Senioruniversitetet i Horsens

Program - Efterår 2025

Se­ni­o­ru­ni­ver­si­te­tet består af syv forelæsninger til en samlet pris af kr. 495. Kaffe/te er inkl.

Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte AOF Aftenskolen på 86812100.

Fo­re­læs­nin­ger­ne:

26. august 2025

Har du hørt om saltreaktorer - fremtidens stabile ener­gi­for­sy­ning?
v. Cornelius Olesen, ingeniør B.Sc.EE

Få et mere nuanceret syn på CO2-fri energi. Bliv orienteret om et højaktuelt emne i sam­funds­de­bat­ten.
• To danske firmaer er helt i front
• Kvantespring indenfor kernekraft
• Ny og ikke farlig re­ak­tor­ge­ne­ra­tion
• Stabil, decentral og CO2-fri energi
• Kan forbruge verdens oplagrede affald
• Restaffald (ikke meget) skal kun opbevares i 300 år mod før 100.000 år.

Se mere www.nykernekraft.dk

9. september 2025

Er modersmålet i fare?
v. Ole Lauridsen, mag.art., lektor emeritus

Mange er bekymrede for det danske sprogs fremtid. Bliver det opslugt af engelsk? Kværker ungdommen det? Bliver det ødelagt af folks sjusk? Spørgsmålene er mange, og foredraget vil tage dem op ét for ét og samtidig give et strejftog gennem det danske sprogs historie fra sen­mid­delal­de­ren til i dag. Fokus er ordene, for selvom vi kan låne meget forskelligt sprogligt ind (udtale, bøjning, sæt­nings­byg­ning), er det først og fremmest ord, vi kaster os over, og det er dem, der er nemmest at få øje på. Og det, vi vil få at se, er, at ord fra det fremmede altid har haft en egen magt over vores sprog. Dansk ordforråd har bevæget sig meget op gennem historien. På de andre sproglige områder har vores sprog til gengæld været meget stabilt gennem flere hundrede år.

23. september 2025

Insulinet i Danmark og verden
v. Kurt Jacobsen, professor emeritus, dr. phil., CBS

På grundlag af fuld adgang til Novo Nordisk arkiver fortæller Kurt Jacobsen den fulde historie om insulinets ankomst til Danmark i 1922, der førte til stiftelsen af to virksomheder, Nordisk In­sulin­la­bo­ra­to­ri­um og Novo Terapeutisk Laboratorium. Årtiers rivalisering førte i 1989 til en fusionering. Alligevel var resultatet, at Novo var tæt på at flytte til udlandet.
Historien er en fortælling om banebrydende forskning og store satsninger, men også om tilbageslag og kriser. Om stærke ledere og personligheder og om fa­mi­lie­stri­dig­he­der og interne personopgør.
Foredraget slutter med en vurdering af, hvor Novo Nordisk – Danmarks største in­du­stri­virk­som­hed – står i dag, og hvor virksomheden er på vej hen.

7. oktober 2025

Hvorfor vilde nationalparker med store dyr?
v. Rune Engelbrecht Larsen, forfatter, idéhistoriker og tidligere medlem af Det Etiske Råd

Dansk natur har det skidt, hvorfor der er brug for at gentænke en dansk na­tur­for­stå­el­se, der i højere grad tager udgangspunkt i naturens egne præmisser. Dét er ideen bag de 22 na­tur­na­tio­nal­par­ker, der etableres i Danmark i 2025-2030. I ord og billeder gør Rune Engelbreth Larsen os klogere på den danske naturkrise, og hvorfor vildere na­tur­na­tio­nal­par­ker er en vigtig del af løsningen. Konceptet "na­tur­na­tio­nal­park" er opfundet af fored­rags­hol­de­ren, men skaber også debat om dyrevelfærd og hegn, når der bl.a. skal udsættes vilde heste, elge og bisoner. Foredraget kommer rundt om alle de store pro­blem­stil­lin­ger.

21. oktober 2025

De danske hek­se­pro­ces­sers historie - systematisk kvindemord eller sund fornuft?
v. Louise Hauberg Lindgaard, PhD-kandidat. på SDU, fhv. mu­se­ums­in­spek­tør på HEX i Ribe

De danske hekseprocesser er både et mørkt og dramatisk stykke Dan­marks­hi­sto­rie, og et emne, der optager flere og flere, men det er også en historie fyldt med myter, som de færreste faktisk kender sandheden bag.
Har du også hørt disse eller lignende myter om hek­se­pro­ces­ser­ne, så er du ikke alene! Gennem bøger, tv-serier, film og sociale medier gentages de ofte, selvom de sjældent har meget at gøre med den historie, forskere beskæftiger sig med.
Bliv klogere på vores fælles, mørke historie, og hør mere om, hvad der skiller myter og fakta. Og ikke mindst, hvad processerne fortæller om vores fortid – og hvad kan vi bruge fortællingen til i vores nutid.
Foredraget vil gennemgå de danske hek­se­pro­ces­sers historie fra start til slut, og vil også inkludere lokale eksempler på hek­se­pro­ces­ser­ne.

4. november  2025

Jeppe Aakjær causeri
v. John S. Madsen, pensioneret lærer og Steen Mørcholdt, pensioneret lærer og pianist

Fra 1904 til sin død i 1930 var Aakjær et omtalte ikon, der med indsats og mod prægede sin samtid. Han var kendt for sin lyrik og sange, men også som utrættelig sprogskaber, samfundsrevser og debattør. Hans dialekt, der med både humor og alvor spidder tidens knæsatte værdier, har inspireret mange. John S. Madsen, født nær Aakjærs hjemegn i Fjends Herred, har i mange år formidlet både dialekt og forfatterskab gennem fortælling, sang og oplæsning af udvalgte tekster, der belyser kendte og ukendte sider af hans virke. Causeriet veksler mellem oplæsning, fællessang, fremførelser og anekdoter. Dette giver et nuanceret billede af Aakjærs virke..

25. november 2025

Bakterier – småt på ondt og godt
v. Kai Finster, Professor ved Institut for Biologi – Mikrobiologi på Aarhus Universitet

De er betydeligt tyndere end et mulehår, og for de flestes vedkommende skal du bruge et mikroskop for at kunne se dem. De har været på jorden næsten fra dens begyndelse, men er gået under radaren indtil for et par hundrede år siden. De står bag dødelige sygdomme, men også meget af det, vi spiser.
Hør mere om de mærkelige kræ, som vi kalder bakterier. Kræ, som vi frygter, og som vi er afhængige af. Med udgangspunkt i ”Tænkepausen”: ”Bakterier” fra Aarhus Uni­ver­si­tets­for­lag vil jeg fortælle om en vidunderlig verden, som de færreste af os har adgang til.

Kursusdetaljer

Bygholm Landbrugsskole, Hattingvej 49, 8700 Horsens
Tirsdag, 15:00 - 17:00
7 lektioner, 7 mødegange
Tirsdag 26. august, 2025
Hold nr.: 3825211000

495 kr./person

288 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Flere Forskellige Undervisere

495 kr./person

Tilmeld kursus