Seniorakademi foråret 2026


FORÅR 2026 KURSUS 7526111400


Pris 390 kr. pr. sæson (3 forelæsninger) inkl. kaffe/te og brød.



Tirsdag den 27.01 2026 kl. 10



LOBBYISME v/Peter Munk Christiansen er professor i Statskundskab på Aarhus Universitet. Han har gennem mange år beskæftiget sig med lobbyister, in­ter­es­se­or­ga­ni­sa­tio­ner­nes politiske rolle og politiske og administrative be­slut­nings­pro­ces­ser.


Lobbyisme er lidt af et fyord. Det lugter af lokumsaftaler mellem mørke kræfter, når lobbyismens lyssky lejesvende bag lukkede døre påvirker politiske be­slut­nings­ta­ge­re for egen vindings skyld og på samfundets bekostning. Men lobbyister bidrager også med viden til landets lovgivere, forbinder be­slut­nings­ta­ge­re med befolkningen og sikrer gode relationer borgerne imellem. Lobbyisme er en vigtig del af et liberalt demokrati, fordi den kort sagt bidrager til at binde samfund og politiske be­slut­nings­ta­ge­re sammen. Lobbyismen kan dog blive politisk problematisk, hvis den systematisk favoriserer nogle interesser frem for andre, eller hvis den finder sted uden mulighed for politisk kontrol, dvs. i det skjulte. Foredraget kortlægger lobbyismens veje i Danmark, og viser hvem de vigtigste danske lobbyister er. Foredraget viser også, at der er en skæv adgang til be­slut­nings­ta­ger­ne, og at meget af den tidlige be­slut­nings­for­be­re­del­se foregår i det skjulte.





Tirsdag den 24.02.2026 kl. 10    


                                                                                                                                                                              


Infrastruktur i Søhøjlandet v/ Mu­se­ums­in­spek­tør Ejvind Hertz.   


 Søhøjlandets er righoldig på vandløb og søer der giver anledning til mange tvangspassager hvor vandløb og vådområder er nemmest at passere. Skovfoged Tue Jensen ved Rye Nørreskov registrerede igennem 1960’erne og 70’erne en lang række overgange i Gudenåen og tilknyttede vandløb som bl.a. Museum Skanderborg har arbejdet videre med og der begynder nu at vise sig flere betydelige overgange i tidsrummet fra 600 e.Kr. over vikingetid til op i middelalder. Sammen med en række andre anlæg i området kan vi måske begynde at se den spirende kongemagt fra ca. 700 e.Kr. og følge en udvikling op i vikingetid. Et af de store spørgsmål er bl.a. om Munkekanalen blev anlagt af Munkene på Øm Kloster eller den allerede er anlagt i vikingetiden og er en parallel til Kanhavekanalen på Samsø – og hvilken funktion har den så haft?



Tirsdag den 24.03.2026 kl. 10.



"Parkinsons sygdom - en af de mest komplicerede sygdomme vi kender." v/ Per Borghammer, professor og centerdirektør på Lundbeck Foundation Parkinson's Disease Research Center (PACE), Aarhus Uni­ver­si­tets­ho­spi­tal.
I det 20. århundrede troede forskerne, at Parkinsons sygdom (PS) primært er en dopaminsygdom som medfører rysten og problemer med motorikken. I de seneste 30 år er vi blevet meget klogere på sygdommen. Vi forstår nu, at PS involverer hele hjernen, rygmarven men også ner­ve­for­bin­del­se ud til stort set samtlige organer i kroppen. Derfor har patienterne ofte også symptomer fra disse organer (forstoppelse, urin­vejspro­ble­mer, smerter mv). Sygdommen starter formentligt i næsen hos nogle patienter og i tarmen hos andre. I foredraget gennemgås et historisk overblik om PS med fokus på den nyeste forskning og hvilke konsekvenser, det har for mulighederne for at behandle og kurere PS.


Kursusdetaljer

Skanderborg Kulturhus, Parkvej 10, 8660 Skanderborg
Tirsdag, 10:00 - 12:00
6 lektioner, 3 mødegange
Tirsdag 27. januar, 2026
Hold nr.: 7526111400

390 kr./person

18 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Lærer Oplyses Senere

390 kr./person

Tilmeld kursus