Seniorhøjskolen NV

Fredag den 19. september
KRISTINA JUNGE JØRGENSEN, cand. mag.
Carstensens Tivoli
Georg Carstensen var ud af en diplo­mat­fa­mi­lie og boede som barn i Nordafrika. Han var en mand med mange talenter; han var både militærmand, litterær redaktør og stifter af Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall. H.C. Andersen omtalte ham som genial. I dette foredrag skal vi høre om Carstensens eventyrlige liv og om starten på for­ly­stel­ses­ha­ven i 1843.  Haven var en succes fra starten, hvilket også skyldtes samarbejdet med arkitekten H.C. Stilling og komponisten H.C. Lumbye.  Der fortælles også om, hvordan haven udviklede sig igennem 1800-tallet, og hvordan man i haven i dag kan se spor af arven fra Carstensen. 

Fredag den 26. september
LARS RINGHOLM, forfatter
1945 – Befrielse, hævn, eftertanke
Den tyske besættelse blev bragt til ophør i 1945, for 80 år siden i år. Der udløstes en eufori i landet som sjældent set før, men hverdagen vendte stille og roligt tilbage. Politi og domstole trådte igen i funktion og forude ventede et hårdt retsopgør. Den hårdeste kamp der ventede var kampen om historien – om sandheden. For be­sæt­tel­ses­ti­den et dybt og betændt sår i den danske folkesjæl – sam­ar­bejds­po­li­tik­ken. For mange danskere var det skamfuldt, at Danmark havde samarbejdet med be­sæt­tel­ses­mag­ten.

Fredag den 3. oktober
HELGE BAUN SØRENSEN, næstformand i Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev
Hvordan så der ud i Nordvest for 100 år siden?
De færreste kan nok forestille sig, at der var marker overalt med bondegårde spredt rundt om.
På Bispebjerg græssede der køer, Lersøen var et stort fladvandet område, hvor ingen turde komme. Omkring Utterslev gadekær lå en flok bondegårde, som dyrkede deres jorde ned til hvor Grøndalskirken er i dag og ned til Lygten. Men i løbet af et par årtier blev det hele bebygget ikke mindst med fabrikker og småindustrier.

Fredag den 10. oktober
OLE TØPHOLM, journalist, radio- og TV-vært
Om Melodi Grand Prix og giro 413
Ole Tøpholm kan i år kan fejre 25 års jubilæum i DR. Han har været nyhedsvært, haft egne mu­sikpro­gram­mer, arbejdet for P1, P4 og meget andet. Men han er i de seneste år nok mest kendt som en entusiastisk ekspert og kommentator af Melodi Grand Prix/European Song Contest og vært på DR’s ældste eksisterende radioshow, Giro 413. Ole vil, med egne billeder, fortælle bredt om sine mange spændende oplevelser med Eurovision Song Contest på tætteste hold. Her hører vi både om pop og politik. Ole vil også fortælle om Giro 413 og det store velgørende arbejde, der ligger heri.

Fredag den 24. oktober
UWE LINDHOLDT, cand. scient, forfatter
Det moderne Grønland
Vi skal høre om det Grønlands nyere historie fra 2. verdenskrig til i dag. Om et folk derer gået fra fangerkultur til moderne nation på få årtier, og et land. Der er gået fra at have status som dansk koloni over hjemmestyre til selvstyre. Der fortælles om grønlændernes svære vej til selvstyre og om de store udfordringer, landet står over for i fremtiden. Og mon ikke forholdet til USA også kommer på tale?

Fredag den 31. oktober
ANN-CHRISTINA SALQUIST, cand. soc, MA i kommunikation, kaptajn af reserven
75 år med krige, kriser og katastrofer
Kom med på en tidsrejse gennem 75 års udsendelser til verdens brændpunkter, og hør om både de politiske og personlige beslutninger, der ligger til grund for, at Danmark sender personer ud til krig, kriser og katastrofer. Hør også om hvordan det er at være kvinde i forsvaret. Hjemme og ude. Om at være én af drengene og så alligevel være ”fanget” som kvinde i uniform. Og hør om Ann-Christinas to udsendelser som presseofficer for flyvevåbnet  til Afghanistan i 2005 og 2006.

Fredag den 7. november
MARIA GULLESTRUP, cand. scient. pol og Ruslands-ekspert
Hvad har Putin gang i?
Hvad tænker Putin og hvad ønsker har at opnå? Ja det ved kun han selv, men ud fra hans taler og ageren, er det muligt at komme med et kvalificeret gæt – og det gæt er ikke for sarte sjæle. Hør om Putin og hans planer for Europa og resten af verden og hør seneste opdateringer fra krigen i Ukraine og Marias bud på hvordan det hele ender. Eller hvorfor det er endt som det er!

Fredag den 14. november
LARS WERGE, journalist, formand, fored­rags­hol­der
De Olympiske Lege – mellem triumf og skandale
OL er verdens største show og et show der samler hele verden. Organisationen bag OL, Den Internationale Olympiske Komité, er samtidig blandt verdens mest magtfulde. I 2025 har en kvinde for første gang sat sig for bordenden. Lars Werge fortæller om de største, de mørkeste og de muntreste øjeblikke fra De Olympiske Leges historie og kommer ind på nogle af de skandaler, der næste altid har præget OL.

Fredag den 21. november
PER GUNDERSEN,
Professor Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Na­tur­for­valt­ning
Mere liv og CO2 binding i vores haver
Planterne i haven trækker CO2 ud af atmosfæren og lagrer det i blade, grene og træ. For nogen bliver det til ”haveaffald”, der hurtigst muligt skal køres væk. Per Gundersen gemmer ”affaldet” (og dermed CO2) i haven, skaber levesteder for dyr og insekter og får mere liv i haven. Men batter det noget for klimaet og bi­o­di­ver­si­te­ten? Det har Per Gundersen tal og billeder på fra egen have i København Nordvest– Klimahaven!

Fredag den 28. november
JESPER THEILGAARD, meteorolog, tidligere ”vejr-vært” på DR
Kli­ma­for­an­drin­ger på godt og ondt
Foredraget kommer hele vejen rundt om klimaet. For er det kun skidt og kan vi finde en flig af optimisme i en ellers dystopisk fortælling om klimaets tilstand.
Jesper Theilgaard, der siden 2018 har været selvstændig formidler af klimaproblemet,
giver en grundig og engageret indføring i baggrund og frem­tids­ud­sig­ter, ligesom de mulige løsninger vil blive fremlagt.


Kursusdetaljer

Aftenskolernes Hus, Birkedommervej 43, 2400 København NV
Fredag, 10:00 - 12:00
10 lektioner, 10 mødegange
Fredag 19. september, 2025
Holdnr.: 4825211010

1.550 kr./person

60 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Annette Nielsen

1.550 kr./person

Tilmeld kursus