklude, tæpper eller hæklet børnetøj og voksentøj. Fællesskabet er i højsædet, så hvis det fejler, når du laver din første maske, så sørger vi for at have det sjovt imens. Når du eksempelvis hækler stangmasker, så har du brug for den rigtige størrelse hæklenål. Garnet har også en stor betydning for din hækling og dit projekt. Alle materialer kan ofte købes, men det er en rigtig god idé at medbringe eget udstyr og garn, så du kan fortsætte, hvor du slap.

Både en enkelt garnnøgle, hæklenåle, og hæk­le­op­skrif­ter er nemt at have med sig overalt på tur, kursus eller til pausen på arbejdet. Et hæklekursus er til dig, der gerne vil lære hækling på en hyggelig og vedkommende måde sammen med andre. Det er godt at springe ud i, så du bagefter kurset nemt kan læse hæk­le­op­skrif­ter, selvom du er nybegynder. Når det først sidder på rygradden, at der er noget der hedder en vendemaske, kædemaske, stangmaske, luftmaske og mange flere, så kan du altid lave en hækleopskrift og bruge den som guide til dit arbejde.

Så hvad er godt at medbringe?

  • Hæklenål nr. 2.5 til 6.5mm.

  • Garn i den farve, tykkelse og type, du vil have

  • Godt humør

Vil du gerne udforske dine maleevner?

Vil du gerne udforske dine maleevner?

Du kan finde mange forskellige malekurser hos AOF. Du kan for eksempel lære at male med akrylmaling eller med akvarelmaling. Du vil blandt andet lære om komposition og hvilke teknikker, man kan bruge for at opnå bedst mulige resultater.

Se vores malerikurser

Tag på et kreativt kursus med AOF nær dig

Der er mange hold hos AOF i hele landet, hvor du kan udfolde dine kreative evner og få et lærerigt og hyggeligt pusterum fra hverdagen. Du kan lære at lave dine egne flotte smykker, eller lære at strikke, som minder om hækling. Du kan også lære at sy dit eget tøj eller lignede, og pludselig kan du gå i et fuldstændig hjemmedesignet outfit lavet af dig selv. Du kan læse mere og gå på opdagelse i de forskellige kreative hold under de forskellige kur­sus­be­skri­vel­ser.

Du kan eksempelvis lære:

Find et kreativt kursus nær dig her.