Seniorakademi efteråret 2025
EFTERÅRET 2025 KURSUS 7525211900
Pris 390 kr. pr. sæson (3 forelæsninger) inkl. kaffe/te og brød.
Tirsdag den 30.09.2025 kl. 10
Kunstig intelligens og maskinlæring: Teknologiens nye horisonter v/
Ira Assent, professor på institut for datalogi, Aarhus Universitet.
Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring har i de senere år tiltrukket sig global opmærksomhed som aldrig før. Fra objektgenkendelse og stemmegenkendelse til kreative systemer som DALL·E, der skaber billeder, og assistenter som ChatGPT, der skriver tekster for os, er AI i dag blevet en integreret del af vores hverdag.
Dette oplæg giver en introduktion til, hvad kunstig intelligens og maskinlæring egentlig er, og hvorfor disse teknologier fylder så meget i den offentlige debat. Vi ser nærmere på de seneste gennembrud, og hvordan maskiner lærer fra data – med eksempler fra aktuel forskning, herunder mit eget arbejde.
AI rejser en række vigtige spørgsmål om etik, ansvar og samfundspåvirkning. Særligt i Danmark er der voksende fokus på behovet for "forklarbar AI" – systemer, der ikke bare træffer beslutninger, men også kan forklare dem. Dette er essentielt, hvis vi vil kunne stole på og kontrollere de teknologier, der i stigende grad former vores samfund.
Kom og vær med til at udforske de muligheder og udfordringer, som AI bringer – og til at reflektere over hvordan vi sammen kan være med til at præge fremtiden i en ansvarlig retning. Denne tekst blev genereret i samarbejde med ChatGPT, og rettet til af foredragsholderen.
Tirsdag den 28.10.2025 kl. 10. Virtuel byvandring i Skanderborg v/Museumsinspektør Charlotte Abildgaard Paulsen.
Byen Skanderborg får kødstadsrettigheder af Frederik 2. i 1583 og får lov til at dele navn med kongeslottet Skanderborg. Siden har byen bredt sig ud over den første lille ”konge-by”, og byporten er flyttet flere gange. Kom med på en tur rundt i Skanderborg gennem billeder og hør om huse, virksomheder, butikker og ikke mindst mennesker fra byens lange historie.
Tirsdag den 25.11 2025 kl. 10. Tænkepause-foredrag ”Valg” v/Jørgen Elklit, professor emeritus ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
18. november skal der være kommunal- og regionsrådsvalg. Det er en god anledning til at se på de forskellige former for valg, der finder sted ikke bare i Danmark, men også i alverdens forskellige lande – hvad har de til fælles, og hvorfor og hvordan adskiller de sig fra hinanden?
Ordentlig gennemførte valg, hvor stemmerne efterfølgende på korrekt vis transformeres til mandater i parlamenter, byråd eller andre organer, er én forudsætning for velfungerende demokratier, hvor de valgte organer efterfølgende opleves som både repræsentative og legitime. Sådan er det imidlertid ikke alle steder, men det er vel et åbent spørgsmål, om vi som udefrakommende skal blande os i valgene i Cameroun eller Rusland, for nu at nævne to ikke helt tilfældige eksempler. Men en mening om disse valg har vi i hvert fald lov til at have.
Elklit har i det meste af sit arbejdsliv på den ene eller anden måde interesseret sig for valg, nu og i gamle dage, i Danmark og andre steder og valg både på nationalt og lokalt niveau. Han har på forskellig måde bidraget med råd og dåd til afviklingen af valg i blandt andet Nepal, Kina, Tanzania, Lesotho, Kenya, Bosnien-Hercegovina og Sydafrika – for ikke at glemme Danmark. Det er nogle af erfaringerne fra dette arbejde, der danner grundlaget for ”Valg”, der er hans bidrag til Aarhus Universitetsforlags populære serie af såkaldte Tænkepauser, og som er udgangspunktet for seniorakademiets sammentræde 25. november 2025 – sammen med resultatet af kommunalvalget tirsdagen før, altså 18. november.
Kursusdetaljer
390 kr./person
Underviser
Lærer Oplyses Senere
390 kr./person
Tilmeld kursus