Venteliste

Vinens Verden

VINENS VERDEN 2025 – 2026

Det er med stor glæde og ikke mindre ærefrygt, at jeg har taget stafetten på dette kursus.
Jeg er uddannet arkitekt og har de senere år været kursusleder og -tilrettelægger hos AOF Amager/Hovedstaden. Og så er jeg begejstret vindrikker – på rent amatørniveau.
Så det har været herligt, at finde interessante fored­rags­hol­de­re i landets store urskov af vinfirmaer og -importører.

På over­skrifts­ni­veau er der nok ikke den store forskel fra tidligere sæsoner. Det er jo europæiske vine, der dominerer markedet. Det er da også disse, der fylder mest i dette program. Jeg har imidlertid forsøgt at finde firmaer/producenter, der også adskiller sig ved et interessant udvalg at tilbyde os. Der er både et yderst veletableret firma og flere mindre importører, der er startet på hobbyplan, men har udviklet deres forretninger.

Vi skal selvsagt en tur til Frankrig, men vi kommer også forbi Tyskland, Østrig og Mellemeuropa. Og den oversøiske vin er repræsenteret ved Sydafrika, men dog med et tvist.
Jeg håber I tager imod programmet med nysgerrighed og glæder mig til at møde jer i Herlev.
NB: Udgift til vin er inkluderet i prisen.
Husk hver gang at medbringe min. 2 glas. 
Venligst Paul Børling

EFTERÅR 2025:

2. oktober
Naturvine fra Central- og Østeuropa, Nikolaj Høtoft, indehaver Høtoft Vine

Høtoft har specialiseret sig i naturvin fra Central- og Østeuropa siden 2017 og deres vine er blandt andet at finde på en række af landets top­re­stau­ran­ter og vinbarer.

Nikolaj Høtoft vil præsentere en række vidt forskellige naturvine fra porteføljen, der strækker sig fra Tyskland til Georgien. Vi smager både bobler, hvidvine, orangevine og rødvine og får dermed et indtryk af den rivende udvikling, regionen har været igennem i de seneste årtier.

6. november
Burgenland og den ungarnske indflydelse, Emmeli Nygaard, sommelier og indehaver, Österreich Vin.

Vi dykker ned i Østrigs vinhistorie med fokus på Burgenland. I denne region i det syd-østlige hjørne af landet har ungarnsk kultur slået dybe rødder, hvilket opleves gennem traditioner og skik, sprog og vin.

Aftenen byder på seks forskellige vine fra området, som hver især reflekterer den kulturelle historie. Producenterne i Burgenland har ofte vinstokke med både østrigske og ungarnske rødder. Nogle af producenterne har ovenikøbet vinmarker på begge sider af grænsen. Alle vine er biodynamisk dyrkede.


FORÅR 2026:
8. januar:
Bi­o­di­ver­si­te­tens indflydelse på vindyrkningen, Henrik Tachau Kristensen, sommelier, vinimportør og restauratør, CC Wines (Cool Climate Wines)

CC Wines importerer vine fra kølige zoner over hele verden. Vi får et spændende foredrag om disse vine fra Gigondas, Chateaneuf-de-Pape og Mont Joly i Beaujolais, fra Aagau i Schweiz, Nahe i Tyskland og San Cassiano i Italien.

Fælles for vinene er at de kommer fra mindre producenter, der alle går op i – og arbejder med - biodiversitet og for fleres vedkommende samarbejder med uni­ver­si­tets­for­ske­re og andre klima-eksperter.

5. februar:
Le Tour de France, Michael Jensen, vinhandler Ludvig Bjørns Vinhandel

Ikke 21 men 6 etaper hvor vi bevæger os fra der nordligste vinområde i Frankrig til det sydligste; fra hvid til rød, fra let til kraftig.

Frankrig er vinland nummer 1, hvilket bland andet skyldes klimaforskelle som f.eks. fra det kolde og regnfulde nord til det varme og tørre klima i syd. Fra kystklima i vest til fastlandsklima i øst.

Frankrig har alt og dermed stor variation i vin­pro­duk­tio­nen, hvilket de seks vine vil bekræfte.

5. marts:
Italien og Sydafrika – Barbera og Chenin Blanc, Jakob Vinde Larsen, Vinimportør og DR-uden­rigsjour­na­list, Vins de Vinde

Hovedvægten sæsonens sidste aften er på spændende vine fra Sydafrika, holdt op imod sam­men­lig­ne­li­ge italienske vine. Jakob, der i mange år var formand for DRs vinklub, brænder for de Sydafrikanske vine og vil gerne demonstrere de store kvaliteter i disse, som vi ikke altid møder, hvor vi normalt køber vores vine.

For at understrege kvaliteten, vil Jakob føre os vidt omkring i Sydafrika, der har ca 7% af det internationale vinmarked. Smagt op imod de mere kendte italienske (om end eksemplerne stammer fra producenter, der arbejder med druer vi ikke er så bekendte med).
Vi smager 4 sydafrikanske og 2 italienske vine.


Kursusdetaljer

Herlev Gl. Skole, Herlev Bygade 92, 2730 Herlev
Torsdag, 19:15 - 21:15
5 lektioner, 5 mødegange
Torsdag 2. oktober, 2025
Holdnr.: 3225201531

1.250 kr./person

0 ledige pladserTilmeld venteliste

Underviser

Paul Børling

1.250 kr./person

Tilmeld venteliste